logo header webb_outlines

blogg om hundliv

De flesta har nog varit med om att hunden har varit dålig i magen någon gång, och faktum är att diarré och kräkningar är ett av de vanligaste symptomen som det söks veterinärvård för.

Dock ska sägas, är hunden väldigt dålig så SKA du uppsöka veterinärvård då det kan bero på något annat att hunden inte mår bra och den kan behöva läggas in men är det mer vanlig magsjuka så är det mycket du kan göra själv.
I många fall har det ätit något ruttet och dåligt utomhus vilket gett en störning i bakteriefloran.

Är de väldigt lösa i magen så brukar jag hälla på lite psylliumhusk eller fiberhusk som det också kallas. Finns i vanliga mataffärer eller i hälsokosten och det är sådant som man använder vid bakning så inga konstigheter.  Det är superbra då det är som att det binder vätskan och stoppar upp diarré. Ärligt talat så vet jag inte exakt vad den gör men det funkar väldigt bra och är en av mina självklara grejer att sätta in. Det blir väldigt gelé-igt så man kan inte låta det stå och dra för de brukar inte tycka det är jättegott så ta inte för mycket.

Canikur/Prokolin/Diarsanyl, det finns flera olika, det finns både pasta och tabletter, det är också något jag ger med en gång till en hund som är lös i magen. Det fungerar också uppstoppande. Det finns på apoteken eller hos veterinären eller så kan man beställa på nätet.

Pastan ger jag direkt i munnen och tabletterna brukar de tycka är goda så det är bara att ge dem som de är. Har man en kinkig hund så mosa ihop det med lite lite leverpastej eller något annat gott.

Morotspuré är många som ger med, det sägs vara stoppande, jag brukar inte använda det, jag tycker psylliumhusken ger bättre effekt. Det finns morotspellets med som en del ger, jag har haft det någon gång och kan inte svara på hur bra det är men det kan ju vara en vettig sak att ha hemma med.

En annan grej som är bra att ha hemma är aktivt kol. Det kan vara lite svårare att få tag på, men hälsokosten och en del apotek har men köp det i förebyggande så ni har hemma.
Man kan säga att det binder till sig gifter och för ut från kroppen, fungerar fint att äta själv med, om man råkat äta för mycket på julbordet till exempel eller om man kanske vill göra en detox-kur, då är aktivt kol bra.
Det är faktiskt en av de bättre grejerna och en sak jag absolut sätter in.

 
Att ge hunden små portioner flera gånger per dag när den är dålig är också väldigt bra. Tänk dig själv att du har ont i magen, kanske varit magsjuk eller lite magkatarr, inte har du lust att äta en jättestor måltid då? Nä utan ge den små portioner under dagen om den är dålig.  Vanliga fiskbullar är rätt käckt att ge dem om de äter det. Ta en bulle och mosa ihop med lite aktivt kol tex, det brukar vara uppskattat och det är lätt att ge dem i små portioner.
Sen när hunden är frisk och kry, ja då kan den äta sina vanliga 2 portioner per dag eller hur ni brukar göra men nu snackar vi om när hunden är dålig i magen.

Är det så att den liksom hostar och kommer upp galla? Det kan bero på att magsyran är i obalans och att de har magkatarr. De ska inte hålla på att hosta och få upp slem om de mår bra så något är i obalans.

Då brukar jag ge dem Aloe Vera och jag brukar köpa den som finns på Lifebutiken. Den är flytande och jag brukar börja med en halv kapsyl som jag häller på maten. Aloe Veran lägger sig som bomull på tarmslemhinnan kan man säga.
Min dotter hade magkatarr när hon var runt 7 år och vi gjorde alla undersökningar man kan göra hos läkaren och de enda de kom fram till var att hon skulle äta Omeprazol. Men nu är jag som jag är och föredrar holistiskt tänk och förebyggande vård och vill hellre hitta orsaken istället för att bara bota symptomen. Plus att jag kände att det känns fel att man redan som liten ska behöva äta magkatarrsmedel… Så hon fick testa Aloe Vera och efter en vecka så var magkatarren borta. Vi har även ”botat” flera hundar med detta. Jag tycker det fungerar väldigt bra måste jag säga. Det enda är väl att man får ta det lite försiktigt i början och inte ge för stor dos då det är rätt kraftfullt och man kan få bakslag.

Har hunden ätit något vasst tex ben eller annat så är ju en gammal klassiker att ge vit burksparris då det sägs linda in det vassa med sina trådar. Hur effektivt det är låter jag vara osagt men misstänker man att den satt i sig något sådant så kan man alltid testa.

MEN, känner man sig minsta osäker så har många fri rådgivning i sin försäkring, vi på Svedea har ju helt fria samtal till First Vet till exempel. Då kan man ringa ett samtal eller göra videosamtal med en veterinär och få god hjälp och man kanske kan klara sig undan ett besök hos veterinären.

 För en magsjuka kan ta runt 3 dagar att ta sig igenom och så länge hunden ser pigg ut och inte har bleka slemhinnor så åker inte jag in. Och ska du lägga in hunden i 2-3 dagar , ja då kostar det pengar. Runt 30 000kr är inte ovanligt alls för den tiden och då kan du hellre spara de pengarna om du lär dig att vårda hunden själv.

Jag minskar promenaderna, mest går ut och rastar så den får göra ifrån sig för det är bara att gå till sig själv, vill du köra ett gympass eller ut och springa om du kräks eller är dålig i magen? Nä jag tror knappast det. Låt hunden få vila och ge den små portioner flera gånger per dag och se till att den får vätska i sig. Den får absolut inte bli vinglig eller sämre och sämre för då behöver den få komma under vård.

För de allra flesta åker ju inte in till sjukhus med varken sig själv eller sina barn vid en magsjuka och man kan med lite tålamod klara en magsjuka på sin hund med.
Det här är lite tips på vad man kan göra själv och när man kommit ur den akuta fasen så rannsaka er själva lite, BRUKAR hunden bli dålig i magen? Har den satt i sig något? Har den snott köttet från grillen till exempel? Vet man att det är en enskild händelse som gör att den är dålig eller brukar den bli dålig lite titt som tätt? Lika lite som att vi människor ska gå omkring med magkatarr och ha ont i magen, lika lite ska hundarna göra det. Behöver den få bättre balans i tarmen? Kanske behöver man byta foder eller kanske man behöver sätta in pro eller prebiotika? Dvs goda magbakterier, ja man får ta en liten funderare över varför och hur ofta den är dålig. Jag gillar dessa, Pro-Solube och Pro-Fibre och jag använder dem som förebyggande vård för att de ska upprätt hålla god balans i magen.
Stort lycka till och ha lite tålamod vid dålig mage, lite och ofta är nyckelordet, precis som när vi är dåliga!

Läs hela inlägget »

Mår hunden bra?
Ja hur vet man om ens hund mår bra?
Det är viktigt att lära känna sin hund så man ser att den mår ok. När jag jobbade på veterinärklinik så kom en del djurägare och sa ”jag vet inte vad det är men det är nåt”. Och känner du att det är ”nåt” så ta det på allvar! För jag kan nog säga att i stort sett alla gånger så har det varit något när djurägaren känt så.

Det finns många saker man kan titta på men för mig är blicken viktig. Har hunden inte samma pigga blick som den brukar ha utan ser hängig, trött ut, då börjar jag undersöka mer. Ögat är själens spegel sägs det ju och för mig stämmer det väldigt bra.

Men idag tänkte jag vi skulle fokusera på ryggen. Att klämma över ryggen då och då, det är en bra grej och värdemätare. Ryggen är ju central och många problem hamnar i ryggen till slut även om det kanske inte är där smärtan kommer ifrån.
Det blir sekundärt som det heter på fackspråk.

Börja att kläm på din egen rygg, har du en normalfungerande rygg så kan du trycka rätt hårt på din egen rygg och ändå stå/sitta kvar utan att du får någon smärta. Får du smärta så är det nog dags att boka besök hos massören..

Samma med hunden, du ska kunna trycka rätt så rejält. Inte så att du orsakar hunden smärta så klart. Men hundar är väldigt direkta och de allra flesta döljer inte vad de tycker och känner. Finns vissa individer som ”biter ihop” och har ”stoneface” men där får man kika efter andra signaler. Slicka sig runt munnen, en blick åt nåt håll, en huvudvridning eller liknande.
Men i de allra flesta fall så svankar hunden om den har ont eller blir obekväm i det du gör.
Ryggraden går ju precis i mitten så tryck dels på bägge sidor om den och sen på varje sida av ryggraden.
Får du någon reaktion så tar du ena sidan av ryggraden och sen andra sidan för att kunna hitta området där din hund reagerar. Ju mer exakt man kan ringa in området där den har ont, desto bättre. Börja uppe vid nacken och fortsätt hela vägen mot svansen. 
 

Ta fingrarna på varsin sida av ryggraden
Ta fingrarna på varsin sida av ryggraden
Tryck med små korta steg hela vägen från nacken till svansen
Tryck med små korta steg hela vägen från nacken till svansen
Ta sen en sida åt gången
Ta sen en sida åt gången
och hela vägen ner till svansen
och hela vägen ner till svansen

Och hunden är inte gjord av porslin. De tål mer än vad man kan tro, jag märker väldigt ofta att när jag får hundar på behandling så klämmer jag betydligt mer än vad djurägarna vågar göra.
Och det var precis samma sak när jag började min utbildning till Canineopat, herregud vad dom trycker, klämmer, böjer och drar var min spontana reaktion.

MEN, en del hundar visar tecken första gången men har du sen klämt några gånger vid samma undersökningstillfälle så blir den som immun eller van så ibland har man ett, kanske två försök på sig att hitta om det har ont eller ej.

Men är hunden van vid att du är där och klämmer och trycker så kommer du att upptäcka rätt fort om den har ont eller ej.

Så våga klämma och känna på din hund, det är så bra att kunna upptäcka smärta i god tid så man hinner behandla den tidigt innan det blir värre.
Och märker du att din hund påvisar smärta, då kan det vara dags att boka ett besök. Hundar svarar otroligt bra på massage och på ryggen är ström – elektroterapi- som jag jobbar med, helt suveränt!  

Läs hela inlägget »


Jag får OFTA frågan hur många gånger per år man trimmar sin springer. Speciellt av såna som ska köpa valp, ”Vi har läst ca 3 gånger per år, räcker det?” NEJ!!! Absolut inte!
Vete tusan var många läst det för jag har hört det flera flera gånger. Nej,nej,nej. Vill du ha en hund med en lättskött vardagsfin päls så borsta och kamma minst en gång i veckan. Och då menar jag att gå igenom hela hunden. Det tar typ 10 minuter. Om det inte fastnat massa grenar, frön mm. MEN har du skött pälsen så är det inte hela världen att få loss det ändå. Till vardags så borstar jag OCH kammar igenom hela, speciellt under frambenen och i ljumskar och in under bakbenen och i behänget där bak. Och öronen såklart!
Att bara borsta med en mjuk borste ger inte mycket, du måste ner genom pälsen och då tycker jag en tät kam är superbra! Då får du loss alla döda hår och upptäcker tovor mm.
Att ha massa döda hårstrån kan irritera och klia plus att när du kammar och borstar så ökar vi blodcirkulationen och det gör att huden mår bättre. Tovor som blir stora tussar, de kan dra i pälsen och göra ont så det är absolut inte ok att de har det!!
Genom att göra detta så håller man koll på ryggpälsen men så den inte blir för lång och då är det betydligt lättare att göra hunden när den ska trimmas.
Jag klipper över mina hundar var 2-3:e vecka och eftersom jag håller efter pälsen regelbundet så tar det mig ca 20-30 minuter. Max 45 minuter. Då klipper jag insida och utsida av öronen. Utsidan klipper man ca 1/3av det översta. Insida rakar man ur för att det ska komma luft till och för att eliminera öroninflammationer.
Man rakar ner till bröstbenet och klipper ur pälsen framtill så de inte får en stor lejonman. Klipper tassar och fanor och ger dem en lagom längd under magen. Svansen ska klippas relativt kort. Den ska INTE ha en fana eller plym. Absolut inte.
Helene Björkman på Kennel Barecho har gett ut en trim beskrivning på 28 sidor där det är en utförlig beskrivning, https://www.barecho.com/trimbeskrivning.html
Den kostar 250kr + ev porto (när jag skriver här men det kan ju ändras framöver)
Lär dig trimma din springer, det är ingen raketforskning och att hålla den vardagsfin, det kommer du att klara!
En springer ska ALDRIG rakas på ryggpälsen. Och ryggpäls då menar jag även bog,framben, lår,länd, kors. Och med aldrig då menar jag aldrig.  Om du inte orkar sköta pälsen så skaffa inte en hund med päls. Skaffa då en släthårig hund istället. Jag kanske låter lite hård men det som gör springern så fin (i mina ögon) är den mjuka fina pälsen, de underbara öronen som ska vara långa och fanorna. Det ger ju helhetsintrycket och visst är det fint med en välskött hund!
Jag ska säga att mina hundar är inte alltid topptrimmade, absolut inte men de går aldrig med stora tovor. De kan självklart få tovor också men jag ser till att få bort dem så snart som möjligt. Jag tycker om att se dem fina så de är ofta hyfsat vardagstrimmade och om inte så går det rätt snabbt att fixa till dem så de är fina igen.

Jag vet att om vi har varit i skogen så kan det fastna pinnar och då går jag igenom dem och fixar till det. Och ett tips är att plocka bort det värsta först men låt pälsen torka om den är blöt så brukar det gå lättare att få bort ev grenar och pinnar sen.

Tre vanliga verktyg jag använder, coatking, tät kam och borste med långa piggar Tre vanliga verktyg jag använder, coatking, tät kam och borste med långa piggar

Jag får många gånger in hundar på trimning där det är stora tovor i knytnävstorlek. Alltså tänk vad det drar i pälsen och i huden! Sånt där försöker jag inte ens reda ut, det kommer att göra för ont för hunden utan det klipper jag bara bort. Ofta sitter det under/innanför benen så man ser dem inte rent visuellt utan de ser man först när man känner efter och lyfter på benen.
Så, vill du ha en fin springer, kamma,borsta 1-2 gånger i veckan. Klipp,trimma ca var 2-3e vecka (beroende på hur petig man är) Håll efter ryggpälsen. Och för guds skull, plocka dem på huvudet! De ska absolut inte ha en stor tofs på huvudet a la rymdvarelsen Alf. För er som kommer ihåg denna underbara Tv-serie. För er andra, googla Alf, tv-serie och tryck på bilder.  Även om Alf var otroligt charmig så ska INTE er springer se ut så…
Och snälla, helraka absolut inte era hundar. Då skär det i mitt Springer Spaniel-hjärta….

Läs hela inlägget »

Vi har blivit med shop!!
Ja men faktiskt, jag ska ha en liten,liten webbutik!
Väldigt ofta har jag hundar på träning, klippning eller behandling här hemma och så kan det vara någon olja, tillskott, borste, tillbehör eller något som hunden behöver, och då är det den ständiga frågan, ”Var hittar jag det?”
Och så får vi börja leta efter var de kan hitta det som hunden behöver. Så då tänkte jag ” Men då kan jag lika gärna ha det här hemma ju!”

Det kommer inte bli någon stor butik och inte ett överflöd av grejer utan bara sånt som jag tycker är riktigt bra!
Först ut är tillskott från Aktiv Svea. Det är kosttillskott som jag tycker är riktigt bra. Mina hundar har ätit dem ett bra tag och de blir pigga som bara den av det. Det finns olika sorter, även för leder, bättre munhälsa och lite annat.
Känns kul att kunna få göra något kreativt och även att kunna saluföra bra produkter! Shoppen kommer att ligga på denna hemsidan under en egen flik och kommer att lägga ut när det kommer nyheter på insta/fb på sidan "Ljungstorps"
Det blir enkelt med betalning via swish,bg och finns även Payson. Inga konstigheter helt enkelt!

I helgen gjorde jag SJUKT god mat, otroligt lättlagat var det också. Nåt jag definitivt kommer att göra igen. Ytterfile i i ugn, du behöver inte ens putsa rent filen heller utan fettet smälter ner i köttet. Receptet hittade jag på Coops sida.

Fläskytterfilé i ugn med fetaostkräm
Helstekt fläskytterfilé med potatis och ugnsrostade grönsaker.
Serveras med en kräm på fetaost och crème fraiche.
Perfekt plåtmat, enkelt och supergott!
Tillagningstid: 40 min
Ugnstemperatur: 200º
4 portioner

Ingredienser:

1 fläskytterfilé
1 tsk salt
0.5 tsk grovmalen svartpeppar
1 msk smör
500 g potatis, i bitar
2 rödlökar, i klyftor
2 paprikor, i bitar
250 g körsbärstomat
1 msk olivolja
2 tsk flingsalt
timjan och rosmarin, till garnering
Fetaostkräm
150 g fetaost
2 dl crème fraiche
1 vitlöksklyfta, riven
1 tsk honung
salt och svartpeppar

Gör så här:

Sätt ugnen på 200 grader. Salta och peppra fläskytterfilén. Stek den i smör så att den får färg runtom. Lägg på en plåt med bakplåtspapper. Blanda potatis, lök, paprika, tomater, olja och salt på plåten.
Tillaga mitt i ugnen tills köttet är genomstekt, ca 25 min. Smula fetaosten och blanda med crème fraiche, vitlök och honung.
Smaka av med salt och peppar. Servera köttet med grönsakerna och fetaostkrämen. Garnera ev med timjan och rosmarin.

Hoppas det smakar!
Läs hela inlägget »
Bild från tidningen Härliga Hund
Bild från tidningen Härliga Hund

Glada hundar!
Alltså vi måste reda ut det här med glada hundar. Jag har sett alltför många där hunden kastar sig fram och ska fram emot andra människor och hundar och där föraren säger ”han/hon är ju så glad”. Gärna i kombination med flexikoppel vilket ger mig rysningar. Det är jättekul med glada hundar och jag VILL att de ska vara glada, det är en förutsättning för att vi ska ha kul och må bra så alltså SÅKLART ska de vara glada. Men, där måste också finnas någon slags respekt och kontroll, jag vill och tycker att hunden ska FRÅGA oss först, är det okej om jag hälsar? Att bara släppa fram sin hund till andra hundar kan av många hundar – speciellt de hundar som är vän av ordning och reda- ses som väldigt ohövligt.
Annars blir det ungefär som att släppa in ett barn på kalas där det står en godisskål eller ett kakfat och barnet kastar sig i där och roffar åt sig, ”jamen hon/han verkligen älskar godis!”. Ja det gör barnet säkert men det ska räcka till alla och man får vackert vänta på sin tur”
”Det går så bra och jag är tillräckligt stark för att orka hålla emot” eller ännu värre ”jag orkar inte hålla emot” får jag höra ibland.


Det ska INTE vara en fråga om muskelstyrka utan det är en fråga om ömsesidig respekt och samspel.


Och inte tusan vill jag att en främmande människa kastar sig över mig om jag kommer på en tillställning och kramar och tjoar sig på mig? Jag och skulle nog säga de flesta med mig föredrar att man kommer fram, presenterar sig, kanske tar i hand och har en inledande konversation till att börja med.
Eller skulle du vilja att någon du aldrig sett slänger sig över dig, kysser dig i nacken och kramar dig och överöser dig med frågor och är högljudd och stimmig? Nej, jag tror faktiskt inte det.

Många hundar vill checka av vad den andra hunden är för en filur och det gör man gärna på lite håll. Ska du träffa en ny hund så ta gärna en promenad tillsammans där de går i koppel och de kan checka av varandra lite på avstånd. Jag menar inte med flera meters håll men att ni går en promenad eller en liten sväng tillsammans där hundarna med fördel kan gå en på vänster sida av vägen och en på höger sida vägen. Ordning och reda helt enkelt.

Jag ser också att de förare som låter sig släpas/dra framåt av hunden för den vill iväg och nosa på olika platser, de hundarna ser inte sin förare som en bra ledare/resurs utan som en käck person som kör de runt till olika ställen i världen där den gå runt och lukta. Hunden tar kommandot helt enkelt. Jag säger inte att de hundarna mår sämre men det är inte lika mycket ordning och reda. Om man har en hund som checkar in hos sin förare och kollar av om det är okej så får man en lugnare tillvaro.

Och man börjar innan man tar ut den ur bilen. På med halsband och koppel och få en kontakt, har du det så är det betydligt lättare att få kontakt när ni kommit ut. Ha lite godis i handen och få ögonkontakt med hunden så ni redan där hittar in i er bubbla, få hunden lugn och sansad, är den uppe i energi innan den kommit ut så lär det bli än värre när den är ute ur bilen…

Så, in i er bubbla och ta kontakt, ha den i koppel, ta ut den ur i bilen och med en gång den hoppat ut, kontakt igen och försök få in den i bubblan igen, den ska ha fokus på dig och inte alla andra hundar och människor.
När ni har kontakt så börjar ni förflytta er framåt, har ni svårt med det så gå så ni går nos mot näsa, dvs en av er får gå baklänges, förslagsvis du. När ni har hittat kontakten så blir allt så mycket lättare och hunden är redo att lyssna och lära. Håll dig också lugn och sansad. Annars blir den ungefär som om du skriker till någon som är uppe i varv; Håll dig lugn nu för tusan!!! Sällan lär den person varva ner och vara lugn om du skriker åt den…

Och gör det för er egen skull, det är så mycket lättare om man har en hund som stämmer av vad du säger, gör och vill, det kan ju hända att du kommer i en knepig situation, där kan vara lerigt, halt av is, lösa kor, en trång väg, andra lösa hundar etc, har du då en hund som checkar av vad du vill och inte bara kastar sig fram så får du en så mycket lättare tillvaro både för dig och för andra.

Och tycker du det är svårt, tänk på att all hundträning är färskvara, kunskaper glöms väldigt fort och man måste underhålla det. Börja träna inne i köket, där är inga störningar utan bara du och din hund, träna i 5-10 minuter om dagen, när du känner att det går bra så flytta dig ut precis utanför huset där det inte är jättemycket annat som stör. Fortsätt träna kontakt där och gör det svårare och svårare men i korta pass. När det fungerar bra så kan du gå ut på en väg eller gräsmatta där det kanske kommer barn, mopeder eller cyklar eller annat.

Fortsätt träna kontakt och till sist kan ni gå inne i stan eller bland andra hundar och ni har fortsatt en fin kontakt. Och då kommer du se alla andra som släpas fram av sina hundar eller som låter sina hundar bara springa fram till andra och då kommer du – Tro mig!! – vara tacksam för att du tränat kontakt och att just Din hund går fint vid din sida och bibehåller kontakten med dig och checkar in hos dig och ställer frågan till dig vad ni ska göra. Det är då det börjar bli riktigt kul med hund, för kul, det ska vi ha!
 

Här frågar Ever mig vad vi ska göra vilket är så mycket trevligare!
Här frågar Ever mig vad vi ska göra vilket är så mycket trevligare!
Läs hela inlägget »

Vi har haft lite semesterledigt och mest varit hemma och njutit och vilat och laddar upp batterierna. Det känns väldigt välbehövligt efter en lång vårtermin och flera event som varit nu i början av sommaren. Vila och återhämtning är ju trots allt väldigt viktigt.
Mina 4benta vänner vill ju trots allt inte vila lika mycket som jag och en aktiv vila kan ju göra gott för själen också. Och något som är riktigt härligt är att ge sig ut i skogen för en skön promenad.
Vi har ju fina Åkulla Bokskogar här i närheten och där finns fina utmärkta leder att gå på. Det ligger mitt imellan Varberg, Falkenberg och Ullared. Där är 12 st olika leder, längd mellan 1,6 km och 6 km som är enkla att följa och väl utmärkta.

Så vackert i Åkulla Bokskogar
Så vackert i Åkulla Bokskogar
Njutbart helt enkelt! Njutbart helt enkelt!

Vill du spendera några timmar i skogen och gillar fin natur så rekommenderar jag verkligen att ta dig en tur dit! Kanske göra det som en grej och gå alla leder, en efter en så kan man pricka av lederna allt eftersom man gått dem. Det finns ju olika längder på dem så ta vad som passar er för dagen. Trots att det är välbesökt så blir det aldrig att det känns som det är massor med folk. Jag brukar på sin höjd se eller möta någon enstaka person så det är mest jag och hundarna och väldigt mycket lugn och ro, precis vad jag behövt nu! Lite fika med i en ryggsäck och ett sittunderlag så klarar man sig fint.

Gott om svalka då det finns många sjöar där
Gott om svalka då det finns många sjöar där
bra skyltat är det med bra skyltat är det med

























Det kan ibland vara lite klurigt att hitta till någon parkering och var själva stigen går men brukar gå bra med hjälp av lite karta och gps.
Vill man så finns det flera ställen att bo över på och även ställplatser mm. Det finns också flera mysiga ställen att äta eller fika på. Man hittar all info på http://akullabokskogar.nu/
Har du inte varit där så rekommenderar jag absolut att åka dit! Och du har kanske en fyrbent vän som gärna går en promenad med.

Läs hela inlägget »

Livet handlar ju inte bara om hundar och hundträning utan man behöver njuta lite av annat också.
Vi chockades av att solen tittade fram så tog fram lite gott vin och god mat och åt i solen här.
Det här rosé vinet var riktigt gott! 
Ibland jag tycka att vissa roséviner smakar som parfym och konstgjort men det här gjorde absolut inte det. 
Väldigt friskt och gott, var en riktig höjdare!
Så här står det om det:

Bärig, mycket frisk, ungdomlig smak med inslag av röda vinbär, örter, smultron, vattenmelon och blodapelsin. Serveras vid cirka 8°C som sällskapsdryck, till rätter av fisk eller fågel, eller till sallader.

Sockerhalt 0,3 g/100 ml så har liten sötma, gjort av sauvignon gris och kommer ifrån Frankrike. 
Lätt ett vin som jag kommer att köpa igen! 99kr för en flaska och finns även på box med, 3 liter för 259kr
https://www.systembolaget.se/produkt/vin/les-fumees-blanches-2213801/
 


Det här vinet var en riktig höjdare alltså!
Bra att det finns på box om man är många på kalas. Eller väldigt törstig ;)
 

Läs hela inlägget »
Etiketter: rosévin vintips

 
Jag är väldigt mycket för det där med att hitta känslan när vi tävlar. Jag vill att hunden ska ha en positiv förväntan när jag tar fram tävlingsväskan och vi ska iväg. En grej för att få den känslan är att ha en slutbelöning.
ALLTID när vi tävlat klart så går vi av plan och går direkt till bilen eller till väskan och tar fram Burken. Vi har alltid samma burk, en med ett blått lock på och där har jag preppat innan med något extra gott.  Vi brukar ha mjuk kattmat, (nä hundar ska inte äta det men så lite gör inget och mina hundar tål det)  - eller tex kött, sås och potatis eller något annat extra smaskigt.
Så tar vi en liten stund när jag klappar om hunden och berättar hur magiskt bra och fin den är. Det skapar en positiv förväntan och de brukar bli som galna av glädje bara de ser burken. Det tar ju några gånger innan de fattar grejen och polletten trillar ner men jämför med tvärtom, det går skitdåligt på tävlingen, jag blir sur, stoppar in hunden i bilen och säger att jag ska sälja den på Blocket. Gör jag det 10 gånger på raken så vilken känsla tror ni hunden har när jag packar tävlingsväskan 11e gången??


Och så jämför vi med det med att det går kanske inte bra på tävlingen men isåfall, vems fel är det?? (i stort sett alla fall så är det förarens, INTE hundens!!) Men gå av planen med glädje och gör NÅNTING som hunden kan bra och hitta på något kul och avsluta kul så att din hund förväntar sig något kul framöver. Fram med burken och belöna och fram med glitter och pompombollar! Hundträning byggs väldigt mycket på förväntan och förväntar sig hunden kul och glädje så har vi i all fall rätt förväntan. Sen är det upp till oss förare att förvalta det också.

älskar att äta godsaker ur burken älskar att äta godsaker ur burken

Och ett plus med en burk är dessutom att om det är varmt så kan jag hälla i vatten i burken och så hunden får i sig vätska med. Vätska är viktigt!

Och om jag 10 gånger på raken säger att den är världens finaste, bästa och vi tar en liten stund tillsammans och den får äta något gott? Även om det inte gått bra så finns det alltid något som varit bra och har det inte gått bra så får jag ta på mig skulden för då har jag inte förberett tillräckligt bra eller lärt in tillräckligt bra eller kanske inte varit tydlig som förare. Men ge ALLTID hunden en positiv känsla. Så tycker jag varjefall och jag väljer hellre glädje när vi ska tävla!
Och nä, hunden kommer inta att tänka att "skit samma"jag kan göra vad jag vill för jag får belöning ändå", en hund tänker inte så. Gör den inte rätt så har vi inte tränat in rätt. Jag är helt övertygad om att det är så, det hänger på oss som förare sen är det svårare med vissa hundar och lättare med andra..

Läs hela inlägget »

Om du har urinvägsproblem på din hund eller katt så måste jag bara tipsa om dessa produkterna! Jag har provat dem på både hund och katt här och jag fick dem till och med rekommenderad av veterinär sist vi var där. Det kan ju vara bra att ha alternativ till att ge dem antibiotika. I vissa lägen kan antibiotika vara det enda som fungerar men om man inte MÅSTE ta det så är det bra att ha alternativ då antibiotika också sätter ned immunförsvaret. 

Vi har testat tre produkter då det verkade som att någon av hundarna hade lite urinvägsproblem här.
Det kan ju vara så med - om man är lyhörd som djurägare- att det inte gått så långt som till en urinvägsinfektion, som kallas UVI på fackspråk, utan djuret kan vara lite nedsatt och märka av trängningar. Och ni som haft det själva vet att det inte är så himla kul..
Jag kan inte rangordna dem efter vilken som är bäst, det får ni prova er fram själva med.
Men vi börjar med Uribalance från Aptus, såhär står det om det den:
Innehåll:Vete, majsflingor, glycerin, linfrö, glukosmelass, D-mannos (6,7%), kycklingprotein (6%), sojaolja, glukosaminhydroklorid (3,3%), tranbärspulver (1,7%).
Där är också tryptofan tillsatt 21,7 mg/g.
D-mannos ger en försämrad vidhäftningsförmåga för bakterier som kan orsaka urinvägsinfektion. Glukosamin stärker slemhinnans barriärskydd mot bakterier i urinvägarna samt tarmkanalen.
Tranbär surgör urinen samt innehåller proantocyanider (PAC) som hindrar bakterier från att fästa mot slemhinnan i urinvägarna.
Ligger i en föpckaning om 60 tuggtabletter
Dosering under 10 kg: 1 tuggbit 2 gånger dagligen
mellan 10 – 20 kg: 2 tuggbitar 2 gånger dagligen
över 20 kg: 3 tuggbitar 2 gånger dagligen
Kostnad mellan ca 240-300 kr beroende på var man köper det

Sen har vi Cystopro från Protexin, det är kapslar istället som man antingen ger som de är eller så är de lätta att dela och man kan strössla det över maten eller blanda det i maten
De innehåller Tranbär, probiotika, prebiotika och glukosamin.
På innehållsföreteckningen står det :Enterococcus faecium (NCIMB 10415) E1707, 1x1011 CFU/kg, N-aceyl D-glukosamin, Mannan oligosakarider, Proantocyaniderna (PAC´c) 
Ska jag vara helt ärlig så säger det mig inte så mycket men man kan ju se att tranbär är gemensam ingrediens och det är ju klassiskt att ge mot UVI
Den här finns i olika storlekar, jag har sett 30 kapslar för runt 230-250kr och 120 kapslar för strax under 600kr.
Dosering är för hundar 40-60 kg = 3 kapslar / dag
Hundar 20-40 kg = 2 kapslar / dag
Hundar -20kg = 1 kapsel / dag
Katt -5 kg = 1 kapsel / dag


 
Uribalamce och CystoPro
Uribalamce och CystoPro

Sen har vi den tredje vi testat, det är WeCystoPlus.
Det är min katt Simba som fått prova den. Har är ju den katten vi hittade som dumpad kattunge, han har slickat sig på magen vilket kan bero på blåskatarr men han kan även drabbas av ångest, mest troligt för att han får panik för att vi ska överge honom och då slickar han sig på magen. Jag vet inte riktigt vilket det är men jag har testat att ge detta till honom och då har han slutat. 
Den innehåller:
Omega-3-fettsyrorna EPA och DHA, N-acetylglukosamin, hyaluronsyra, L-Teanin, L-Tryptofan, Vitamin B1, B3 och B6
Det är som en pasta som man trycker ut med ett pumptryck, det verkar som det är hyfsat smakligt,  i och  för sig så har jag tryckt ut det i munnen på honom så han har väl inte direkt haft något val än att äta det... 
Men det innehåller också Tryptofan precis som Uribalance, det är en aminosyra som behövs vid tillverkning av seretonin och melatonin och som hjälper kroppen att slappna av kan man kortfattat säga. Finns massa mer att läsa om tryptofan för de som önskar 
Dosering på den här är:
WeCysto kan blandas med fodret, ges direkt in i kattens mun eller lagt på tassen att slicka av.
Dosering första månaden:
Kroppsvikt 0-4 kg: 1 pump (2 ml) dagligen
Kroppsvikt >4 kg: 2 pump (4 ml) dagligen
Dosering underhåll:
Kroppsvikt 0-4 kg: 1/2 pump (1 ml) dagligen
Kroppsvikt >4 kg: 1 pump (2 ml) dagligen
De jag sett är på 50 ml och kostar sidär 270kr.
Den verkar smaklig så inga problem att ge.

Tre produkter som jag faktiskt tycker funkar riktigt bra så får era djur problem med det så kan det vara värt att testa. Man får avgöra själv om man vill gå till veterinär eller prova själv. Skulle säga att det viktiga är att man fångar upp det i tid innan symptomen är för stora och att man alltid sätter djurens bästa i första hand! 

Läs hela inlägget »

Januari 2022 och vi ser fram emot ljusare tider!
 
i år kommer jag att jobba på ett lite annat sätt än tidigare. 
Som ni kanske sett så har jag inte lagt ut några kurser än denna terminen. Jag jobbar mycket mer med Svedea Djurförsäkringar nu och sitter vid datorn större delen av dagen och för att hinna med mina egna hundar så pausar jag kurserna för en tid. 
Det blir så himla långa dagar att jobba hela dagen och sen även hela kvällarna. 

Jag kommer dock fortsätta med behandlingarna, så vill du ha en tid för genomgång av din hund så hör av dig. Är ju perfekt tid att göra en check av deras fysiska hälsa nu innan säsongen drar igång. Många gånger räcker det med en eller ett par besök för att få bukt på lite ryggont eller stela muskler. Jag brukar alltid ge lite tips och råd hur djurägaren kan massera och känna på sin hund sjölv med för att kunna ge "underhållsmassage" hemma. 

Och ni vet när man sitter och jobbar så rinner tiden iväg, det är många telefonsamtal och mail angående försäkringar mm och rätt som det är så är det dags att gå ut och hålla kurs. Det är då jag känner att jag varken hinner träna eller rasta mina egna hundar i den utsträckningen jag vill. Så därför har jag valt att pausa kurserna en stund.
Men vi får se, när det blir ljusare så känns det ju som att dagarna blir längre så då kanske vi kör igen, vi får se helt enkelt! 
Hoppas det blir lite tävlingar nu med, när det kom igång förra året så skulle jag precis para Coco så det var inte läge att tävla så det blev inte något tävlande för oss. Startade Ever på en lydnadstävling här i Varberg bara, det var i princip det enda.
Hoppas verkligen det blir lite mer i år!

Har ni satt några mål för er och era hundar? Jag brukar alltid sätta upp lite mål inför kommande år, alltid bra att ha en plan över vd man vill göra tänker jag!

Däremot hoppas jag att det blir en viltspårkurs med Elin, vi väntar på svar från markägare bara men jag lägger ut det så snart jag vet!
Här blåser ordentligt idag och inget vidare att promenera på de öppna vidderna här, brukar åka till skogen de dagarna, där är det lite mer skyddad av alla träden så så fort det ljusnat lite så blir det en skön promenad med hundarna där! 
 

Läs hela inlägget »

Senaste inläggen

Arkiv

Länkar

Senaste kommentarer

-

Etiketter


Laddar innehåll...