logo header webb_outlines

SPRINGER SPANIEL

Engelsk Springer Spaniel är en mellanstor hund med en mankhöjd runt 50cm, den är leverbrun och vit, svart och vit eller någon av dessa färgkombinationer med tan-täcken. Springern är i grund och botten en jakthund, det är en stötande och apporterande hund och tillhör grupp 8. Den är avlad för fågeljakt och ska arbeta nära sin förare. Den är tänkt att arbeta under hagelbössans räckvidd och ska då hålla sig på ett avstånd på max 20-30 meter från sin förare. Många har den också som stöthund till tex klövvilt och hare. En springer som skalldriver är inte önskvärt men förekommer här och där. Det finns också en utpräglad jaktvariant som har ett lite annorlunda utseende än den traditionella springern. 

Springern är en glad, energisk som är med på det mesta. Du kan träna tex jakt,lydnad,rallylydnad,spår,sök, agility eller nosework. Det är i stort sett bara din fantasi som sätter gränser. Springern följer också mer än gärna med ut på joggingturen. Jag brukar säga att den är en sportig familjehund. Den har en tydlig av och påknapp. Full fart ute men oftast lugn inne. Den älskar att mysa tillsammans med dig i soffan. Gärna tätt intill dig:) Det är en snäll och vänlig hund som ska ha mycket "will-to-please" dvs den ska vilja jobba tillsammans med dig. 

Den älskar att vara i din närhet och är oftast nöjd bara den får vara med. Men lämnar du den ensam för länge blir den lite ledsen, en springer vill vara där du är!

Den kräver viss pälsvård, den dagliga skötseln är väldigt lätt, en karda genom pälsen någon gång i veckan räcker oftast men den behöver trimmas och klippas då och då, speciell vid öron och tassar. För att ha en fin springer tycker jag att en klippning ca en gång i månaden är lagom. Då har pälsen inte vuxit sig alltför lång och det går snabbt att få den fin igen.Låter man det gå för långt är det ganska mycket arbete för att få den fin igen. 
En välskött springer är så oerhört mycket vackare än en med eftersatt pälsvård.