logo header webb_outlines

Glada hundar....

Bild från tidningen Härliga Hund
Bild från tidningen Härliga Hund

Glada hundar!
Alltså vi måste reda ut det här med glada hundar. Jag har sett alltför många där hunden kastar sig fram och ska fram emot andra människor och hundar och där föraren säger ”han/hon är ju så glad”. Gärna i kombination med flexikoppel vilket ger mig rysningar. Det är jättekul med glada hundar och jag VILL att de ska vara glada, det är en förutsättning för att vi ska ha kul och må bra så alltså SÅKLART ska de vara glada. Men, där måste också finnas någon slags respekt och kontroll, jag vill och tycker att hunden ska FRÅGA oss först, är det okej om jag hälsar? Att bara släppa fram sin hund till andra hundar kan av många hundar – speciellt de hundar som är vän av ordning och reda- ses som väldigt ohövligt.
Annars blir det ungefär som att släppa in ett barn på kalas där det står en godisskål eller ett kakfat och barnet kastar sig i där och roffar åt sig, ”jamen hon/han verkligen älskar godis!”. Ja det gör barnet säkert men det ska räcka till alla och man får vackert vänta på sin tur”
”Det går så bra och jag är tillräckligt stark för att orka hålla emot” eller ännu värre ”jag orkar inte hålla emot” får jag höra ibland.


Det ska INTE vara en fråga om muskelstyrka utan det är en fråga om ömsesidig respekt och samspel.


Och inte tusan vill jag att en främmande människa kastar sig över mig om jag kommer på en tillställning och kramar och tjoar sig på mig? Jag och skulle nog säga de flesta med mig föredrar att man kommer fram, presenterar sig, kanske tar i hand och har en inledande konversation till att börja med.
Eller skulle du vilja att någon du aldrig sett slänger sig över dig, kysser dig i nacken och kramar dig och överöser dig med frågor och är högljudd och stimmig? Nej, jag tror faktiskt inte det.

Många hundar vill checka av vad den andra hunden är för en filur och det gör man gärna på lite håll. Ska du träffa en ny hund så ta gärna en promenad tillsammans där de går i koppel och de kan checka av varandra lite på avstånd. Jag menar inte med flera meters håll men att ni går en promenad eller en liten sväng tillsammans där hundarna med fördel kan gå en på vänster sida av vägen och en på höger sida vägen. Ordning och reda helt enkelt.

Jag ser också att de förare som låter sig släpas/dra framåt av hunden för den vill iväg och nosa på olika platser, de hundarna ser inte sin förare som en bra ledare/resurs utan som en käck person som kör de runt till olika ställen i världen där den gå runt och lukta. Hunden tar kommandot helt enkelt. Jag säger inte att de hundarna mår sämre men det är inte lika mycket ordning och reda. Om man har en hund som checkar in hos sin förare och kollar av om det är okej så får man en lugnare tillvaro.

Och man börjar innan man tar ut den ur bilen. På med halsband och koppel och få en kontakt, har du det så är det betydligt lättare att få kontakt när ni kommit ut. Ha lite godis i handen och få ögonkontakt med hunden så ni redan där hittar in i er bubbla, få hunden lugn och sansad, är den uppe i energi innan den kommit ut så lär det bli än värre när den är ute ur bilen…

Så, in i er bubbla och ta kontakt, ha den i koppel, ta ut den ur i bilen och med en gång den hoppat ut, kontakt igen och försök få in den i bubblan igen, den ska ha fokus på dig och inte alla andra hundar och människor.
När ni har kontakt så börjar ni förflytta er framåt, har ni svårt med det så gå så ni går nos mot näsa, dvs en av er får gå baklänges, förslagsvis du. När ni har hittat kontakten så blir allt så mycket lättare och hunden är redo att lyssna och lära. Håll dig också lugn och sansad. Annars blir den ungefär som om du skriker till någon som är uppe i varv; Håll dig lugn nu för tusan!!! Sällan lär den person varva ner och vara lugn om du skriker åt den…

Och gör det för er egen skull, det är så mycket lättare om man har en hund som stämmer av vad du säger, gör och vill, det kan ju hända att du kommer i en knepig situation, där kan vara lerigt, halt av is, lösa kor, en trång väg, andra lösa hundar etc, har du då en hund som checkar av vad du vill och inte bara kastar sig fram så får du en så mycket lättare tillvaro både för dig och för andra.

Och tycker du det är svårt, tänk på att all hundträning är färskvara, kunskaper glöms väldigt fort och man måste underhålla det. Börja träna inne i köket, där är inga störningar utan bara du och din hund, träna i 5-10 minuter om dagen, när du känner att det går bra så flytta dig ut precis utanför huset där det inte är jättemycket annat som stör. Fortsätt träna kontakt där och gör det svårare och svårare men i korta pass. När det fungerar bra så kan du gå ut på en väg eller gräsmatta där det kanske kommer barn, mopeder eller cyklar eller annat.

Fortsätt träna kontakt och till sist kan ni gå inne i stan eller bland andra hundar och ni har fortsatt en fin kontakt. Och då kommer du se alla andra som släpas fram av sina hundar eller som låter sina hundar bara springa fram till andra och då kommer du – Tro mig!! – vara tacksam för att du tränat kontakt och att just Din hund går fint vid din sida och bibehåller kontakten med dig och checkar in hos dig och ställer frågan till dig vad ni ska göra. Det är då det börjar bli riktigt kul med hund, för kul, det ska vi ha!
 

Här frågar Ever mig vad vi ska göra vilket är så mycket trevligare!
Här frågar Ever mig vad vi ska göra vilket är så mycket trevligare!

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln