logo header webb_outlines

Hur ofta trimmar man en springer?


Jag får OFTA frågan hur många gånger per år man trimmar sin springer. Speciellt av såna som ska köpa valp, ”Vi har läst ca 3 gånger per år, räcker det?” NEJ!!! Absolut inte!
Vete tusan var många läst det för jag har hört det flera flera gånger. Nej,nej,nej. Vill du ha en hund med en lättskött vardagsfin päls så borsta och kamma minst en gång i veckan. Och då menar jag att gå igenom hela hunden. Det tar typ 10 minuter. Om det inte fastnat massa grenar, frön mm. MEN har du skött pälsen så är det inte hela världen att få loss det ändå. Till vardags så borstar jag OCH kammar igenom hela, speciellt under frambenen och i ljumskar och in under bakbenen och i behänget där bak. Och öronen såklart!
Att bara borsta med en mjuk borste ger inte mycket, du måste ner genom pälsen och då tycker jag en tät kam är superbra! Då får du loss alla döda hår och upptäcker tovor mm.
Att ha massa döda hårstrån kan irritera och klia plus att när du kammar och borstar så ökar vi blodcirkulationen och det gör att huden mår bättre. Tovor som blir stora tussar, de kan dra i pälsen och göra ont så det är absolut inte ok att de har det!!
Genom att göra detta så håller man koll på ryggpälsen men så den inte blir för lång och då är det betydligt lättare att göra hunden när den ska trimmas.
Jag klipper över mina hundar var 2-3:e vecka och eftersom jag håller efter pälsen regelbundet så tar det mig ca 20-30 minuter. Max 45 minuter. Då klipper jag insida och utsida av öronen. Utsidan klipper man ca 1/3av det översta. Insida rakar man ur för att det ska komma luft till och för att eliminera öroninflammationer.
Man rakar ner till bröstbenet och klipper ur pälsen framtill så de inte får en stor lejonman. Klipper tassar och fanor och ger dem en lagom längd under magen. Svansen ska klippas relativt kort. Den ska INTE ha en fana eller plym. Absolut inte.
Helene Björkman på Kennel Barecho har gett ut en trim beskrivning på 28 sidor där det är en utförlig beskrivning, https://www.barecho.com/trimbeskrivning.html
Den kostar 250kr + ev porto (när jag skriver här men det kan ju ändras framöver)
Lär dig trimma din springer, det är ingen raketforskning och att hålla den vardagsfin, det kommer du att klara!
En springer ska ALDRIG rakas på ryggpälsen. Och ryggpäls då menar jag även bog,framben, lår,länd, kors. Och med aldrig då menar jag aldrig.  Om du inte orkar sköta pälsen så skaffa inte en hund med päls. Skaffa då en släthårig hund istället. Jag kanske låter lite hård men det som gör springern så fin (i mina ögon) är den mjuka fina pälsen, de underbara öronen som ska vara långa och fanorna. Det ger ju helhetsintrycket och visst är det fint med en välskött hund!
Jag ska säga att mina hundar är inte alltid topptrimmade, absolut inte men de går aldrig med stora tovor. De kan självklart få tovor också men jag ser till att få bort dem så snart som möjligt. Jag tycker om att se dem fina så de är ofta hyfsat vardagstrimmade och om inte så går det rätt snabbt att fixa till dem så de är fina igen.

Jag vet att om vi har varit i skogen så kan det fastna pinnar och då går jag igenom dem och fixar till det. Och ett tips är att plocka bort det värsta först men låt pälsen torka om den är blöt så brukar det gå lättare att få bort ev grenar och pinnar sen.

Tre vanliga verktyg jag använder, coatking, tät kam och borste med långa piggar Tre vanliga verktyg jag använder, coatking, tät kam och borste med långa piggar

Jag får många gånger in hundar på trimning där det är stora tovor i knytnävstorlek. Alltså tänk vad det drar i pälsen och i huden! Sånt där försöker jag inte ens reda ut, det kommer att göra för ont för hunden utan det klipper jag bara bort. Ofta sitter det under/innanför benen så man ser dem inte rent visuellt utan de ser man först när man känner efter och lyfter på benen.
Så, vill du ha en fin springer, kamma,borsta 1-2 gånger i veckan. Klipp,trimma ca var 2-3e vecka (beroende på hur petig man är) Håll efter ryggpälsen. Och för guds skull, plocka dem på huvudet! De ska absolut inte ha en stor tofs på huvudet a la rymdvarelsen Alf. För er som kommer ihåg denna underbara Tv-serie. För er andra, googla Alf, tv-serie och tryck på bilder.  Även om Alf var otroligt charmig så ska INTE er springer se ut så…
Och snälla, helraka absolut inte era hundar. Då skär det i mitt Springer Spaniel-hjärta….

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln