logo header webb_outlines

Slutbelöning

 
Jag är väldigt mycket för det där med att hitta känslan när vi tävlar. Jag vill att hunden ska ha en positiv förväntan när jag tar fram tävlingsväskan och vi ska iväg. En grej för att få den känslan är att ha en slutbelöning.
ALLTID när vi tävlat klart så går vi av plan och går direkt till bilen eller till väskan och tar fram Burken. Vi har alltid samma burk, en med ett blått lock på och där har jag preppat innan med något extra gott.  Vi brukar ha mjuk kattmat, (nä hundar ska inte äta det men så lite gör inget och mina hundar tål det)  - eller tex kött, sås och potatis eller något annat extra smaskigt.
Så tar vi en liten stund när jag klappar om hunden och berättar hur magiskt bra och fin den är. Det skapar en positiv förväntan och de brukar bli som galna av glädje bara de ser burken. Det tar ju några gånger innan de fattar grejen och polletten trillar ner men jämför med tvärtom, det går skitdåligt på tävlingen, jag blir sur, stoppar in hunden i bilen och säger att jag ska sälja den på Blocket. Gör jag det 10 gånger på raken så vilken känsla tror ni hunden har när jag packar tävlingsväskan 11e gången??


Och så jämför vi med det med att det går kanske inte bra på tävlingen men isåfall, vems fel är det?? (i stort sett alla fall så är det förarens, INTE hundens!!) Men gå av planen med glädje och gör NÅNTING som hunden kan bra och hitta på något kul och avsluta kul så att din hund förväntar sig något kul framöver. Fram med burken och belöna och fram med glitter och pompombollar! Hundträning byggs väldigt mycket på förväntan och förväntar sig hunden kul och glädje så har vi i all fall rätt förväntan. Sen är det upp till oss förare att förvalta det också.

älskar att äta godsaker ur burken älskar att äta godsaker ur burken

Och ett plus med en burk är dessutom att om det är varmt så kan jag hälla i vatten i burken och så hunden får i sig vätska med. Vätska är viktigt!

Och om jag 10 gånger på raken säger att den är världens finaste, bästa och vi tar en liten stund tillsammans och den får äta något gott? Även om det inte gått bra så finns det alltid något som varit bra och har det inte gått bra så får jag ta på mig skulden för då har jag inte förberett tillräckligt bra eller lärt in tillräckligt bra eller kanske inte varit tydlig som förare. Men ge ALLTID hunden en positiv känsla. Så tycker jag varjefall och jag väljer hellre glädje när vi ska tävla!
Och nä, hunden kommer inta att tänka att "skit samma"jag kan göra vad jag vill för jag får belöning ändå", en hund tänker inte så. Gör den inte rätt så har vi inte tränat in rätt. Jag är helt övertygad om att det är så, det hänger på oss som förare sen är det svårare med vissa hundar och lättare med andra..

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln