logo header webb_outlines

Hjälp, min hund äter inte!!

Blä, jag vill inte ha... Blä, jag vill inte ha...

Det finns olika typer av hundar, allt ifrån de som äter allt till riktiga finsmakare. Jag har en av varje, ni som känner Lisa vet ju att hon i princip skulle kunna äta taggtråd och småspik. Sen har jag Coco och hon är finsmakare. Smakar det inte gott så kan det kvitta. Man nosar på saker innan man äter anser hon. Hon kan titta på maten en stund, gå och lägga sig lite för att sen äta upp det. Lite försiktigt sådär, kula för kula liksom. Man äter ju inte vad skit som helst tycker hon. Nä, fint ska det vara! Det lustiga är att hon äter i princip vad som helst när jag har det som belöningsgodis vid träning. Men när det ligger i matskålen är det petigare.

Lisa däremot, hon väcker mig varje morgon strax efter kl 6, ”Gå upp nu matte, jag är SÅÅÅ hungrig!!” Hon studsar på stället och är helt vild, äter upp sin mat på 0,04 sekunder och sen var det över.
Lisa ligger alltid under bordet ifall den 4-åriga tvåbenta varelsen tappar något. Spelar ingen roll vad det är, det går alltid ner. Bägge hundarna är engelsk springer spaniel, Lisa är 9 år och alltid varit lika lätt att ge mat, Coco är 1½ år och har ett annat tänk vad det gäller mat.
Har man en sån hund som Lisa är det ju inga problem. De äter allt. Men Coco-varianten av hund, ja där får man tänka till.

Det har faktiskt varit rätt jobbigt ska jag erkänna. Visst, en hund äter när den blir hungrig, men vill man att den ska hålla hullet så behöver den en viss mängd mat. Ett tag åt hon bara om jag höll i matskålen, men ni vet när man ska iväg på morgonen och man bara vill att allt ska flyta på, ja då har man kanske inte tid till att vänta i 45 minuter på en hund som inte äter.
Jag har flyttat med matskålen in på toaletten så hon kan äta när jag borstar tänderna.
Jag har handmatat.
Jag har gjort som en del säger, ”vänta ut henne, de äter när de blir hungriga”.  Nej, de gör de inte, inte alla hundar varjefall. Inte Coco.  En period var det så dåligt att hon bara åt ca 4 dl på 4 dagar och då var det lite utspritt på dessa dagar. Jag kunde inte heller låta skålen stå för då var ju Hungriga Lisa framme för hon var ju fortfarande hungrig såklart…   
Jag har provat färskfoder av alla de sorter.
Jag har öppnat munnen och lagt in en bit av detta goda färskfoder tugga för tugga.
Jag har blandat ner matrester.
Jag har lagt ut maten på golvet ”för att det blir roligare att äta då”. Coco sa: ”Nej, det är inte alls roligt att äta på det viset”. 
Jag har petat in torrfoder i munnen. Kula för kula.
Jag har provat det mesta.
Det är helt enkelt jättejobbigt att ha en hund som inte äter.

Vissa hundar är helt enkelt kräsna!! Jag åkte till hundaffären och läste på massa påsar, vissa fick stå kvar i hyllan, vissa fick mitt godkännande så de köpte jag. Jag köpte de minsta påsarna, de var ca 2-3 kg, ibland finns de provpåsar men ibland får man helt enkelt lätta på plånboken och se glad ut!
Ska säga också att många märken har smakgaranti så äter inte hunden får du lämna tillbaka fodret och du får pengarna tillbaka. Kolla med din butik hur det funkar hos er.

Några sorter jag köpte luktade hon bara på men åt inte alls. Vissa sorter åt hon med stor aptit. De sorter just hon gillade var Nutrima Health Skin+ och Orijen. De sistnämnda gillar hon alla sorter av. Nutrima ska tydligen vara hög smaklighet på så det kan vara ett tips för er med kräsna hundar.

Så här ser det ut hemma nu med olika fodersorter
Så här ser det ut hemma nu med olika fodersorter

Det har ju blivit så att jag nu har en hel del olika foder hemma men den smällen får man ta tycker jag. Vissa sorter hon inte åt gick vidare till Lisa. Dock vill jag inte ge Lisa valpfoder eller högenergifoder. Men Lisa åt självklart alla sorter med glädje!! Men kan man verkligen ge en hund olika sorters foder?? Kommer skriva mer om det på bloggen framöver, om det här att man alltid ska ge samma mat vilket man faktiskt absolut inte behöver. Hundar har oftast inga problem med att växla foder.

Nu har det gått en tid och vi har inga problem med maten överhuvudtaget, nu äter hon upp maten varje morgon och varje kväll och kan till och med tänka sig att äta mer. Hon har också lagt på sig mer hull och ser bättre ut i kroppen. Hon får äta rätt mycket med tanke på att hon låg på den tunnare skalan plus att hon förbränner en hel del så nu kan hon utan problem äta ca 10 dl/dag vilket egentligen motsvarar en hund som väger ca 30-40 kg medan Coco väger ca 22-23 kg men hon behöver såpass för att vara i gott hull.

Tidigare gav jag dem Eukanuba Lamm & Ris och det var nog så att Coco inte tyckte det var gott, hon gillar uppenbarligen inte färskfoder heller, Lisa älskar ju all mat så där var det inga problem. Nu varvar jag Nutrima, både Helth skin+ och Nutrima Sport Intense, och Orijen, blandade sorter. Personligen tycker jag att Orijen är snäppet bättre foder men inget fel på Nutrima men där är lite korn, ris,potatis,betmassa som jag helst hade valt bort. Coco tycker om bägge dessa foder men där det med Lamm, nä det var inte hennes grej. Växlar man mellan olika foder så tröttar inte hunden heller om den nu är kräsen.

Sen tror jag det är som så att om hunden inte äter så krymper den magsäcken precis som vi människor gör. Har ni upplevt det när ni varit sjuka eller bara tappat matlusten någon gång? Man äter mindre och mindre och tappar liksom matlusten och man blir mätt på ingenting, borde rimligen vara så med hundar med plus att de enligt vissa kan få mer magsyra och det främjar inte matlusten. Jag vet inte om det är så men det låter inte ologiskt.

Så har du en hund som inte äter, prova olika foder, prova färskfoder, torrfoder, kanske koka egen mat? Prova att ge maten torr, blöt, med ljummet vatten, utan vatten, prova er fram helt enkelt!

Tänk på att torrfoder är som kaffe, när det kommer i kontakt med syre försvinner aromen så köp hellre mindre påsar, se till att påsen alltid är försluten alternativt köp en större påse men häll upp i en mindre burk/påse som du tar den dagliga maten ifrån.
Växla foder, hitta några foder som hunden tycker om och som har ett okej innehåll och ge några dagar av ett foder och sen några dagar av ett det andra fodret. Det gäller att hitta några sorter som den kräsna hunden tycker om!
Sen skulle jag kunna tänka mig att det blir lite psykologiskt med, när hunden inte vill äta blir vi stressade och hunden känner av denna stress och vi är inne i en dålig cirkel.

För Coco fungerar det så här:, gå ut morgonen och kissa och bajsa, jag häller upp maten, hon tittar lite på den, lägger sig i sin bädd som står bredvid matskålen men hon har stenkoll på maten så inte Lisa tar den. Efter en liten stund så börjar hon äta och då äter hon i stort sett alltid upp maten och då äter med lätthet ca 5 dl/mål. På em/kväll äter hon alltid upp. Hon vill ha sin mat torr vilket hennes matte inte tycker är optimalt men hon äter med glädje och det är jag väldigt nöjd med i dagsläget!

Så prova er fram och hitta det som just Er hund gillar bäst! När den väl fått upp aptiten brukar det gå av sig själv och de äter ofta bättre och bättre. 

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln