logo header webb_outlines

Jämförelse av olika foder

Jämförelse av olika foder
Allt foder innehåller olika saker och alla leverantörer pratar sig varma för just sitt foder. När jag hade butiken var vi på många föreläsningar som leverantörerna hade och alla sålde alltid det bästa fodret. Såklart!! Därför gäller det att vara uppmärksam som konsument och inte bara köpa all information rakt av. Det är mycket pengar bakom dessa foderföretag och således mycket pengar läggs i marknadsföring. Man ska också tänka på att det är olika innehåll i de olika påsarna så även om man hittar ett som är okej så innebär inte det att alla sorter den leverantören har är okej utan läs innehållet PÅ VARJE SORT

Vad innehåller då de olika fodren?
Ni som har läst mitt förra inlägg vet nu vad vi ska hålla utkik efter.

Jag har tagit 3 olika vanliga vuxenfoder till normalstor hund. Jag har också räknat ut dagskostnaden för en hund på 20 kg med normal aktivitetsnivå. Priset för en fodersäck har jag tagit från en av de större nätbutikerna, det finns givetvis olika prisnivåer i olika butiker men för att få en jämförelsebild har jag gjort så. Mängden mat man ska ge stämmer inte heller alltid som många vet men det är en riktlinje.

Foder 1:
Majs, majsmjöl, vetemjöl, torkat nöt- och fläskprotein*, torkat fågelprotein, animaliskt fett, vete, hydrolyserat animaliskt protein, mineraler, betmassa, fiskolja, sojaolja, jäst, jästhydrolysat (innehåller mannan-oligosackarider). *L.I.P.: protein utvalt tack vare dess mycket höga smältbarhet.

Så här tycker jag om detta foder: Nr 1 i detta foder är majs och som nr 2 majsmjöl. Det innebär att det är väldigt mycket majs. Nr 3 är vetemjöl???? Det vill då inte jag att min hund ska äta. Nr 4 är nöt och fläskprotein, det är okej även om jag hellre hade önskat köttmjöl av nöt och fläsk. Nr 5 är fågelprotein men frågan är vilken fågel då?? Sen fortsätter det: animaliskt fett men står inte vilket proteinkälla det är ifrån, sedan vete igen, alltså är vete splittat, det var ju vetemjöl som nr 3 så det innehåller rätt så mycket vete och sedan fortsätter det. 
Nej detta tycker inte jag om. Det hamnar i soptunnan som Sverker i Plus sa.
En säck på 15 kg skulle räcka i 50 dagar för en hund på 20 kg och dagskostnaden blir då 12,38

Foder 2:
Malt ris, mald majs, kyckling- och kalkonmjöl, majsglutenmjöl, torkade hela ägg, animaliskt fett, smakbuljong, vegetabilisk olja, linfrö, havrefiber, torkad betmassa, kaliumklorid, salt, L-lysinhydroklorid, L-tryptofan, vitaminer och spårämnen. Naturligt konserverat med blandade tokoferoler, citronsyra och rosmarinextrakt.
Nr 1 är ris, nr 2 är mald majs och det är inte så roligt, nr 3 är kyckling och kalkonmjöl och det är bra. Nr 4 är majsglutenmjöl, alltså majs igen, där har de gjort en s k splitting så det är väldigt mycket majs i detta foder, ägg är bra, animaliskt fett men står ej från vilken proteinkälla, betmassa är socker, kaliumklorid är ett konserveringsmedel med E-ämne som är bra för kroppen i lagom mängder, det används också som tredje substans vid giftinjektioner men så stor del är det självklart inte i detta foder men ändå något jag hade valt bort, L-lysinhydroklorid och L-tryptofan är tillsatta aminosyror vilket tyder på att det inte är tillräckligt med aminosyror naturligt i detta foder.
12 kg kostar 609 kr och skulle räcka i 40 dagar, dagskostnad 15,22

Foder 3:
Färsk benfri Black Angus (6%), färskt benfritt vildsvin (5%), färskt benfritt lamm (5%), färsk nötlever (5%), färsk benfri gris (5%), färsk grislever (5%), färsk hel sill (5%), färsk lammlever (5%), torkat nötkött (4%), torkat lamm (4%), torkad sill (4%), torkad lax (4%), torkad Pollock (4%), färsk nötvom (3%), färsk bison (3%), lammfett (3%), färska hela ägg (3%), röda linser, kikärter, gröna ärtor, gula ärtor, gröna linser, sillolja (2%), ärtfibrer, jams, soltorkad alfalfa, pumpa, butternutsquash, spenat, morötter, Red Deliciousäpplen, Bartlettpäron, tranbär, blåbär, kelp, lakritsrot, angelikarot, bockhornsklöver, ringblomma, söt fänkål, pepparmyntsblad, kamomill, maskros, sommarkyndel, rosmarin.
 
Här ser vi en mer detaljerad innehållsförteckning, kött är huvudingrediens och det står utförligt vilket kött det är. Det är inget ris,majs,potatis eller annat. Det är heller inga tillsatta vitaminer eller mineraler utan det kommer istället från frukt och grönt vilket gör det lättast för kroppen att ta upp. Vi förstår också allt i denna innehållsförteckningen vilket är ett bra riktmärke.
13 kg kostar 1095:- och skulle räcka i 65 dagar och dagskostnad blir då 16,84
Av dessa foder skulle jag inte vilja ge nr 1 eller 2 men väldigt gärna ge nr 3 även om det är några kronor dyrare.

Foder nr 1 är Royal Canin Medium Adult, Foder 2 är Hill’s Science plan Canine Adult Sensitive Stomach och foder 3 är Orijen Regional Red Dog.

Jag skulle inte vilja ge Hills till en hund med dålig mage med så mycket ris och majs och detta foder är då inriktat på hundar med ”Sensitive Stomach”. Skulle gissa att den hunden aldrig blir toppen i magen.  Orijen har däremot bra proteinkällor och är i mina ögon ett riktigt bra foder som jag också ger mina hundar.
Det finns även andra bra foder, här har vi bara gått igenom 3 stycken olika.

Några andra foder som är värda att titta på är Carnilove, Nutrima, Acana, Taste of the Wild. Det finns en uppsjö av foder och detta är bara några men kom ihåg att titta på varje enskild sort, det skiljer från sort till sort inom samma märke. Finns många bra foder och jag kan inte nämna alla men nu vet ni lite mer vad ni ska titta efter.
Och kom ihåg att alla foder fungerar olika på olika hundar!
 
Vill ni testa nytt foder så är ett tips att köpa en mindre säck så ser ni vad hunden gillar. Jag har en kräsen hund så har provat massa olika foder så har 10 olika större och mindre säckar här hemma men Orijen äter hon med glädje!
Ska skriva mer om kräsna hundar längre fram, helt hopplöst när de inte äter. Har en del bra tips om detta!!

Om ni vill prova Orijen kan ni nu få 100 kr rabatt genom mig, skicka mig er mailadress så kommer det en rabattkod ni kan använda. Maila mig på carro@ljungstorps.se

Etiketter: foder jämförelse

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln