logo header webb_outlines

Vad är det i påsen???

Man står rådvill i hundaffären och tittar på alla dessa påsar. Vad är det som skiljer en sort från en annan??
För ett antal år sedan hade jag en djurbutik där vi sålde produkter till hund,katt och häst plus lite smådjurssaker. Vet att jag stod och tittade på alla påsar och bestämde mig för att försöka förstå vad det är för skillnad. Man lär sig nya rön hela tiden och jag tycker det är jätteintressant att gå på foderföreläsningar. Man ska alltid ha med sig att det är mycket pengar bakom dessa företag och de vill verkligen att vi ska köpa just deras foder.
Det finns ju också olika läror om vad man ska ge, torrfoder, färskfoder eller BARF. För mig fungerar det bäst med torrfoder, dels hur jag lever men också att jag är helt ärligt inte så sugen på att servera hästnackar, hela kaniner och andra köttstycken. Man kan ha olika åsikter om det men detta inlägg kommer att fokusera på torrfoder.

En hund är en blandning mellan Omnivor, dvs allätare och Carnivor dvs köttätare. En hund är inte vegetarian och mår inte helt bra på sådan kost heller, medan en katt är ren Carnivor och ska äta så mycket kött som möjligt, skulle en katt vara vegetarian så dör den faktiskt.

Allt går ned till mikroskopisk nivå, till cellen och cellen behöver riktig näring för att fungera. Får inte hunden riktig näring kan vi inte heller begära att den ska må bra och fungera bra.
Kött är dyrt, det vet de flesta. Då är det ju fiffigt att blanda i något billigare såsom vete,majs,soja  etc i fodret för att det ska bli billigare. Det ska hunden INTE äta.
Vad är det som är så dåligt med dessa ämnen då? Jo de retar tarmen och vill det sig illa så blir det något som heter ”leaking gut” ”Läckande tarm”. Då läcker patogener,alltså ämnen som kan framkalla sjukdomar tex olika gifter, in från tarmen in i kroppen och där har vi grunden till dålig hälsa. Det kan visa sig som Autoimmuna sjukdomar, sekundär foderallergi, hudproblem etc. Det finns något som heter Thight Junctions och det är som fogar i tarmen. Det är när de börjar läcka som dåliga ämnen kommer in i kroppen.

Så det vi ska undvika är:
- Gluten, (som finns i bl a vete)
- Kasein, ett mjölkprotein
- Soja
- Majs

Det intressanta är att både vi och hunden har liknande tarmar vilket gör att vi fungerar på samma sätt.
På många foderpåsar är det mycket majs och soja och i värsta fall även vete. Det gör ju att fodret blir mycket billigare men inte så bra eller hur?

Den första ingrediensen som står på innehållsförteckningen är den som det innehåller mest av. Ibland kan det stå i följande ordning: Ris,köttmjöl, majs, majsmjöl, majsprotein osv, där har de då splittat upp majsen i tre olika men egentligen skulle majset stå längre upp i innehållsförteckningen eftersom både majs,majsmjöl och majsprotein är majs. Och majs skulle ju inte vara med så det fodret ska vi inte ge hunden!

Men köttmjöl då, det är väl bra?? Jo, men frågan är ju vilket köttmjöl det är. Är det från fågel? Vilken fågel är det? Titta på vilken proteinkälla det kommer från. Är det köttmjöl eller köttmjöl eller köttbiprodukter?
Köttbiprodukter vill vi heller inte ha utan det ska tydligt stå vad köttet kommer från. Det kan tex stå köttmjöl från fågel, men vi vill att det ska stå vilken fågel det är ifrån. Ju mer exakt information desto bättre helt enkelt!

Ris och potatis är det också ofta i foder och det är inget hunden behöver. Det är kolhydrater och det ska vi försöka ge så lite av som möjligt. Däremot är det en billig råvara så det är ju en bra utfyllnadsprodukt för leverantören. Dock inte lika bra för vår hund…

Vitaminer då? Det är väl ändå bra att det är tillsatt?? Nja, är det tillsatta vitaminer och mineraler så är de gjorda på syntetisk väg och kroppen kan inte ta upp det på ett lika bra sätt som om det kom från naturen. De är också ofta gjorda av rester från petroleumtillverkning och det är inte helt toppen heller.
Ska det vara vitaminer så ska de komma från naturen, då synkar de med kroppen på ett mycket bättre sätt. Hittar du ett foder med naturliga frukter och grönt så är det mycket bättre.

Betmassa vill vi inte heller ha, det är ju en ren sockerprodukt och socker ska hunden absolut inte ha. Ej heller tillsatta aminosyror såsom L-karnitin, L-lysin,L-tryptofan eller liknande, det innebär bara att de viktiga aminosyrorna hunden behöver, alltså att de inte finns tillräckligt av i de proteinkällorna som fodret består av.

Detta är bara en kort inblick i hundfoder, finns mängder att skriva mer om i det här ämnet men i korthet kan man säga så här:
Kända proteinkällor, alltså där det står EXAKT var de kommer ifrån.
-Naturliga vitamin och mineralkällor
-Inga tillsatta aminosyror
-Fritt från gluten,soja,majs och kasein
- Du ska förstå allt som står på påsen. Det ska vara vanliga livsmedel i. Inga konstlade saker.
Så hem och läs på påsarna vad som ingår i det Du ger Din hund! Och kom ihåg, alla hundar är individer och det finns inget foder som passar alla hundar utan man får prova sig fram till vad som passar för varje individ men det gäller att hitta ett så bra foder som möjligt.


I nästa inlägg ska jag tipsa om några foder som jag tycker är bra och som min ena hund som varit fantastiskt kräsen faktiskt äter med glädje!

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln