logo header webb_outlines

hur vet man om hunden mår bra?

Mår hunden bra?
Ja hur vet man om ens hund mår bra?
Det är viktigt att lära känna sin hund så man ser att den mår ok. När jag jobbade på veterinärklinik så kom en del djurägare och sa ”jag vet inte vad det är men det är nåt”. Och känner du att det är ”nåt” så ta det på allvar! För jag kan nog säga att i stort sett alla gånger så har det varit något när djurägaren känt så.

Det finns många saker man kan titta på men för mig är blicken viktig. Har hunden inte samma pigga blick som den brukar ha utan ser hängig, trött ut, då börjar jag undersöka mer. Ögat är själens spegel sägs det ju och för mig stämmer det väldigt bra.

Men idag tänkte jag vi skulle fokusera på ryggen. Att klämma över ryggen då och då, det är en bra grej och värdemätare. Ryggen är ju central och många problem hamnar i ryggen till slut även om det kanske inte är där smärtan kommer ifrån.
Det blir sekundärt som det heter på fackspråk.

Börja att kläm på din egen rygg, har du en normalfungerande rygg så kan du trycka rätt hårt på din egen rygg och ändå stå/sitta kvar utan att du får någon smärta. Får du smärta så är det nog dags att boka besök hos massören..

Samma med hunden, du ska kunna trycka rätt så rejält. Inte så att du orsakar hunden smärta så klart. Men hundar är väldigt direkta och de allra flesta döljer inte vad de tycker och känner. Finns vissa individer som ”biter ihop” och har ”stoneface” men där får man kika efter andra signaler. Slicka sig runt munnen, en blick åt nåt håll, en huvudvridning eller liknande.
Men i de allra flesta fall så svankar hunden om den har ont eller blir obekväm i det du gör.
Ryggraden går ju precis i mitten så tryck dels på bägge sidor om den och sen på varje sida av ryggraden.
Får du någon reaktion så tar du ena sidan av ryggraden och sen andra sidan för att kunna hitta området där din hund reagerar. Ju mer exakt man kan ringa in området där den har ont, desto bättre. Börja uppe vid nacken och fortsätt hela vägen mot svansen. 
 

Ta fingrarna på varsin sida av ryggraden
Ta fingrarna på varsin sida av ryggraden
Tryck med små korta steg hela vägen från nacken till svansen
Tryck med små korta steg hela vägen från nacken till svansen
Ta sen en sida åt gången
Ta sen en sida åt gången
och hela vägen ner till svansen
och hela vägen ner till svansen

Och hunden är inte gjord av porslin. De tål mer än vad man kan tro, jag märker väldigt ofta att när jag får hundar på behandling så klämmer jag betydligt mer än vad djurägarna vågar göra.
Och det var precis samma sak när jag började min utbildning till Canineopat, herregud vad dom trycker, klämmer, böjer och drar var min spontana reaktion.

MEN, en del hundar visar tecken första gången men har du sen klämt några gånger vid samma undersökningstillfälle så blir den som immun eller van så ibland har man ett, kanske två försök på sig att hitta om det har ont eller ej.

Men är hunden van vid att du är där och klämmer och trycker så kommer du att upptäcka rätt fort om den har ont eller ej.

Så våga klämma och känna på din hund, det är så bra att kunna upptäcka smärta i god tid så man hinner behandla den tidigt innan det blir värre.
Och märker du att din hund påvisar smärta, då kan det vara dags att boka ett besök. Hundar svarar otroligt bra på massage och på ryggen är ström – elektroterapi- som jag jobbar med, helt suveränt!  

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln