logo header webb_outlines

Håll koll på öronen!

Kli i öronen??

Kliar sig hunden i öronen så tyder det ofta på svamp eller bakterier. Fångar man upp det i tid så brukar det vara rätt snabbt fixat. MEN EXPERIMENTERA INTE HEMMA UTAN GÅ TILL EN BRA VETERINÄR SOM TAR PROV I ÖRAT!!!
Vår veterinär Therese är väldigt duktig på öron måste jag säga! Vi tar alltid ett prov i varje öra med hjälp av tops och tittar på det i mikroskop. då ser man om det är svamp eller bakterier eller helt enkelt bara smuts och man kan då sätta in rätt behandling. 
Har sett hundar där de låtit det gå för långt och där det är väldigt rött, irriterat och svullet. Gör ont som sjutton för hunden med. Så snälla, håll koll på hundens öron!!
Det KAN vara något bakomliggande såsom svamp i kroppen som gör att det blir svamp även i öronen men behöver inte vara det. Jag som har hundar med långa öron, där måste man vara noga med att klippa på insidan, hålla det luftigt och rent annars är det en perfekt grogrund för att skapa sig en öron inflammation.
Jag gillar denna örontvätt, mycket för att vi säljer den på veterinärkliniken där jag jobbar så jag känner till den men jag vet också att den funkar mycket väl.

Malacetic Aural
Malacetic Aural

Malacetic Aural motverkar bakterier och svamp, den ska dock inte användas i väldigt irriterade öron då den innehåller lite ättiksyra, då kan det göra väldigt ont i hundens öron. MEN, har den så irriterade öron så ska den bokas in för ett veterinärbesök!! Där kommer den att få ett anpassat preparat till just sitt problem. Antibiotika används i stort sett inte längre till öroninflammationer utan en bra anpassad örontvätt och om det behövs så kortison till öronen.


Jag är däremot inte för att tvätta öronen med något preparat slentrianmässigt ”bara för att”. Don't fix it if it ain't broken tänker jag.
Jag tvättar ur öronen typ en gång i veckaneller en gång varannan vecka eller nåt sånt med äpplecidervinäger och vatten för att det ska vara ett bra phvärde i örat. Blandar detta 50/50 ca. Man ska heller aldrig gräva med tops i örat!!!
De örontvättar man köper i vanlig hundaffär är mer bara som en rengörande tvätt, de är inte behandlande på samma sätt som de man köper hos veterinär. (Varje fall de jag känner till)

Ibland kan jag hälla i Oticurant som är ett pulver i portionspåsar. Jag vet att det inte funkar på alla hundar men det har alltid funkat på mina. Det är ett pulver som ska upprättahålla phbalansen i örat och motverka svamp. 
Men skulle kunna säga att som grundregel är att har hunden återkommande problem med öronen så är det troligen något annat som ligger bakom. Men var duktiga på att hålla koll, de kan klia sig då och då men kliar det sig ofta i öronen så gör er själva och hunden en tjänst och gå till veterinären och kolla upp det så det inte eskalerar. Har du riktigt otur så har hunden fått pseudonomas och det är riktig skit, väldigt svårt att få bort och i värsta fall så går det inte att få bort det alls och då kan det tyvärr vara kört...

Så,
- Har hunden mycket päls i örat, klipp rent så det är luftigt och rent.
- Torka ur till vardags med tex äppecidervinäger/vatten
- Lukta på örat, det ska inte lukta illa.
- Det ska inte vara massa gegg i örat.
- Var obs på om den kliar sig.
- Gå till veterinären och gör en koll om det inte känns rätt.
- Inte överdrivet tvättande bara för sakens skull.

Ofta är det så att har du en känsla om att det inte stämmer så är det så! Många hundägare kommer till veterinären och säger att det är något som inte stämmer med djuret och då är det ofta så. Så håll koll på öronen! Och allt annat med ;)

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln