logo header webb_outlines

Måste man ge hunden samma foder hela tiden?

Varit lite uppehåll här på bloggen, dels har jag jobbat en hel del, sen har jag varit iväg på en parningsresa så förhoppningvis får vi valpar i mars och sista dagarna har jag varit hemma med sjuka 4-åriga dottern och då blir det ingen tid till detta. Många har frågat mig om detta med foder och det är ett intressant ämne! Det här med att man ska hitta "sitt" foder, hur är det med det egentligen? Och kan man byta foder hur som helst??

Jag har ju tidigare skrivit om vad man ska titta efter i innehållsförteckningen och vad man helst ska undvika. Om man nu då hittar ett foder som funkar på hunden och som den äter ska man alltid hålla sig till det då?
Vi får ju ofta höra att ”om man ska byta foder så ska man göra det med en försiktig övergång på flera veckor” Är hunden verkligen så känslig i magen?? Jag skulle säga att den i många fall inte är det. Nu tittar vi på friska hundar utan några direkta problem. Har man en hund med en fastställd sjukdom så får man givetvis ta hänsyn till det likaså om man har en hund som har någon typ av allergi. Dock tror jag att allergihundar kan bli mycket bättre genom en anpassad utfodring. Och tittar man på många allergifoder så innehåller de just saker som INTE är så bra för tarmen. Därför tycker inte jag att man ska lita blint på vad som står på påsen, att det tex är ett ”foder för allergi mm” utan man ska titta,läsa innehållet och tänka efter själv.

Det är mycket pengar bakom foderindustrin så självklart önskar ju leverantörerna att vi fortsätter att köpa just deras påse månad efter månad! Det är ju inte lika kul för dem om vi inte är trogna vårt märke utan byter hipp som happ. Därav många bonuskort och liknande. De vill ju att man kommer tillbaka och köper samma sak igen och igen.

En hund är en allätare, den är gjord för att äta blandad kost, titta bara på vad (varjefall vissa hundar) stoppar i sig ute. Det är allt möjligt gammalt och ruttet och diverse konstiga saker. Jag tror så här: ju mer saker den är van vid att äta ju mer tålig blir den.
Tänk att du bara äter köttbullar dag efter dag, år efter år och plötsligt äter du en bit lax. Skulle gissa att många magar sparkar bakut då. Men om magen är van vid allt möjligt så blir den helt enkelt mer härdad.På bilden är det torrfoder blandat med lite rökt rådjur, blodpudding,lite fläskkorv och falukorv.  

Så om du hittar några foder som funkar för både dig och hunden, blanda gärna! Ge lite av det ena och lite av det andra. Släng i lite matrester när du har över. Till min kräsna hund Coco ger jag olika bra foder så tröttnar hon inte. Till min inte kräsna hund Lisa, där ger jag helt enkelt det som Coco inte äter. Till bägge hundarna lägger jag i matrester när det finns något lämpligt. För stark mat är inte lämpligt till hundar tex.
Till Lisa har jag en ”bas” av bra foder som fungerar för henne. Hon äter nu Orijen Senior. Men eftersom hon är van vid att få olika sorters mat blir hon i princip aldrig dålig i magen och då är hon en mästare på att stoppa i sig allt möjligt konstigt ute.
Dock ska sägas, har hunden gått på ett och samma foder länge så kan den vara känsligare vid foderbyte eller om den får matrester jämfört med hunden som är van vid att äta lite ditt och datt.

Det finns dessutom forskning på att om valpar och den dräktiga och digivande tiken får olika mat och diverse matrester så blir det mer tåliga mot matallergier. Det eftersom de utsätts för olika typer av mat tidigt.

Så, var inte rädda för att ge olika sorter, ju mer ni blandar ju tåligare blir hunden men se till att det är bra saker i de foder ni ger. Försök hålla er till foder med bra innehåll enligt det jag skrivit om tidigare! Läs på påsarna vad det innehåller helt enkelt. 

Etiketter: blanda olika foder

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln