logo header webb_outlines

nyheter 2023

23 december
Vi avrundar det här året och kan väl inte säga att det är något år som går till historien över mest minnesvärda. Vi blickar framåt åt 2024 för det är ju framåt vi ska eller hur och så lägger vi 2023 bakom oss, stänger strax det kapitlet och så stoppar vi in den boken i bokhyllan och låter den stå kvar där... 
Önskar er alla en riktigt God jul och Gott Nytt År! 
Ses 2024!!
 

20 december
Till våren börjar jag med kurser igen. Det blir valpkurser, unghundskurser och rallylydnadskurser. 
Jag har legat lite lågt med det mesta med hunderiet ett tag, det har varit lite motigt både på hund och privatsidan och ibland tar orken slut. När besvikelserna löser av varandra så är det inte så roligt men livet går vidare och jag har kavlat upp armarna och blickar framåt igen! 
Kurserna hittar ni på denna sida
 

Chapman, Chapman,

17 augusti
Chapman har varit ute i spårskogen igen, han har gjort 3 öppenklass viltspår och därmed blivit Svensk Viltspårchampion så hans nya namn är nu SE VCH Ljungstorps Jive On The Moon.
Han och duktiga matte Peggy klarade av sitt championat på nolltid, sååå snyggt jobbat verkligen!! Vi skickar också ett superstort tack till Rebecka som varit en stor stöttepelare i detta, du är guld värd! Stort grattis till er allihop för bra teamwork!

Söder Söder

Sen har vi Söder, alltså wow säger jag, hatten av för matte Lotta och Söder!! De gör debut i rally avancerad och får 2 godkända resultat, åker på en tävling till, första klassen räcker inte poängen till godkänt men oavsett de så vinner de klassen och sen vinner de nästa klass med. Med 100 poäng!!! (Dvs maxpoäng!) Helt galet bra alltså! Söder är ju syster till Kira så de är ju precis året gamla så det är ju helt fantastiskt bra jobbat att nu vara klar för mästarklass. Men det kan vara lite väl snabbt att klättra upp där, där är det rätt så avancerat men de har ju all tid framför sig, stort grattis Lotta och Söder som nu får titulera sig RLD N RLD F RLD A Ljungstorps Key To Candystore
(det var värst vad liten bild det blev men den ville inte göra större...)

Jippie, Htm1 RLD N Ljungstorps Jetblack Rocketman Jippie, Htm1 RLD N Ljungstorps Jetblack Rocketman

27  Juli 2023
Nya fina resultat igen!
Först ut är Jippie, RLD N HTM 1 Ljungstorps Jetblack Rocketman som med sin matte Annette varit ute och tävlat lydnad startklass och fick fina 176,5 poäng vilket ger uppflyttningspoäng! Maxpoäng i klassen är 200 och man ska ha 160 poäng och över för att få uppflyttningspoäng.  För att få titeln för klassen krävs tre sådana resultat. Annette o Jippie har 2 resultat över 160 så en gång till så får de ny titel. Snyggt jobbat Annette och stort grattis!!!

Chapman, Ljungtorps Jive On The Moon Chapman, Ljungtorps Jive On The Moon

Kullbrorsan Chapman, Ljungstorps Jive On The Moon ville ju inte vara sämre så han tog med sig sin duktiga matte Peggy ut i spårskogen och startade anlagsklass i viltspår och nosade sig till ett godkänt resultat!
 
Och inte nog med det, två dagar efter startar de öppen klass och tar ett första pris där, hur grymt alltså!!
 
Så himla bra, stort grattis Peggy!!

Kira, RLD N RLD F Ljungstorps Keep Your Candy Kira, RLD N RLD F Ljungstorps Keep Your Candy

Sen hade vi vår lillskrutt Kira som startade rally fortsättning. Vi hade 2 kvalificerande resultat sen tidigare så behövde ett till. Första klassen kände jag redan innan att det här kommer aldrig att funka, vi hade sovit över hos min mamma och hon har också hundar, en ung och en äldre och det var lite stimmigt dagen innan med alla och det där tog på krafterna på Kira.
Gick in i första klassen men Kira var inte med alls så efter några skyltar valde jag att diska oss, tog fram en leksak, lekte och gjorde några bra moment och gick av plan med glädje istället. Hon fick vila i bilen och i andra klassen klämde vi ur all energi jag kunde hitta och vi kom i mål med 83 poäng och blev 4:a i klassen. Det var inte min bästa och snyggaste runda men vi made it!! Fortsättningsklassen är klar, ny titel och nu heter hon RLD N RLD F Ljungstorps Keep Your Candy.
Och så kan vi skryta med att vi varit på SM med! Det var Pudel-SM som arrangerade på Tånga Hed i Vårgårda och det var öppet för alla raser så därför kunde vi åka dit. Dock var vi ju inte med på SM för det var ju bara för pudlar men ändå….
 

Bästa Coco, SE RALLY CH  RLD N RLD F RLD A LD Startklass Ljungstorps Chemin De Fer Bästa Coco, SE RALLY CH RLD N RLD F RLD A LD Startklass Ljungstorps Chemin De Fer
Och dagen efter det då hade vi inget resultat utan då hade vi kalas istället för då fyllde vår allra bästaste Coco år! 8 år och blev då veteran helt plötsligt… Den allra snällaste,raraste, kärvänligaste hund man kan tänka sig. Hon är verkligen mitt hjärtegull, den hund som ALLTID lägger sig i mitt knä innan jag ens hinner sätta mig, den som alltid är nära, som alltid vill träna, som älskar att gå fot, som bara är bäst. Hon som jag brukar skämtsamt säga är mitt A-barn, som aldrig gör fel, hon som aldrig drar i koppel och hon som är mamma till F, J och K-kullen. Min allra finaste bästa Coco, SE RALLY CH RLD N RLD F RLD A  LD Startklass Ljungstorps Chemin De Fer. Vi skickar även ett jättestort GRATTIS till övriga syskon Cello, Challe, Texas, Sally och Sally och även till fina Chippen som så himla ledsamt är i himlen efter att troligen fått hjärnhinneinflammation och avled inom loppet av en vecka. Så otroligt ledsamt, han var Årets Lydnadsspringer 2019, och 3:a 2018, finaste Chippen, vi hoppas du har det fint där du är, du fattas oss.

18 juli

Alltså ibland undrar jag över mig själv, nu har jag inte uppdaterat på evigheter så nu blir det en himla massa. Vore ju ändå enklare om jag gjorde det mer regelbundet… Vi kan ju kalla det utvecklingspotential helt enkelt. Ni vet när något inte är speciellt bra, ja då finns det massa utrymme att bli bättre på
Vi har en hel massa finfina resultat:
Annette o Jippie startde i Halmstad  i slutet av april. De var ju egentligen klara i nybörjare men för tränings skull så körde de två rundor till. Det gick galant, 93 p och 87 p och blev placerad 3:a o 4:a där.
Jah o Kita var också i Halmstad, Kira gör en jättefin runda; 86 p och 6a i klassen och i nästa klass händer samma saksom gången inna,  hon tar helt slut och jag väljer att diska oss.
Holly gör två starter och får 92 p och 93 p och blir 4:a och 3:a och får sin titel RLD N!
Jag o Annette tog då pallplats i varsin klass så det var ju roligt!

Dagen efter ”ungdomarna” var i Halmstad så åkte jag ner m Coco, vi gjorde första start sen i oktober, 96 p och CERT och i nästa klass blev det lite miss så blev 84p. Men känslan var riktigt bra, trots ett strilande regn. Dagen innan var soligt och fint men nu var det så blött så man kunde krama ut allt sen.. Jag hade tack och lov regnkläder med men hade av någon underlig anledning inte tagit med gummistövlar utan bara Gore-texskor. Och de håller ju ALDRIG väta alltså! Bara när de är flong nya men sen tycker jag de är helt kass. Vet inte hur många skor jag avverkat. Ett halvår max sen läcker de. Oavsett märke med så är det blött så är gummistövlar min grej. Om jag kommer ihåg att ta med dem alltså…
 
Annette har även tävlat i Heelwork to Music Htm med både Yatzy och Jippie och får godkända fina resultat och både Jippie och Yatzy har fått nya titlar – Htm1
Ulla med Errol var också med i Htm och fått uppflyttningspoäng och inte nog med det, Ulla o Annette startade TTM- Teamwork To Music där de vann klassen och är redo för klass 2!
Och inte nog med det, Ulla startade i appell spår och fick så mycket poäng så det räckte till uppflytt.
Och Annette o Jippie åkte iväg och tävlade lydnad startklass och där fick de också uppflyttningspoäng.
Alltså ni är så grymma! Stort stort grattis Ulla o Annette med vovvar, ni är hur bra som helst ju!
 
 
Sen har vi en ny Viltspårchampion med!! Det är Jenny och Asta som har varit ute och fixat tredje 1:a priset och får därmed sin titel SE VCH Ljungstorps Explosive Blaser! Snyggt jobbat Jenny och stort grattis!!
 
Söder, Kiras duktiga syster har också varit ute på rallybanorna, de startade två nybörjarklasser och fick först 87 poäng vilket är ett strålande resultat men sen slog de till med full pott och 100 poäng!! Alltså WOW vad ni är bra Lotta!! Sen fortsatte de i samma stil med några nybörjarklasser med superfina resultat, några klassvinster och första titeln och efter de tuffar de vidare i fortsättning, drar till med ytterligare 100poängare och flera fina godkända resultat och får sin andra titel med. Så strax över året gammal och heter nu RLD N RLD F  Ljungstorps Key To Candystore. Stort stort grattis Lotta, ni är helt amazing!!
Både Jippie, Errol, Söder och Kira är ju barn till Coco och där är ytterligare ett Coco-barn som varit ute och tävlat, och det är Kalle, Ljungstorps Kick The Fudge, han har tillsammans med husse Jonas gjort viltspår anlagsklass och blivit godkänd. Stort grattis Jonas!!
 
 
Det är ju inte bara lydnad och utställning utan vi vill även ha en trevlig mentalitet på våra hundar så därför gör vi BPH- Beteende och Persolighetsbeskrivning Hund. Vi har varit hos Line i Landvetter tidigare och så även denna gången. Vi gjorde alla 7 i I-kullen och 3 av 6 i J-kullen så hela 10 hundar från oss kom denna dag. Väldigt intressant och man lär sig se små små signaler från hundarna och lär sig tolka dessa med. Och som vanligt, ju mer man lär sig, desto mer finns det att lära sig. Men något som jag tycker jag kan se som ett mönster är att de hundar som gärna drar i koppel och går före sin förare i olika situationer, de gör samma här. De löser sin uppgift och tar befälet. Ibland kan det dock bli lite FÖR mycket ansvar för hunden. Jag tycker inte den SKA behöva lösa allt och ta ansvar utåt utan det ska jag som förare göra. JAG ska se till att min hund är trygg, att den kan lita på mig,att den vet att jag inte försätter den i konstiga och knepiga situationer. Men när hunden alltid drar i kopplet och går i täten, då anser varjefall jag att hunden är den som är i fronten och den som ”styr” så att säga. Jämför med den som står längst fram i fören på båt och håller utkik efter grund mm. Jag tycker inte att det är hundens skyldighet att vara den som håller utkik då det blir för stort och mycket ansvar för hunden och man ser det tydligt när man gör sådana här test som BPH.
Sen har vi de som tränar en hel del, där jobbar hund och förare som ett team. De är lugnt mellan momenten, hunden söker kontakt men löser själva situationen själv men den är väldigt trygg. Och speciellt om man tränar med operant inlärning dvs att hunden får tänka ut en hel del själv. Jämför med de hundar som blir tillsagda vad de ska göra hela tiden. När de väl ska lösa uppgifter själva så har de ingen aning om hur man gör. Den har aldrig fått den uppgiften utan den har alltid blivit tillsagd vad den ska göra så den blir helt vilse i pannkakan av att lösa saker på egen hand. Eller tass.
Och om man har flera hundar, DÅ ÄR DET SUPERVIKTIGT att åka iväg själv med den unga hunden!!! Annars så blir den ofta(alltid..) ”wingman” åt den äldre hunden. Låt den unga hunden få komma ut själv i stora vida världen! Det är så himla himla viktigt. Det är väldigt enkelt att ta bägge/alla samtidigt men man gör sig en stor björntjänst. Åk in till stan eller ut i skogen eller vad ni nu vill göra men gör det med en och en ibland!
En knapp vecka efter vi tävlade i Halmstad så känner jag att Kira är hängig och hon blir rätt snabbt sämre och hon hade även feber som inte gick ner så hon fick ta sig en tur ner till Slöinge Djursjukhus. Jag är SÅ tacksam över att ha dem så pass nära- tar ca 40 minuter dit- jag har alltid fått tid och aldrig varit några problem. Hon har då en sänka över 100 och man misstänker pyo(livmoderinflammation) eller anaplasma. Hon får stanna kvar och får dropp och invänta provsvar.
Dagen efter ringde de och det var anaplasma. Det är tydligen lätt att hitta på prover och lätt att bota medan borrelia är betydligt värre att både hitta o bota då den kan gömma sig och ha luriga symptom. Bägge är ju fästingsjukdomar så där var någon elaking som hade hoppat på henne. Första gången någonsin jag har en hund med fästingsjukdom men någon gång ska ju var den första. En del säger att de utvecklar fästingsjukdom om de har lågt immunförsvar, jag vet inte, kanske är det så?? En ung hund har ju kanske inte hunnit få så starkt immunförsvar än? Blodplättarna låg på 20-25 när vi kom in och de ska ligga över 200 men med viss skillnad på individer. Vi fick hämta hem henne dagen efter och då var värdet på blodplättarna på 134 så hade ju förbättrats snabbt. Men där var troligen förklararingen till varför hon tog slut på tävlingarna. Anaplasman hade kanske legat och lurat ett tag även om hon absolut inte var dålig.  Så det blev sjukskrivning och medicin för lilla Kira.
 
Det tog inte många dagar så piggade Kira på sig och vi varpå återbesök och allt såg bra ut, tack och lov så kom vi ändå lindrigt undan denna gången känner jag.  Alltså det är ändå det viktigaste att hundarna håller sig friska och mår bra!
Men när hon kändes pigg och frisk igen så iåkte vi ut och startade rally nybörjare igen, vi behövde ju ett godkänt till och vi startade två klasser i Ulricehamn i juni, första rundan var hon väldigt busig och drog i kopplet och härjade men vi blev godkända med 79 p och en 7:e plats och hon fick sin första titel och heter nu RLD N Ljungstorps Keep Your Candy.
Vi startade nästa klass med, mest för träning skull och den vann vi med 94 p!
Någon helg efter det startade vi rally fortsättning och på två starter fick vi två godkända resultat, 89p och 5:a och 84p och 7:a. Vi var på Rally By Night, det är stora rallytävlingar i Falkenberg som är varje sommar. 4 banor igång samtidigt och mycket folk så det var lite av en chansning men hon gick så himla fint så! Hon fick starta en klass per dag,kände att det räckte gott och väl, det är så mycket miljö som påverkar unga hundar så vi nöjde oss så och är otroligt nöjd med henne!
Vi har också hunnit med en hundutställning, vi åkte till SSRK i Gränna, Kira är för tunn och har för lite päls än så länge och fick ett VG, Coco gick i jaktklass som hon vann och hon fick då gå i jaktfinalen där alla BIRvinnande hundar med jaktmerit får gå, både retriever och spaniel och där slutade hon som BIS-2!!
 
Ja, det är nog det vi hunnit med i tävlingssammanhang, tror jag fått med det mesta. Sen har jag varit ute med Svedea med, först var vi på jaktmässa på Elmia i Jönköping i maj.Efter det på Rally By Night och sen helgen efter i Tvååker och helgen efter det var jag på Springerklubbens Club Show med i Ånnaboda, Örebro. Det är alltid lika kul att träffa nya och gamla kunder, och helt underbart att få höra så mycket gott om Svedea!
I mellan allt detta så har jag hunnit med en del privatträningar och hundar som kommit på behandling och som då fått massage och elektroterapi så känner att det varit full rulle och nu ska jag försöka ta lite ledigt och se om det blir någon värme så man kan få njuta lite av sommaren med!
Det blir bilder i ett litet galler istället då det var så många så håll tillgodo!
 

Ever BIS-2 Jaktfinal SSRK Ever BIS-2 Jaktfinal SSRK

13 april
Många fina resultat sista tiden!
Ever, RLD N RLD F Ljungstorps Ever Bettinzoli, var med på SSRK utställning i Kungsbacka och det gick strålande! 
Hon vinner jaktklassen med Excellent och CK, travar in i Bästa tik där hon blir 4:a med Reserv-CERT och sen har SSRK (Svenska Spaniel och Retriverklubben) även BIS-final för de jaktmeriterade hundarna och där blir hon BIS-2!! Hon var strålande fin och gjorde verkligen en kanondag!!
Domare för Springer var Theres Johansson och hon tyckte det var väldigt roligt att döma en fin jaktmeriterad tik. Tack Theres för fina ord om vår Ever!

Och samma dag får jag fina nyheter från Lotta som har Söder, Ljungstorps Key To Candystore, de har gjort sin debut i rally nybörjare. och vilken debut sen!! 98 poäng av 100 möjliga! Riktigt snyggt, stort grattis till er!! Söder är ju från sista kullen och bara 10 månader gammal så hon har all framtid för sig!

Någon vecka senare åker vi till fina Hallabergs Brukshundsklubb vid Laholm där syster t Söder, vår Kira, Ljungstorps Keep Your Candy gör sin debut i rally. Vi får 95 poäng i första klassen. Hon var lite ofokuserad innan start så jag busar upp henne lite, hon råkar dock nocka mig så precis när jag går över startlinjen känner jag att näsan rinner och vid första momentet märker jag att jag fått näsblod... Äh, det går nog ändå tänker jag, har papper i fickan men tar jag upp det blir jag ju diskad... Men lycka snörvla mig igenom banan och domaren hade inte märkt något alls så det var ju bra :) Men det gick ju bra ändå! Var ju kanske ingen optimal debut dock.. 
I nästa klass som är på eftermiddagen är fokuset slut - som det blir på unga hundar - och domaren var alldels för rolig att titta på så vi lyckas med helt ofokus ta oss igenom men landar på 61 poäng vilket alltså inte är godkänt då gränsen går vid 70 poäng.

Jag har även med mig Holly, SE VCH Ljungstorps High Class Millionaire, hon är ju en fodertik som bor hos Mona-Lisa, Holly gör sin debut med fina 75 och 87 poäng och får då godkända resultat! Det trots rätt så minimal träning eftersom Holly inte bor här. Tanken är att Holly ska ha en valpkull framöver och att jag ska tävla henne lite för att få att hon ska känna sig hemma här hos oss. 
I andra klassen var Holly riktigt fin och gjorde en strålande runda!

Vi hade även 2 andra hundar från kenneln där, det var Errol, SE VCH Ljungstorps Favourite Cream och matte Ulla, de hade 2 godkända resultat sen tidigare och gör ytterligare 2 fina rundor på 71 och 87 poäng och de får sin titel RLD N!
Även Jippie, Ljungstorps Jetblack Rocketman och matte Annette är på plats, de har ett godkänt resultat sen tidigare, de gör 2 snygga rundor på 78 och 87 poäng och även de får sin nya titel RLD N!!
Stort grattis till duktiga hundar och mattar!!

Sen har vi även fått fina HD-resultat (höftledsröntgen) Det är I-kullen, den som Stella är mamma till, 4 hundar har hittills röntgat och samtliga har A eller Bhöfter vilket är godkänt, vi väntar dessutom på resultat nr 5 i dagarna så håller tummarna för att även det ser bra ut. Tack underbara ni för att ni tar era hundar och röntgar!! 

 

Coco, SE RALLY CH RLD N RLF RLD A LD STARTKLASS Ljungstorps Chemin De Fer Coco, SE RALLY CH RLD N RLF RLD A LD STARTKLASS Ljungstorps Chemin De Fer

21 Februari

Årets resultat för Springer Västras hundar har kommit:
Coco- Ljungstorps Chemin De Fer

1a Västras Rallylydnadspringer
2a Västras Allroundspringer
4a Västras Lydnadsspringer

Yatzy-Ljungstorps Easy Beretta och Annette Gandrup Jonsson

1a Västras Lydnadsspringer
1a Västras Freestylespringer
7a Västras Rallylydnadspringer
8a Västras Viltspårspringer

Jippie-Ljungstorps Jetblack Rocketman och Annette Gandrup Jonsson

2a Västras Freestylespringer
8a Västras Rallylydnadspringer

Stella -Ljungstorps Early Bird Benelli och Elin Karlsson Bohm

6a Västras Rallylydnadspringer

Iris- Ljungstorps Irresistible Delicious och Elin Karlsson Bohm

9a Västras Rallylydnadspringer

Stort Grattis till fina resulatat allihop!!

Errol, SE VCH Ljungstorps Favourite Cream Errol, SE VCH Ljungstorps Favourite Cream
20 Februari
2 duktiga mattar som varit ute och tävlat i Heelwork To Music, det som kallas htm.De fick varsitt fint uppflytt i Htm1.
Errol, SE VCH Ljungstorps Favourite Cream och matte Ulla och Jippie, Ljungstorps Jetblack Rocketman och Annette
De var även iväg på rallytävling någon helg tidigare där Ulla och Errol hade 2 godkända rundor och Jippie och Annette hade 2 godkänd runda, bägge gick i nybörjarklass.
Heja er, bra jobbat!!
Lite kul, både Errol och Jippie är söner till Coco :) 

 

4 Februari 2023
Soligt ute idag och helt underbart, tyvärr är vi hemma och lite hängiga både jag och Jonna, speciellt Jonna som haft feber i flera dagar. 
Och det får väl ungefär symbolisera året som varit hittills, aningen kraft och orkeslöst... Men vi bombar med vitaminer och nyttigheter så hoppas jag att vi är på bättre håll snart, kanske är sol och värme som behövs helt enkelt??
Passar på att uppdatera här på hemsidan då, året började varjefall på bästa sätt, My Dog!! Äntligen var vi tillbaka igen efter 3 års uppehåll under pandemin. 2020 var sist vi var där sen brast pandemin ut i feb/mars och allt blev inställt.
Men nu, nu var det dags! Alltså jag ÄLSKAR att vara där!!! Stämningen, atmosfären,miljön, kollegor, träffa massa folk jag känner och möte med nya människor, allt är verkligen helt fantastiskt! 
Jag var där i 3 dagar och det är superhärliga dagar verkligen. Bara att få hänga med mina goa Svedea-kollegor, vi träffas ju inte så ofta men när vi gör det så är det desto roligare! Det här kan vara den bästa helgen på hela året, eller varjefall en av de bästa. Bara att få äta den goda maten på lunchen inne på mässan, bara det gör mig lycklig :) Galet härlig helg var det!


  Sen har resultaten för Årets Springrar kommit, vi hade inte så himla många resultat under 2022 och sen vet jag att alla inte har skickat in sina resultat heller tyvärr... 
Men följande resultat fick vi under 2022:

Coco, SE RALLYCH RLD N RLD F RLD A LD STARTKLASS Ljungstorps Chemin De Fer blev 
4a Årets Rallylydnadspringer och 10a Årets Lydnadsspringer

Annette och Yatzy Annette och Yatzy

Och Annette har varit ute med bägge sina hundar och tävlat under året:

Yatzy, RLD N LD Startklass Ljungstorps Easy Beretta
4a Årets Lydnadsspringer
16:e Årets Rallylydnadspringer
20:e Årets Viltspårspringer
Och 
Jippie, Ljungstorps Jetblack Rocketman
18e Årets Rallylydnadspringer


Jippie var dessutom på rallytävling nu i januari och fick ett godkänt resultat i nybörjarklassen. 
Stort grattis Annette till fina prestationer!

Jippie, Ljungstorps JetBlack Rocketman
Jippie, Ljungstorps JetBlack Rocketman
Errol, SE VCH Ljungstorps Favourite Cream Errol, SE VCH Ljungstorps Favourite Cream

På samma tävling var även Errol, SE VCH Ljungstorps Favourite Cream och matte Ulla, och de fick  2 x godkända rundor, rally nybörjarklass, stort grattis till er!!