logo header webb_outlines

nyheter 2018

7 December 2018
Oj vad mycket saker som hänt sen sist. Uppdaterar ofta på Insta och Facebook där vi finns under ”Ljungstorps” så kolla där om ni vill vara mer uppdaterade! Men ska försöka få med det mesta.
Vi var hos Lines Hundskola med E-kullen och gjorde BPH. Ju mer jag gör det ju mer känner jag att det är så grymt bra!! Det är något alla uppfödare borde göra med sina valpkullar om man är intresserade av mentaliteten tycker jag! Man lär sig så mycket varje gång och den enskilde hundägaren får bra tips och information om sin egna hund. Man får små nycklar som gör att det blir så mycket bättre! Vi gjorde 4 av 5 hundar, 1 hund bor i Norge och han kom inte av förståeliga skäl. Tusen tack till er som kom, jag är innerligt tacksam för detta!
Det var Stella, Ljungstorps Early Bird Benelli, Asta, Ljungstorps Explosive Blaser, Yatzy, Ljungstorps Easy Beretta och min Ever, Ljungstorps Ever Bettinzoli. Vi fick se glada, trygga, obekymrade hundar som löste sina problem på ett bra sätt. Härligt!!

Yatzy, Ljungstorps Easy Beretta och matte Anette tillsammans med testledaren
Yatzy, Ljungstorps Easy Beretta och matte Anette tillsammans med testledaren
Asta, Ljungstorps Explosive Blaser. Älskar hennes huvud!
Asta, Ljungstorps Explosive Blaser. Älskar hennes huvud!

Vår fina gamla Lisa, SE VCH RLD N RLD F LP1 Storehalls Dourthe har fyllt 11 år. Still going strong, hon var med och jagade och jag sa att det är inte säkert hon orkar springa så mycket men tji fick jag. Hon sprang som en gasell och hade hon varit människa så hade hon haft ett leende från öra till öra så lycklig var hon!  Härligt när de får hålla sig friska och krya upp i åldrarna.

Lisa 11 år
Lisa 11 år

Jag tog mig en tur upp till Bjursås i Dalarna en och höll en apporteringskurs över en helg. Det var SSRK Dalarna som bjöd upp mig dit, jättetrevligt att få komma dit. Tusen tack för god service och ett trevligt gäng både spaniel och retriever.

Bjursås Skidbacke
Bjursås Skidbacke


Duktiga Charlotte och Assar, Ljungstorps Being An Artist har varit ute och spårat igen. De var med på en tävling i mörker, Mastdunga mästerskap i mörkerspårning där de tog hem vinsten!! Stort grattis till er!! Wow så coolt att spåra i det kolsvarta mitt i natten, där gäller det att ha en bra hund och Assar är en klippa på spår och matte Charlotte är så duktig förare.

Assar, Ljungstorps Being An Artist, vinnare av Mastdunga Mörkerspår
Assar, Ljungstorps Being An Artist, vinnare av Mastdunga Mörkerspår

Elin som har gått på min rallykurs nu under hösten anmälde till tävling i rallylydnad nybörjarklass. De tog mod till sig och anmälde (Läs jag halvt om halvt tvingade Elin.. ), De är SÅÅ duktiga så jag visste att det inte skulle vara några problem och det gick ju som en dans. Det var en dubbeltävling och i första klassen kom de 6:a med 85 poäng och i andra klassen kom de 3:a med 95 poäng!! Så grymt bra gjort och dessutom i debuten för både hund och förare. Stort stort grattis till er!!!

Jag och Ever, Ljungstorps Ever Bettinzoli var anmälda till samma tävling och det var första gången för Ever att tävla i detta. I första klassen kom vi 2:a med 93 poäng och i andra klassen fick vi 89 poäng och där blev vi 8:a. Man ska ha 70 poäng för att vara godkänd så av 4 möjliga starter hade vi med oss 4 godkända resultat hem och var jättenöjda med det!

Stella och Ever
Stella och Ever

Ever debuterade dessutom på jaktprov helgen innan. Med sina 1½ år var hon en av de yngsta hundarna, provet var Nybörjarprov B. Där ska de visa ett gott sökmönster, ha stadga i skott och kast och apportera väl och lämna av fint. Det var 12 starter och 5 blev godkända och vi var en av dom!! Sååå roligt!! Ever är ung och grön och har förhoppningsvis många fina goda år framför sig och börjar arta sig väl nu. Känns verkligen kul!!

Ljungstorps Ever Bettinzoli Godkänt Nybörjarprov B
Ljungstorps Ever Bettinzoli Godkänt Nybörjarprov B

Coco, Ljungstorps Chemin De Fer har gjort sin 3e start i rally avancerad och även där blev hon godkänd. Så på 3 försök har hon 3 godkända rundor och ny titel RLD A så nu heter hon RLD N RLD F RLD A Ljungstorps Chemin De Fer. Nu måste vi slipa till formen och lära in sista momenten till Mästarklass

3e godkända rundan och RLD A
3e godkända rundan och RLD A

 
Jag avrundade kursverksamheten med en grundkurs i apportering här hemma. Som tur var så kan vi numera gå in när vädret inte är helt med oss, tack o lov för det för nu är det ruggigt ute. Nu ska vi bara njuta av lugnet för nu är det inga mer tävlingar eller kurser i år!
 

För övrigt så har det varit en del roliga event med Svedea, bl a hade vi en otroligt intressant föreläsning med Gerard O'shea i Göteborg. Han pratade mycket om anatomi mm. Väldigt duktig! Några av Cocos sista valpar har varit här, både på kurs och på klippning. Alltid kul att se er!
 3 oktober 2018
Nya härliga resultat från duktiga Ljungstorpshundar! 
Diza,SE VCH Ljungstorps Drambuie har varit och tävlat lydnad och gjort två fina resultat. Första tävlingen landade de på 171,5 poäng och andra starten 189,5 poäng och dessutom klassvinst!! Så snyggt jobbat så stort stort grattis till Diza och matte Christina Gustavsson!!

Diza, Ljungstorps Drambuie
Diza, Ljungstorps Drambuie

Malte, Ljungstorps Don Tommaso har varit i skogen och spårat sig till sin första 1:a i viltspår! Härligt jobbat husse Jonas, stort grattis till det och även till din Jägarexamen!! Kanske det blir en del roliga jakter för er framöver!!

Malte, Ljustorps Don Tommaso
Malte, Ljustorps Don Tommaso

Sen har jag och Coco, RLD N RLD F Ljungstorps Chemin De Fer, debuterat i rally avancerad. Vi har inte hunnit träna så mycket men så tog jag en lektion för duktiga Hanna Nilsson, kennel Blågul och hon tyckte absolut att jag skulle anmäla. Var väl lite si och sådär hur det här skulle gå, det var en dubbeltävling på Kinds BK, i första klassen blev det lite missförstånd men vi slutade ändå på godkända 80 poäng och en 6:e plats. I andra klassen startade vi först och där gick hon mycket bättre och kändes fin. Det blev 85 poäng och en 4:e plats. Lite smolk i bägaren då domaren dömde -10 poäng på en skylt, jag frågade efteråt vad som var fel och det visade sig att hon hade dömt fel men hon ryckte bara på axlarna och menade på att dömt är dömt.. Annars hade vi kommit 2:a i klassen och självklart hade det varit en roligare debut men vi är nöjda med 2 godkända rundor ändå! 
Vi är också i full gång med en kurs som jag håller här hemma, rallylydnad nybörjare. Det är 7 ekipage och de är verkligen jätteduktiga! Så roligt att hålla kurs måste jag säga! 20-21 oktober ska jag till Falun och ha en kurs i apportering, ser fram emot detta!

Coco, RLD N RLD F Ljungstorps Chemin De Fer. Och jag.
Coco, RLD N RLD F Ljungstorps Chemin De Fer. Och jag.

31 augusti 2018
Ibland går det långt mellan uppdateringarna, denna sommar känns mest som vi har hängt på stranden när jag Jonna har varit hos mig och de andra dagarna har jag jobbat så sommaren flög förbi. Älskar ju verkligen värmen men det var ju inte så hundvänligt så det var inte så mycket till hundträning. Men till slut kom jag o Coco ut på tävlingsbanan och här kommer fler uppdateringar vad som hänt i sommar och duktiga Ljungstorpshundar. Håll till godo!

Sista inkomna resultatet var Cello, Ljungstorps Coin In Coin Out och matte Annelie Andersson som spårade till sig 3:e godkända spåret och blev därmed Svensk Viltspårschampion! Stort grattis till er!!

Cello, Ljungstorps Coin In Coin Out Svensk Viltspårchampion
Cello, Ljungstorps Coin In Coin Out Svensk Viltspårchampion
Dagen innan, i lördags 25 augusti var jag och Coco, RLD N Ljungstorps Chemin De Fer i Uddevalla, Råhagens BK och tävlade rally. Första gången sen hon hade sina valpar och jag kan ju inte påstå att vi varit ute och tränat banor utan mest tränat hemma. Coco är en känslig hund och kan lätt bli störd av miljön men hon gick hur fint som helst. Blev något missförstånd vid någon skylt men hon var följsam och fin som vanligt. Vi hade sista startnummer efter som hon löper, eller är i slutet av löp varjefall, och det slutade med klassvinst! Blev "bara" 85 poäng men det räckte ju gott och väl. Var bara 5 godkända ekipage av 15 starter. Det var hennes 3:e godkända i fortsättningsklassen och därmed får hon titeln RLD F. Av 6 godkända resultat har vi nu 3 klassvinster och en 2:a plats så vi får hoppas att det kan fortsätta så ;) 
 
Coco, RLD N Ljungstorps Chemin De Fer, klassvinst rallylydnad fortsättning
Coco, RLD N Ljungstorps Chemin De Fer, klassvinst rallylydnad fortsättning

Andra duktiga Ljungstorpare som varit ute är Amanda Malm med ”Sally” Ljungstorps Cash Game har startat anlagsprov i viltspår och blivit godkänd, stort grattis till er!! Blir kanske start i öppen klass snart med?

Sally, Ljungstorps Cash Game godkänt viltspår anlagsklass
Sally, Ljungstorps Cash Game godkänt viltspår anlagsklass

Linda Hasselblad och ”Tuva” Ljungstorps Decero Amano har varit på några utställningar, dels en inoff i Göteborg där de blev BIR m Hp och sen BIG-3!
De har även varit på officiell utställning i Borås med ett Excellent som resultat. Stort grattis till er!!

Tuva, Ljungstorps Decero Amano Exc på utställning
Tuva, Ljungstorps Decero Amano Exc på utställning

Jenny Fröling med ”Chippen” RLD N RLD F Ljungstorps Chipper Champ har tävlat i lydnad igen, även denna gången finfina poäng, 172,5 och uppflytt lydnad startklass, stort grattis till er!!

Chippen, RLD N RLD F Ljungstorps Chipper Champ lydnadstävling
Chippen, RLD N RLD F Ljungstorps Chipper Champ lydnadstävling

I juni var jag i Hallstahammar hos Elin Söderlind, Kennel Lindcroft och hade apporteringskurs. Många duktiga ekipage som gjorde fina framsteg!! Tack för att jag fick komma till er, jättekul att träffa er alla!

Någon vecka in i juni var det dags för valparna att göra det obligatoriska valptestet, är så tacksam att jag gör det och jag skulle inte köpa en valp om jag inte hade gjort detta innan. Man ser så helt andra egenskaper än vad man kan se när de är i grupp. Jag har gjort det på mina 3 sista kullar och när man er dem i flock så beter de sig annorlunda än vad de gör när de kommer in ensamma i ett rum. Jag har även sett att så som de betett sig under testet så har de även utvecklats när de har växt till sig. Rekommenderas verkligen att göra!
Sen var det dags för besiktning och flytt. Mer på bilder kan ni se under valpsidan HÄR

Polly, Ljungstorps Female One gör valptest
Polly, Ljungstorps Female One gör valptest

Min lilla ”Ever” Ljungstorps Ever Bettinzoli har varit på utställning, fått Excellent med bra kritik men det fattas päls… Hon tillhör inte de allra mest välpälsad än, vilket jag är tacksam för, underlättar när man ska ha med dem ut i skog och mark men på utställning vill de ha betydligt mer. Vi pausar henne från utställning tills hon har pälsat på sig!

Ever, Ljungstorps Ever Bettinzoli Exc utställning
Ever, Ljungstorps Ever Bettinzoli Exc utställning

Jag har varit ute på några utställningar med försäkringsbolaget Svedea som jag är ombud för. SÅÅ fantastiskt roligt och vilken respons vi får! Kan med säkerhet säga att vi är ett av de bolag som har makrnadens bästa villkor! Vi får så mycket fin feedback från våra kunder och det känns verkligen härligt i hjärtat. Hör av dig om du också vill ha en av marknadens bästa försäkringar!! 
 

Bästa kollegorna på Svedea!
Bästa kollegorna på Svedea!

Jag har också flyttat hem verksamheten från Halmstad, jag var ju tidigare på Halmstad Hundarena men med hundar och barn hemma så blev det för mycket restid och det tog helt enkelt för mycket tid. Så nu sker all behandling hemma på gården i Varberg istället. Känns väldigt skönt att tagit det beslutet och betydligt mindre stress. Förutom det så jobbar jag ju som många vet som djurvårdare på Varbergveterinärerna med. Djur för hela slanten alltså, love it!!


18 maj 2018
Vi måste ju börja denna uppdatering med ett STORT GRATTIS till superduktiga Charlotte Ryndal med sin fina Assar, Ljungstorps Being An Artist. De är så himla duktiga på viltspår och var i Mastdunga på tävling där de vann hela tävlingen! Så här skriver Charlotte: "Viltspårmästerskaps tävling i Mastdunga idag. Spåren var avancerade, flera oblodade sträckor, lycka och två sårlegor. Assar jobbade på bra trots värmen, spårade i spårkärnan i princip hela tiden. Missade sårlegan i lyckan men markerade den andra och samlade ihop 47 poäng av 50 möjliga och därmed en 1 första plats" Fantastiskt roligt och de har verkligen hittat sin grej! 

Valparna är nu 4 veckor och mår bara finfint. Äter och sover och sköter sig:) Nya bilder finns HÄR.

Vi har också varit på BPH med D-kullen. Tyvärr kom inte alla 5 men 3 st blev varjefall beskrivna och det är så otroligt intressant och man får så nra nycklar hur man ska gå vidare i sin träning och få fram det bästa i sin hund. Rekommenderar verkligen alla att göra detta med sin hund. Som uppfödare tycker jag att det är jätteviktigt både för aveln och även för den enskilda hundägaren. I min drömvärld hade alla uppfödare gjort BPH på sina kullar men så ser det tyvärr inte ut. Stort tack till Jonas med Malte, Ljungstorps Don Tommaso, Emma med Dallas, Ljungstorps Diplomático och Linda och Harald med Tuva, Ljungstorps Decero Amano som kom denna dagen och gjorde BPH. Vi var även denna gång hos Line på Lines Hundskola utanför Härryda. Line är verkligen en duktig och kompetent beskrivare, rekommenderar absolut henne! 

 

2 maj 2018
Valparna växer och mår fint, riktigt tjocka och goa. Tog bilder på dem häromdagen som ni hittar HÄR
21 april 2018
Ja vad har hänt sen sist? Jo men det har varit en hel aktiviteter här, bl a annat har jag gjort iordning en del av en lada så jag har ett nytt behandlingsrum med gott om plats, utanför det har jag ett stort bord så vi kan sitta och fika mm när vi har kurser och träffar. I anslutning till detta har jag gjort i ordning en träningshall där jag har lagt in en matta så nu har jag ca 100 kvm så vi kan träna inomhus. Otroligt skönt när det regnar och blåser. Det är en del kvar, bl a ska portarna bytas ut, nya lampor ska upp och även sätta upp speglar så man ser positionen på hunden. Jag ska även sätta upp infravärme så det blir varmt och skönt när vi fikar. Jag har gjort det mesta själv och det tar sin tid när man är själv med 3 hundar och 1 barn men jag är en bit på väg i alla fall.

Jag har under mars månad haft en nybörjarkurs i apportering, det var 6 stycken hundar av olika raser och det är så roligt att se alla fina framsteg som de gör. Det fina med att arbeta med klicker och positiv förstärkning är att hundarna (och förarna) håller sig glada och det är inga negativa upplevelser

Duktiga Jenny Fröling med Chippen, Ljungstorps Chipper Champ har varit ute på lydnadstävling och fick denna gången ihop fina uppflyttningspoäng 168,5. De startade i startklass i lydnad. Stort grattis till er, ni är så duktiga!!

Jag och Ever, Ljungstorps Ever Bettinzoli har varit på utställning 2 ggr. Vi åkte upp till Kungsbacka 7 april, hon har inte fått så mycket päls än så det kunde bli hur som helst. Fick jättefin kritik ett Exc och blev 4:a av 6 så det är jag helt ok med.

Helgen efter var vi på inoff utställning i Varberg som Tibetanska Terrierklubben anordnade. Hennes syster Stella, Ljungstorps Early Bird Benelli var också med med sin matte Elin Karlsson Bohm. Ever vann klassen och Stella blev 2:a, bägge med Hp. Stella stod jättefint och när ni får mer ordning på springandet så kommer det gå jättefint! Stort grattis Elin, ni är jätteduktiga!
Ever blev BIR och gick vidare till gruppfinalen som hon vann så då gick hon vidare till BISfinal och där slutade hon som BIS-4!
På inoff utställning är det många gånger inte samma ålderindelning, idag hade de en grupp som var 12 månader- 8 år och med tanke på att Ever är 12 ½ månad så är jag supernöjd med henne.

Stella, Ljungstorps Early Bird Benelli
Stella, Ljungstorps Early Bird Benelli
Ever, Ljungstorps Ever Bettinzoli
Ever, Ljungstorps Ever Bettinzoli
Ever, 12 månader, BIS-4
Ever, 12 månader, BIS-4
Evers Rosetter
Evers Rosetter

Samma helg skulle vi ha en viltspårkurs men den blev tyvärr inställd då Elin som skulle ha den blev magsjuk. Tråkigt för alla inblandade men så är det ibland, vi fick istället trevligt besök av Charlotte och Freja och Assar, Ljungstorps Being An Artist, alltid kul att ses, tack fina ni för besöket!
Efter det var det bara att invänta våran F-kull som skulle komma och de kom natten till onsdag, Det var den lättaste och enklaste valpningen jag varit med om. Coco, Ljungstorps Chemin De Fer var väldigt lugn genom hela processen och vilade fint mellan valparna så när allt var klart var hon ju självklart trött men inte utmattad på något sätt. Det blev 5 stycken, 3 hanar och 2 tikar. Vikter mellan 430 och 470 gram så en rätt stor och jämn kull.  

Vi har ytterligare en hund höftledsröntgad i D-kullen, det är Malte, Ljungstorps Don Tommaso och även han fick A-höfter, stort grattis till husse Jonas! Och stort tack för att ni röntgar era hundar. 
 3 av 5 hundar i den kullen är nu röntgade och alla med Ahöfter. 

Malte, Ljungstorps Don Tommaso
Malte, Ljungstorps Don Tommaso

20 Feb 
Coco är parad! Vi har fått två fina parningar med fina Poppe! 
Han är en snygg hane som är sparsamt använd. Jag gillar hans exteriör, hans sätt att vara, hans rörelser och ett stort plus för att han inte är överanvänd i aveln. Stort tack till Jens och Eva-Marie för förtroendet att låna er fina hane till min Coco!

Far: NORD UCH  NORD JV-15 Art-Waves Pop A Top Again "Poppe"
Mor RLD N Ljungstorps Chemin De Fer "Coco"
Beräknad till ca 24 april och leveransklara runt 20 juni 2018

Poppe är en mycket glad, mjuk och trevlig hane. Han har en väldigt snygg exteriör och otroligt vackert huvud. Han har flera mycket trevliga hundar bakom sig i stamtavlan där bla pappan "Jack" Stardom Special Effect är en hund jag tittat på tidigare. Poppe blev BIM valp på Club Show och året efter blev han BIS på Club Show, han fick snabbt sina Cert och blev champion, han är Nordisk Utställningschampion och Nordisk Juniorvinnare. Hans mormor "Grappa", C.I.E. NORD UCH NO VV-16 VWW-17 Art-Waves Tempo Di Pace är en vinstrik härlig hund som bl a vid 9 års ålder blev Veteranvärldsvinnare
Poppe har B på höfter och ögon UA

Coco är också en mjuk, följsam härlig hund och jag tror att dessa två kommer matcha varandra bra.
Coco är sparsamt utställd, har fått Exc, hon är tävlad i rallylydnad där hon har 2 x klassvinst varav en med 100 poäng som också är maxpoäng och en 2:a plats. Hon har 2 x godkända resultat i fortsättningsklassen.
Coco har Godkänt Norskt Jaktanlagsprov, Godkänt Nybörjarprov B och blev 8:a Årets Springer 2017.
A på höfter och ögon UA 
Läs mer under "planerad kull" 
10 Feb
Många goda nyheter denna veckan! Coco, Ljungstorps Chemin De Fer har börjat löpa och planen är att ta en kull på henne nu så vi åkte och ögonlyste då det gamla hade gått ut. Det får ju inte vara äldre än 1 år när man parar, UA även denna gång, skönt! 
Coco skulle löpt i höstas men hon hoppade tydligen över det så jag har inte vetat när hon hade tänkt sig att göra detta så har varit svårt att planera en kull men nu var det tydligen dags. 

Coco
Coco

Någon dag efter Cocos ögonresultat fick vi äntligen reda på höftledsresultat på Tuva, Ljungstorps Decero Amano och hon har Ahöfter! Stort Grattis Familjen Hasselblad!!
Vi väntade i 1½ vecka och när vi ringde kliniken så visade det sig att de hade glömt att skicka in plåtarna.. Men när väl SKK hade fått dem så gick det supersnabbt innan vi såg resultatet på Rasdata.  Men verkligen under all kritik anser jag att missa att skicka in, var tydligen inte första gången det hände där heller….

Chippen, Ljungstorps Chipper Champ har varit ute med matte Jenny Fröling och tävlat lydnad och fick ihop finfina 181,5 poäng och en 2:a plats blev det för dem! Stort grattis, verkligen snyggt gjort!

Och igår kom ett annat kul besked, Årets Springer-listor kom och det visade sig att Assar, Ljungstorps Being An Artist och matte Charlotte Ryndal blev 5:a Årets Viltspårspringer, Stort Grattis till er!!
Min Coco blev 8:a Årets Springer!! Hon är så ung och vi har inte alls tävlat mycket så det känns väldigt kul. 

Ännu roligare är att vi blev 4:a Årets Uppfödare! Det är andra gången vi är med på den listan och det med bara 5 uppfödda kullar. De hundar som varit ute och tävlat och bidragit till detta är hundarna ovan: Assar och Charlotte, Linda och Tuva, Jenny och Chippen och även Christina  och Diza, Ljungstorps Drambuie, Pernilla och Millie, Ljungstorps Best Picture och så min Coco. Stort tack till er alla för att ni är ute och tävlar med era fina hundar!  

Jag och kollegan Ingrid
Jag och kollegan Ingrid

2 Feb
Året började som vanligt på My Dog, i år var det inte Springerklubbens monter eller utställning för min del utan jag jobbade i montern för Svedea. Känns otroligt roligt att få jobba med ett försäkringsbolag som har sådan hög kvalite och bra försäkringar! Vi får väldigt fin respons från befintliga kunder och många nya som vill flytta över till oss. Kul och härligt energigivande.

Vi har också klarat av årets första tävling.Jag och Coco, Ljungstorps Chemin de Fer var ute i skogen i Kinnared där Ulricehamns BK hade rallytävling. Vi debuterade i rally fortsättning. En fin inomhushall där det gick 2 banor samtidigt. Innan vi skulle in fick man som väntande ekipage värma upp bredvid banan man skulle gå på. Coco fick då syn på domarpersonalen som satt på andra sidan ett skynke/presenning. Hua, kunde det vara spöken?? När vi kom in på banan så var hopphindret precis framför dessa eventuella spöken och det var lite läskigt att hoppa så där fick vi 2x3 fel. I övrigt hade vi ett minus, hon rörde sig ur position på en sitt-stå-ligg skylt så vi slutade på 93 poäng och en 5e plats. Men hon gick superfint så det kändes helt ok 
I andra klassen gick hon strålande men så började några hundar skälla och hon tappade allt vad koncentration heter och på 2 skyltar efter varandra blev det trassel och 2x 10 poäng bort och vi fick -1 på en annan skylt då vi tydligen var för långt bort från skylten. Man får ju vara max 50 cm från skylten. Ja så efter det trasslet blev det 79 poäng men varjefall 2 kvalificerande resultat och jag vet vad vi ska träna på. Störning!! Själva momenten funkar bra men det är ströningar som stör om man säger så... 
Coco är en mjuk känslig hund men otroligt följsam så nu fokuserar vi framåt med en bra känsla. 

Kurssidan är uppdaterad med vårens kurser. Du hittar sidan här