logo header webb_outlines

nyheter 2013

30 december
Årets näst sista dag och det är dags för en återblick på året som varit. Det har inte varit 100% hundaktiviteter och det har ju att göra med det vi ska fira om några dagar. Då föddes som många vet vår dotter Jonna. Den 2:a januari kom hon och nu fyller hon 1 år. Hon håller på att börja prata och ett av hennes första ord är "vovve". Duktig tjej;))
Det tar ju lite tid med en liten bebis men jag har ändå försökt hinna med lite hundgrejer och Jonna har varit med både på årsmöte, styrelsemöte, hundträningar i skog och mark.
 
I april kom även vår B-kull så våren var full av valpar och bebis. Alla valparna har verkligen kommit till bra hem med trevliga och engagerade ägare och det känns jättebra. Alla fem valpar och hussar o mattar var också här på valpträffen vi hade i höstas. Kul att se gänget igen!
 
Lite utställningar har vi hunnit med också och det är Putte, Ljungstorps Affection som har gått i juniorklass och fått flera Excellent och även varit placerad. Vi siktar på att komma ut på en del utställningar nästa år med.
Även några av valparna ur B-kullen har varit på utställning och de har skött sig alldeles fantastiskt bra, bäst gick det för Assar, Ljungstorps Being An Artist som blev BIR-valp med Hp och sedan BIG-3.

 
Vad det gäller jaktbiten så har vi fått till och arrangerat 3 jaktprov under året. Jag är ju jaktansvarig i Springer Väst och jag har även gjort debut som provledare och det har gått riktigt bra. Vi har haft bra med starter på proven och det är jättekul och det känns som fler och fler tränar denna roliga form av träning.
Lisa, Storehalls Dourthe, och jag har startat och fått godkänt Vattenprov under året med.
Under hösten har jag och bägge hundarna varit med på fasanjakt och det har varit fantastiskt kul och man ser verkligen att dom tänder till. Kul!
Lisa var iväg på egen resa då hon åkte med några kompisar till fjällen och jagade ripa.
 
En kurs hann vi med också under hösten och det var i rallylydnad. Jättekul träning och där är planen att vi ska komma till start på lite tävlingar snart.

Putte har gjort MH och det gjorde han med den äran. "En trevlig social hund med högre lekfullhet, mer social, mer nyfikenhet/orädsla, lite mer jaktlust och mindre aggressivitet än genomsnittet för springern".
Vi fick också ett antal bra besked angående Putte; DNA-testad mot Fucosidos och PRA-Cord-1 =clear/icke anlagsbärare, vi har ögonlyst honom UA och även röntgat höfterna och det blev A/A.
 
Nästa inplanerade sak är My Dog där vi ska stå i rasmontern. Det är jättekul att träffa både gamla och nya springerägare och det kommer många som är intresserade av rasen.
Under nästa år har jag satt upp en del mål för bägge hundarna och om vi kommer att nå dem det återkommer jag till. Kanske inte att vi når alla men man måste sikta högt tänker jag!
 
Med det så vill jag önska Er alla
Ett riktigt Gott Nytt År!!

18 december
Japp, så var det snart jul igen! Jösses vad fort ett år går. Vi önskar alla en Riktigt God Jul!! Hoppas ni får en skön helg med god mat och trevligt sällskap och förhoppningsvis inte massa stress.
På hundfronten är det förhållandevis lugnt just nu. Vi har varit iväg på lite inomhusrallyträning. Skönt och kul att komma igång med det igen. Men så blir det uppehåll över jul o nyår men sen i januari är vi laddade och siktar på att komma iväg på några tävlingar nästa år.

En fågeljakt till har vi varit på med. Det var både andjakt och fasanjakt. Både Lisa och Putte var med och de var taggade till tusen. Putte tyckte det var lite otäckt förra gången med alla skott och allt. Det smäller bra mycket mer än det vi har när vi tränar. Han visste ju inte heller vad som komma skulle så han hade inga förväntningar. Det hade han däremot nu och var på hugget. Han är ju inte varken skottberörd eller skotträdd men jag kan förstå unga hundar som inte vet vad det är för något. Skönt att det gick till en bra förväntan på bara en gång.
Här är dagens resultat.

26 november
Äntligen har MH-spindeln för Putte - Ljungstorps Affection kommit. Är jättenöjd med hans MH och om man jämför med medelvärdet för springern så har han mer lekfullhet, är mer social, mer nyfikenhet/orädsla, lite mer jaktlust och mindre aggressivitet än snittet. Du hittar hans spindeldiagram på hans sida HÄR.
Vi har också varit på fasanjakt, jag och bägge hundarna. Jag gick med Putte och vår kompis Gith gick med Lisa. Lisa är så snäll och cool och rutinerad så hon är stabil även om hon går med någon annan.
Lisa gjorde några riktigt bra stötar och fick fram ett gäng fasaner och Putte apporterade sina första fasaner. SÅ stolt när han fick bära hem dom. Han fick bl a med sig en rejäl och snygg fasantupp. Jättekul när man kan få använda hundarna till det dom var tänkta till början! Nu hoppas vi på lite mer fågeljakter framöver med.

17 november
Så var det dags för debut på utställning för några 4-benta och 2-benta. Det var en inofficell utställning som Pudelklubben hade här i Varberg. Nära för mig och jag tycker det är så himla bra träning för oerfarna hundar att komma ut såhär. Enda nackdelen var ju att det var galet trångt. Vi var i en baskethall och där var inte många centimeter som var tomma. När man går in så går man dessutom genom en smal korridor där alla som ska in och ut måste passera. Helt klart inte lätt för små valpar att hamna i en sån miljö men jag måste säga att jag är imponerad av deras lugn och coolhet!
Vi hade med oss Ljungstorps Being An Artist- Assar, Ljungstorps Best Picture-Millie, Ljungstorps Build By Art- Smilla och Ljungstorps Affection -Putte.
 
Hyfsat trångt men vi hittade ett hörn där vi fick plats. Här är Smilla, vår fodervärdstik med matte Louise. Debut på utställning var det även för Louise dotter Stella som är 6 veckor. Hon skötte sig exemplariskt, åt och sov så det var inga problem att ha med henne.
Assar fördrog att ligga i husses knä istället för i buren. Att dessutom bli klappad av lillmatte är ju såklart plus i kanten!
 
Millie med matte Pernilla som bägge gjorde debut i utställningssammanhang och bägge var jätteduktiga!
 
Först ut var Charlotte och Assar och det blev bra kritik och ett Hp till dom.

Sen var det tjejernas tur.  Här är det jag som ställer upp Smilla. Hon var jätteduktig och både stod stilla och sprang fint. Både Millie och Smilla fick fin kritik, gillar speciellt det han skrev om Smilla: " Mycket bra kondition och ett härligt glatt temperament". Och den hunden har ju verkligen ett fantastiskt härligt temperament. Ordningen blev att Millie vann och Smilla tvåa och Assar blev BIRvalp.
Sen var det Puttes tur. Det fanns ingen unghundsklass, han är ju 18 månader och fick istället gå i öppen klass. Mycket bra kritik där med och det blev BIR och Hp.

 
Efter det vinkade vi av Louise och Pernilla med hundar och barn och så var det lite mer väntan på gruppfinaler. Vi var ute och rastade hundarna och när man gick in så var det som att gå in i en vägg, dålig luft och väldigt varmt. Inte så kul för hundarna att vara där. Hade hellre föredragit att varit i ett ridhus eller liknande. I och för sig kallare men skönare för hundarna. Visserligen hade man fått klä på sig mer istället men det hade nog varit bättre.
Charlotte och Assar var sedan inne i gruppfinalen. De skötte sig så bra så det blev BIG-3!

 
Sen var det dags för mig och Putte i gruppfinalen men vi fick tyvärr ingen placering där. Men huvudsaken var att alla fick komma ut och "känna på" det lite och stort tack till hundar och ägare för att Ni kom och att alla var så duktiga!

Assar, BIG-3
Assar, BIG-3

11 november
Igår hade vi valpträff för Bkullen här. Så himla roligt att alla 5 med hussar och mattar kom. Även Marica Teir som äger pappan till valparna, Birdhunter's Picasso och Lisas uppfödare Mona-Lisa Andersson var här. När vi hade en sån duktig fotograf ( Tack Marica för alla fina bilder!!), så passade vi på att fota hela högen.
Efter fotograferingen var avklarad så var det hopp och skutt och lek vilket alla tyckte var väldigt roligt. Det blev en hel del leka jage med varandra. Som tur är hade vi en stor åker som fortfarande är gräs på. Vi omgärdas ju av åkrar och bönderna har plöjt alla utom denna. Man vill ju inte ha ut dom i dom plöjda åkrarna för då är det hopp i duschen som gäller... Dom blir heeeelt svartbruna och leriga. Inte så kul. Men nu fick dom springa på gräsåkern och när hundarna började bli nöjda så var det dags för oss tvåbenta att fika. Vi har ju en stor loge som vi kan ha långbord i och det passade ju bra idag. När kaffet var uppdrucket så blev det trimning för de som behövde det.
Tack alla för att ni kom och tack Mona-Lisa och Marica för allt!


Annars har inte varit så mycket hundaktiviteter förutom att vi arrangerade ett Nybörjarprov B i slutet av oktober. Det var ju lite fix och trix och pyssel med det före och efter. Det var hela 17 starter och vi började vid 9-tiden och var klara så sista hundarna gick strax innan mörkret kom. Sista prisutdelningen och fotografering av godkända ekipage fick vi till och med göra framför lyktorna på en av bilarna.
Vi siktar på att arrangera ett antal jaktprov under 2014 med och hoppas på många starter då med!
 
 
4 oktober
Denna vecka har varit en riktigt bra vecka med tre bra besked och alla har med Putte- Ljungstorps Affection att göra.
Vi har varit i Slöinge och ögonlyst och det blev UA! När vi var där så röntgade vi höfter med och fick besked idag: Det blev A-höfter. Det såg bra ut men det är ju ändå lite nervöst att vänta på beskedet men nu vet vi, både höfter och ögon är bra! Värt att fira med lite champagne idag tycker jag!

Tredje bra beskedet fick vi i lördags då vi gjorde MH på Varbergs Brukshundsklubb, testbeskrivare Anita Andersson.
Putte gjorde ett riktigt bra MH och bedömningen blev:
"Mkt trevlig o social hund som verkligen gillar människor. Hälsar på ett trevligt sätt. Samarbetar bra, även med främmande personer. Har ett mycket bra gripande där han greppar med hela munnen och håller på ett fint sätt. Berörs ingenting av rasslet, lite otäckt med spöken och "dumpen" men går sedan fram och hälsar fint. När han ser att det är människor under spökhuvudena blir han glad eftersom han verkligen gillar människor. Ej berörd av skotten, fortsätter även med leken under skotten. Lekfull och nyfiken. Totalt sett en jättetrevlig hund!" 

Smilla, Ljungstorps Build By Art har varit här några dagar medan matte skulle få barn nr 2, Smilla är en så go och glad hund!
Tripp,trapp, trull: Lisa snart 6 år, Putte 17 månader och Smilla 5 månader

25 augusti
Nu är det söndag kväll och jag kan pusta ut efter en intensiv helg.
I fredags vinkade vi av Lisa- Storehalls Dourthe som skulle följa med en av mina träningskompisar och jaktkompis till honom. De skulle upp till fjällen och jaga ripa och frågade om dom fick låna Lisa.
Sen var det sista finputs och bad av Putte - Ljungstorps Affection för vi skulle åka till SSRK's utställning i Gustavsberg,Uddevalla dagen efter på utställning.
Jag åkte själv så blev inga kort tagna där. Putte startade i juniorklass för domare Helle Dan. Han fick en mycket sann och bra kritik, ett Excellent och blev placerad 2:a i klassen och det är jag mycket nöjd med. Vi är ju trots allt rätt gröna på dess lite "större" utställningarna.
 
Sen var det rätt hem och städa och fixa för idag söndag var det dags för dop för vår dotter Jonna. Det blev ett väldigt lyckat trevligt dop som vi hade här hemma på gården i Ljungstorp med en mycket mysig präst och som vi avrundade med god mat.
Fick dessutom rapport att Lisa hade apporterat sin första ripa idag. Kul om all träning man lagt ner funkar i praktiken med!
 
18 augusti
Denna helgen har varit jaktprov för hela slanten. På lördagen anordnade vi i Springer Väst ett B-prov i Lerum. Eftersom jag är jaktansvarig så var det lite pyssel innan med detta, jag debuterade också som provledare och jag tycker det var en mycket lyckad dag.
Vi hade 9 anmälda men det blev två strykningar så det blev istället 7 starter.
Tur med vädret hade vi också. När jag gick upp på morgonen så regnade det hyfsat mycket med det sprack upp och blev toppenväder. Det hela flöt på bra så vi gjorde alla hundar innan vi tog lunch. I köket var Gun-Brith Hugosson och Susanne Örgård. Dom gjorde ett fantastisk jobb så det fanns fika och lunch när vi var klara.
Det blev två stycken godkända resultat, Jan Olofsson med Stina - High Pheasant's Working Blast och Johan Kjeldbjerg med Bella - Zetastar Orion Bellatrix. Stort grattis!

Söndagen vände vi näsan mot andra hållet, vi styrde då istället söderöver till Halmstad. SSRK Västra hade ett vattenprov och jag skulle starta min Lisa - SE VCH Storehalls Dourthe. Vi var först ut och vi började med det "svåra" eller "långa"vattnet, det som helt enkelt kallas vattenprov. Det är lite lurigt att hänga med i vilket som är vilket. Lisa gick i fint, hämtade anden och kom upp och lämnade av lika fint så det blev ett godkänt resultat! Skönt för nu har hon klart vattenbiten så då är det bara fältarbetet kvar. Får se om vi kan få till en start i höst.
Här är en blöt Lisa.
 

28 april
Idag föddes vår B-kull, Pappa är Birdhunters Picasso och mamma är Lisa, Storehalls Dourthe. Det blev 5 st, 4 tikar o 1 hane. Här är Smilla, Ljungstorps Build By Art, ca 8 veckor gammal. 

 
28 mars
Idag var vi och gjorde ultraljud på Lisa och vi såg ett antal valpar. Det är ju alltid lite svårt att se på ultraljud hur många det är exakt. Minst 4 stycken såg man men veterinären trodde att det var 5-6 stycken därinne. Ska bli spännande att se vad som kommer ut i slutet av april.För säkerhets skull har vi även herpesvaccinerat denna gången. Nu är det bara att hålla tummarna för fina valpar!
 
 
26 februari
Nu var det otroligt längesedan jag uppdaterade så det är verkligen hög tid!!
En av anledningarna till att det inte har blivit gjort, eller ja egentligen den största är att vår lilla dotter Jonna kom den 2 Januari 2013. Hon kom till världen med ett planerat kejsarsnitt pg av min kärlsjukdom. Smidigt och bra och lätt att kunna planera när det blir så. Hundarna var inbokade på pensionat och bodde sedan hos min snälla mamma och sambo Ture under första veckan.
Jonna kom till världen i en period av grå och regniga dagar.Men den dagen hon kom så sken solen från en klarblå himmel! Hon vägde 2170 gram och var 43 cm lång och allt gick fantastiskt bra.