logo header webb_outlines

nyheter 2012

26 december
Ja då var det annandag jul och man är fullproppad av julmat och julmust och skumtomtar och allt vad det är..! Julen har varit mycket trevlig här dock har jag fått lite influensa men klarade som tur var julafton utan problem. Värre var det juldagen och idag, annandagen. Men ska nog överleva det med!
En liten återblick på året som har varit:
Vi fick vår första valpkull, tyvärr var det ju bara en som överlevde och det var Ljungstorps Affection, "Putte", som vi valde att behålla. Han vägde endast 270 gram när han föddes men hämtade upp sig sedan. Man kan säga att han tagit igen det med råge, piggare hund får man leta efter, det är verkligen full fart hela tiden. Väldigt roligt och speciellt eftersom jag vill träna jakt mm och då vill man ju gärna ha bra fart i dom! Vägde honom nyss när han var 7½ månad och då vägde han 20,5 kg så speciellt liten tror jag inte han blir ändå.
Vi har varit på några utställningar under året,
SSRK Gustavsberg, Putte 4:a i valpklass 4-6 månader
Mark Inofficiell Putte 1:a i valpklass 4-6 månader, fick även HP och blev BIG-3
Pudelklubben, Varberg, inofficiell Putte 2:a med HP valpklass 6-9 månader och Lisa blev i öppenklassen BIR med HP och slutade BIG-2.
Första september for jag och Lisa till Norge och startade Norskt Jaktanlagsprov och blev godkända! Det var fantastiskt roligt och hon både uppförde sig och presterade med bravur!
Någon helg efter det åkte vi till Norrköping och startade Springer Östgöta Cup. Där blev Putte 4:a i valpklassen, Lisa blev glädjande nog Bästa Jakthund och slutade totalt som 4:a Duel Purpose. Lisa har varit så duktig under året, eftersom hon var dräktig och sedan hade valp så blev det ju inte så mycket med träning för henne. På sommaren så tog vi tag i vattenträningen och gjorde jättefina framsteg och apporterade fågel fantastiskt fint och med bra avlämningar. Jättekul verkligen eftersom vi hade lite kort med tid att träna på.
På sensommaren/början av hösten gick jag o Putte på valpkurs på Varbergs Brukshundsklubb. Mycket bra och roligt att gå kurs och jag tänker varje gång; måste gå på mer kurser!! Det är ju så himla roligt och man inspireras verkligen av det.
Det har inte blivit så mycket träning och aktiviteter som jag hade velat pg av att jag är gravid och ända sedan juni mått otroligt dåligt. Att uppleva det som att man är magsjuk och ändå ha full speed på allt, det är en ekvation som inte alltid går ihop sig.. Men vi kavlar upp ärmarna till nästa år och kommer igen då istället! Vi väntar vårt nytillskott nu i början av januari så det är bara att hålla ut sista dagarna och nyår med.
Vi har även planerat för nästa års valpkull, Lisa ska paras med den både utställnings- och jaktmeriterade Stardom Speciell Effect "Jack". Ni kan läsa mer om det på valpsidan.
Till sist vill jag önska er ett Gott Slut och ett riktigt Gott Nytt År!

10 november
Svenska Pudelklubbens Västra Avdelning hade idag en inofficiell utställning för alla raser som dessutom var här i Varberg, nära och bra så jag, Lisa- Storehalls Dourthe och Putte - Ljungstorps Affection åkte dit.
Det var väldigt trångt därinne men det flöt på väldigt bra ändå så man hade inte så ont av det. Lars Hammar var domare i vår ring.
Först ut var Putte i valpklass 6-9 månader.  Han är så pigg och glad så det var fullt sjå att hålla ordning på honom så bävade nästan för att gå in i ringen.. Men väl inne i ringen skötte han sig exemplariskt! Stod stilla när han skulle och sprang riktigt fint och följsamt med. Duktig liten kulle!  Fin kritik fin han med:
Maskulin med fina proportioner, bra päls, utmärkt huvud och uttryck
Mycket bra över &underlinje, korrekt front, välvinklad, parallell, Rör sig mkt bra från sidan
Putte blev 2:a med HP
Sen var det dags för Lisa som precis som alltid uppförde sig mycket bra, hon fick följande kritik:
Feminim med rätta proportionerna, bra päls,mycket bra huvud och uttryck
god över & underlinje,korrekt front,välvinklad,jämna vägvinnade steg.
Lisa blev BIR med HP och slutade sedan i gruppfinalen som BIG-2.

En mycket trevlig dag och skönt att bägge hundarna skötte sig så fint! Enda nackdelen var att jag var lite lat och inte orkade göra matsäck och det fanns inga smörgåsar, bullar eller annat att köpa så lunchen blev en kexchoklad... Men tur det var nära hem sen!
6 november
Idag har jag varit och ögonlyst Lisa - Storehalls Dourthe på hallands Djursjukhus och allt såg jättefint ut så det var skönt!!
23 oktober
Ljungstorp i höststämning. Även om jag gillar sommaren allra mest så är ändå hösten fin med sina härliga färger!

Putte blev 6 månader i lördags så det blev lite minikalas. Passade på att foto lite under en promenad.
Dom flesta bilder blir ofta så här när jag ska ta kort på Putte... Han kommer oftast springandes så det är lite svårt att hinna med...

I söndags startade jag o Lisa - Storehalls Dourthe på Nybörjarprov B som vi i Springer Väst arrangerade ihop med SSRK Väst. Vi var uppe i Lerum och det var jättefina marker, vi hade 13 starter och markerna räckte gott och väl till för alla.
Lisa gjorde ett bra jobb trots att vi fick riktigt eländig terräng på vår sträcka, mycket nedsågad ris som låg i stora högar, där skulle hon in tyckte domaren, hon kom knappt över alla pinnar och träd men kämpade sig in ändå. Apporterna gick bra, stadgan var bra, följsamheten också bra men tyvärr ansåg att domaren att farten var för låg. Vilket visade sig att alla Duel Purpose Springrar hade.. Den farten har varit fullt tillräcklig på tidigare prov men inte idag så tyvärr blev vi inte godkända. En duel springer kommer ju aldrig att ha samma tempo som en working springer, så är det ju bara. Men, men  det är bara att ta nya tag och hoppas att domaren tittar på vilken typ av Springer det är!
19 oktober
I tisdags hade vi kalas här för då fyllde Lisa -Storehalls Dourthe 5 år. Givetvis blev det inslaget paket, i år blev det ett smarrigt ben! Alltid lika uppskattat.

Vi har en annan rolig uppdatering med, och det gäller Puttes- Ljungstorps Affection - pappa LP1 SE VCH Mountjoy Particoloured Perry. Han har nu klarat vattenprovet. Han fixade både nybörjarvatten och "vanligt" vatten så nu har Perry helt godkänt både Grundprov och Nybörjarprov B med både fält och vatten! Stort grattis till duktiga matte Elin och fina Perry och grattis till stolt uppfödare Monica Jansson!
Här nedan en bild på Lisa som apporterar and i vatten.

17 september
Söndagen tillbringade vi någonstans mellan Norrköping och Finspång där Springer Östgöta Cup gick av stapeln. Det är en cup där du får poäng i utställning, fältprov och vattenapportering. Ljungstorps Affection - Putte, var med i valpklass, valparna deltar bara i utställningsdelen. Han blev där 4:a i sin klass.
SE VCH Storehalls Dourthe - Lisa, deltog i alla grenar. På utställningen blev hon 4:e placerad, och i Duel Purpose som är en sammanräkning blev hon också 4:e placerad men hon var en av dom få som fixade vattenapporteringen galant och fick pris som Bästa Jakthund! Mycket roligt då det är jakten vi satsar mest på.
Förhoppningsvis kommer lite fler bilder från helgen senare.
Roligt var att vi var fler som kom från Springer Väst och vi försvarade verkligen Västra sidan med den äran!
Ing-Marie Nilsson och Springmoon's Samba blev 1:a Duel Purpose, Lars Hallnäs och Klovstamons Äbbe af Jöjebo - Scott blev BIR på utställningen och Lisa blev ju Bästa Jakthund.
Stort grattis till Ing-Mari och Lars och tack Springer Östgöta för ett trevligt arrangemang där vi även blev bjudna på kaffe och tårta då Östgöta firade 20 år!

3 september
I fredags kväll åkte jag o Ann Lundin till Norge för att starta på Spanielklubbens avdelning Östfolds jaktanlagsprov. Vi fick Tor Magne Gramstad som domare. Han var väldigt lugn och sympatisk så jag blev inte så otroligt nervös . Men det var mitt första jaktprov av något slag jag skulle starta på så lite nervöst var det ändå. Vi började med sökarbetet som gick mycket bra, fick lite tips om förbättring och Lisa gick då ännu bättre. Domarens kommentar; "en otroligt lydig hund, det är som lim mellan er" och " en hund jag gärna skulle ha med på jakt". Sådana fina kommentarer värmer verkligen! Vi fortsatte med spårarbetet som också gick fint och till sist det avslutande vattenarbetet som Lisa gjorde strålande. Det gjorde att Lisa blev godkänd. Fantastiskt kul! Ännu roligare att Ann Lundins hund Astrospring's Monoceros också blev godkänd. Så det var två glada tjejer med nöjda hundar som styrde bilen hemåt på eftermiddagen!
Tack Ann för trevligt ressällskap och stort grattis till godkänt jaktanlagsprov och tack avdelning Östfold för ett trevligt arrangemang.

 Foto Ellen Getz wold
Ann och NORD UCH SE VCH NO VCH Astrospring's Monoceros - Bubblan och Carolina Bohman med SE VCH Storehalls Dourthe - Lisa


En härlig nyhet var också att samma dag var Puttes - Ljungstorps Affection, pappa LP1 SE VCH Mountjoy Particoloured Perry var och tävlade på Springer Östra Cup, kombination av utställning, fältarbete och vattenapportering där han blev bästa jakthund och 2:a bästa öppen klass hund!
Stort grattis till matte Elin Söderlind och även till uppfödare Monica Jansson, kennel Mountjoy.
Vi kom hem från Norge på lördag kväll, söndag morgon var det hundbyte, det var dags för Ljungstorps Affection - Putte. Vi åkte till Marks Bk som hade en inofficiell utställning. Putte tyckte som vanligt att allt var otroligt roligt. Så kul med alla andra hundar och allt runtomkring. Inga rädslor där inte. Han startade i valpklass 4-6 månader där han blev BIR med HP och sedan BIG-3! Han fick följande kritik;
Mycket tilltalande valp av hög kvalitet. Välbalanserad och välkroppad för ålder. Välvinklad. Rör sig bra, vacker över och underlinje, bra päls och färg. Mycket välvisad.

28 augusti
I söndags var vi på SSRK's utställning i Gustavsberg, Uddevalla. Vår vädergud bjöd oss verkligen på flera smakprov av vädret. Hemma i Varberg ÖS-regnade det något helt otroligt. Så otroligt så att när jag kom hem möttes jag av den glada nyheten att vi hade översvämning i hela källaren. Ca 40 cm avloppsvatten. Inte så kul. Men tur att vi har bra försäkring och ännu mer tur att vi lagt till allrisk på vår försäkring. Så det ska nog ordna sig där ändå.
Bättre väder var det i Uddevalla, lite blandat sol och lite småregn. Ljungstorps Affection - Putte, var på sin första utställning. Valpklass 4-6 månader. Han blev placerad 4:a med följande kritik:
Välformat huvud, tillräcklig hals, gott förbröst, välvinklad, välkroppad, Rör sig ngt trångt bak, ok fram. Rör sig med bra driv men lite svag i bakstället, lovande päls, härligt temperament, välvisad.
Domare var Rune Brunberg Johansen

En helt ok kritik, domaren tyckte att han behövde växa till sig lite mer och det får vi hoppas då han är 4 månader och 6 dagar.
Han har förnärvarande mest växt på höjden och har för stunden en liten smal "pojkrumpa"
Men Putte uppförde sig fint hela dagen och var nog en bland dom mest pigga o glada hundar på hela utställningen. 
Väl hemma fick han vila en tag medan jag höll på med översvämningen. Man skulle kunna tro att han var trött efter att ha varit iväg men icke. Han terroriserade alla hemma så fick gå ut och träna lite apportering och pipa med honom. Han kommer fint på inkallning på pipa och apporterar mer än gärna. Håller alla tummar för att det ska hålla i sig och att han blir riktigt arbetsglad precis som sin pappa. Mountjoy Particoloured Perry.  
Perry var på Skånelaholm samma dag och startade på Nybörjarprov B, fältdelen. Av 14 starter blev 5 godkända varav Perry var en! Han gjorde ett strålande jobb enligt matte Elin. STORT grattis säger vi till duktiga Elin o Perry och även jättegrattis till hans uppfödare Monica Jansson, Kennel Mountjoy.  

14 Juli
Idag fick Putte prova fågel för första gången. Han har bara fått vingar tidigare. Det var mycket intressant och han bar fågeln med en gång. Det var inte så lätt att packa ihop den med vingar och allt när man är så liten, han är ju bara 12 veckor, så jag hjälpte honom lite genom att sätta ett gummiband runt den. Han bar fågeln väldigt gärna och med stolt hållning. Han är så positiv och härlig denna lilla hund och allt han gör tycker han bara är roligt!

15 juni
Puttes duktiga pappa kan nu titulera sig LP1 SE VCH Mountjoy Particoloured Perry!
Igår var han och matte Elin och tävlade i lydnadsklass 1 och fick sitt tredje förstapris. Dom har fått sitt LP1 på följande resultat: 166 poäng, 185 poäng och dessutom klassvinst och igår blev det 172,5 poäng och en tredjeplacering. Stort grattis till Elin och Perry som är så duktiga, grattis även till stolt uppfödare Monika Jansson, Kennel Mountjoy!

8 juni
Idag plockade jag fram en fågelvinge som Putte fick prova. Och det var himla spännande och skoj. Han fattade direkt att det här var något alldeles extra och sprang runt och bar så stolt på den. Idag blir han 7 veckor och väger nu 4,3 kg.

3 juni
Idag var det Springer Väst Open Show. Denna gången var vi på vackra Gunnebo Slott i Mölnlycke. Det var första gången vi var där så det var lite spännande att se om det skulle fungera! Eftersom jag är med i styrelsen för Västra avdelningen så var vi på plats tidigt för att sätta upp tält och fixa allt så det var klart när deltagarna skulle komma.
Domare var Heidi Fosberg från Kennel Zelini i Norge. Jag gjorde premiär som ringsekreterare denna dag och jag hoppas att alla såg vad jag skrivit, det är inte helt lätt att skriva snyggt OCH snabbt! Men det kändes bra och var riktigt roligt.
Efter att valpar och hanar hade blivit bedömda så hade vi lite avbrott för mingel, jordgubbar och frukt och Pommac, detta för att fira att Springerklubben fyller 30 år i år!
Allt som allt så flöt det på bra och det var en jättetrevlig dag och vi får hoppas att alla var nöjda med dagen och arrangemanget.
BIS blev Charlescroft Soho, ägare Linda Lundmark och BIM blev Birdhunters Piccaso, ägare Marica Teir
Vill ni se mer resultat så hittar ni det på www.springervast.com

26 maj
Nu har Putte blivit 5 veckor och väger nu 2,3 kg. Vädret har ju varit fantastiskt så vi har varit ute varje dag och det är ju väldigt spännande för en liten valp.
Igår fredag var Lisas uppfödare Mona-Lisa här och hälsade på och vi tog några stå-bilder. Inte lätt att stå stilla när man är så liten men övning ger färdighet får vi tro!

12 maj
Vi har diskuterat namn fram och tillbaka men jag började kalla honom Putte när han var nyfödd och jag har lagt fram flera andra förslag men blivit nedröstad från olika håll; han heter ju Putte!! Så så får det blir, Ljungstorps Affection som "fin"namn och Putte som hemmanamn.
Sista dagarna har dom fått flytta ut i Biabädden i köket när jag har varit där, han har kikat över kanten men insett att det är säkrare innanför och ligga och mysa med mamma.
Vi har klippt klorna ett par gånger till, har blivit avmaskad och det var jättegott tyckte han. Har även börjat få lite lite smakprov på nötfärs med ägg-gula och herrejösses så gott sa Putte! Finns chans(risk) att det blir ett litet matvrak, kan ev brås på sin mor i det avseendet som älskar allt ätbart.
Nu börjas det även att klättra runt på Lisa, det är fantastiskt att man märker skillnad från dag till dag. Han väger nu idag 1100 gram.

4 maj
2 veckor har lillen blivit nu och allt går fortfarande bra glädjande nog!
Han har gått upp till 720 gram nu, han vägde 270 gram när han föddes för att sedan gå ner till 258 gram dagen efter men har sedan sakta med säkert ökat i vikt. Han också börjat skälla lite om han går vilse i valplådan och det låter verkligen sött när en sån liten ger ljud ifrån sig. Annars tar han sig fram rätt så bra även om det blir lite fel ibland. Ögonen har han också öppnat nu i veckan så nu är det lite mer hund på något sätt!
Det där med att fota liten valp var inte så lätt, han är ine helt samarbetsvillig på den punkten än som ni ser på bilderna..

27 april
Nu kan vi fira en vecka för lillen. Han äter massor och är pigg och stark så nu kan jag börja slappna av så det känns skönt!
Vad gäller namn så kommer jag köra alfabets-systemet så det blir ett namn på A och lillkillen kommer heta Ljungstorps Affection som betyder tillgivenhet, ömhet och det är precis vad jag känner för denna lilla sötnosen som är en liten kämpe. Hemmanamnet har vi inte bestämt än men det kommer nog snart då vi har flera förslag.

24 april
Idag är det 5:e dagen för lille plutten och han är still going strong. På bilden ligger han på sin favoritposition, inne i matbaren:) Han är pigg och äter mest hela tiden så det känns som ett gott tecken även om jag är nervös hela tiden att han inte ska klara det...
Men det verkar som det är riktig fighting spirit i honom så förhoppningsvis växer han upp till en stor stark och snygg hund!
Jag har haft i stort sett dygnet-runt bevakning på Lisa och valpen och har en sovit på en madrass bredvid valplådan. Perfekt sa Lisa! Då vill jag också ligga där, bredvid matte. Bättre kan det inte bli tycker hon, mattekär som hon är... Det där med valplåda var överkurs tyckte hon. Så jag, Lisa och lillen har delat på en madrass, kan ju säga att jag fick nog minsta platsen..  Nu har dom fått flytta in i lådan igen, varjefall över dagen.
Nästa mål är fredag, då har han isåfall klarat en vecka, så fortsätter hålla tummarna för det!

21 april
Ja, tyvärr går det inte alltid som man tänkt sig. Natten till fredag kom valparna, sorgligt nog var det 3 stycken dödfödda tikar, 2 svart/vita och en brun/vit. Det kom även en svart/vit liten hane och han är vid liv, om än väldigt liten.
Fredag morgon åkte vi in till veterinärkliniken och röntgade Lisa för att titta så det inte var några fler döda valpar i magen men det var det som tur inte.
Lisa mår bra och det känns som det allra viktigaste så det inte hände henne, mitt hjärta något.
Den lilla hanen var inte så pigg på att äta men efter att ha blivit flaskmatad piggnade han till och diar och trampar ordentligt. Han har nu överlevt första dygnet och vi gör vad vi kan kan för att hålla honom vid liv. Lisa är också  jätteduktig som mamma och pysslar om honom och är så mån om honom.
Det känns verkligen jättetråkigt då vi hade för avsikt att behålla en tik + att vi hade många förväntansfulla valpköpare. Men så är väl livets gång, vi får istället glädjas åt den lilla vi har och håller tummarna för att han ska klara sig.
27 mars
Pappan till de kommande valparna SEVCH Mountjoy Particoloured Perry var på utställning i Sandviken i helgen. Han fick fin kritik och Excellent och blev placerad 4:a i öppenklassen. Stort grattis till både Perry och matte Elin!
Stort grattis säger vi även till Elins andra hund Lelica's Abbey Road som gjorde debut i juniorklassen och fick bedömningen Excellent.
23 mars
Lisa är konstaterad dräktig, nu har det snart gått 5 veckor och hon börjar bli rundare om magen. Hon är fortfarande väldigt pigg. Lika sugen på promenad varje gång men jag märker att hon blir lite tröttare fortare så det får bli lite kortare promenader nu men desto fler istället. Nu är ju vädret så fint hos oss med så vi är ute i stort sett hela dagarna här hemma och Lisa och katterna ligger ute och njuter av vårsolen!
13 Mars
Nu har det gått strax över 3 veckor sedan besöket hos Perry så det är fortfarande lite tidigt att kunna avgöra att det tagit sig men det lutar åt rätt håll.
Jag märker på flera olika sätt att Lisa verkar dräktig så vi fortsätter hålla tummarna!
20 Feb
Nu har vi varit i Hallstahammar hos Elin och Mountjoy Particoloured Perry och parat Lisa.
Vi åkte upp på lördagen och det regnade verkligen hela vägen utan sista milen där det övergick till snö. Elin var så snäll så vi fick bo över hos henne. Hon bodde jättemysigt och vi hade verkligen ingenting att klaga på! Det var väldigt kul att få se Perry under en längre tid. Han är så fin denna positiva härliga hane!
Se bara energin i denna bilden;
 

Han och Lisa fattade tycke för varandra och parningen gick bra. Vi fick briljant hjälp av Helena, Kennel Skymningsskallet. Helena har haft många kullar så hon hade full koll på allt så det kändes tryggt att ha någon så erfaren med.  Det blev en hel del lek och bus mellan hundarna;
Nu hoppas vi bara på att det ska "ta sig", kullen är då planerad att komma i  april och leveransklara i mitten av juni.
Tack snälla Elin för att vi fick komma till dig och för din gästvänlighet och det var så kul att få träffa både Perry och dina två andra fina tikar, Linn och Abbey!
11 Feb
Idag har vi varit och träffat några andra springrar här i Varberg. Både roligt och mysigt, för oss och för hundarna. Det blev bara tre hundar idag då det var några som inte kunde komma, hundarna hade aldrig träffats förut men dom kom så fint överens och sprang och busade och lekte massor. Det var hundarna Gustav,Selma och Lisa.

12 Jan
Fick den fina nyheten att den tilltänkta hanen Mountjoy Particoloured Perry har varit och blivit ögonlyst. Det var nästan ett år sedan så det var dags igen plus att vi ville ha det färskt innan en eventuell parning. Resultatet blev UA så det var skönt att höra!
7 Jan
5-8 januari är det My Dog i Göteborg, vi har varit där både torsdag och lördag och suttit i vår rasmonter. Jag och Lisa var även med på rasparaden dom dagarna. Jättekul att träffa alla glada och trevliga människor!