logo header webb_outlines

blogg

Varit lite uppehåll här på bloggen, dels har jag jobbat en hel del, sen har jag varit iväg på en parningsresa så förhoppningvis får vi valpar i mars och sista dagarna har jag varit hemma med sjuka 4-åriga dottern och då blir det ingen tid till detta. Många har frågat mig om detta med foder och det är ett intressant ämne! Det här med att man ska hitta "sitt" foder, hur är det med det egentligen? Och kan man byta foder hur som helst??

Jag har ju tidigare skrivit om vad man ska titta efter i innehållsförteckningen och vad man helst ska undvika. Om man nu då hittar ett foder som funkar på hunden och som den äter ska man alltid hålla sig till det då?
Vi får ju ofta höra att ”om man ska byta foder så ska man göra det med en försiktig övergång på flera veckor” Är hunden verkligen så känslig i magen?? Jag skulle säga att den i många fall inte är det. Nu tittar vi på friska hundar utan några direkta problem. Har man en hund med en fastställd sjukdom så får man givetvis ta hänsyn till det likaså om man har en hund som har någon typ av allergi. Dock tror jag att allergihundar kan bli mycket bättre genom en anpassad utfodring. Och tittar man på många allergifoder så innehåller de just saker som INTE är så bra för tarmen. Därför tycker inte jag att man ska lita blint på vad som står på påsen, att det tex är ett ”foder för allergi mm” utan man ska titta,läsa innehållet och tänka efter själv.

Det är mycket pengar bakom foderindustrin så självklart önskar ju leverantörerna att vi fortsätter att köpa just deras påse månad efter månad! Det är ju inte lika kul för dem om vi inte är trogna vårt märke utan byter hipp som happ. Därav många bonuskort och liknande. De vill ju att man kommer tillbaka och köper samma sak igen och igen.

En hund är en allätare, den är gjord för att äta blandad kost, titta bara på vad (varjefall vissa hundar) stoppar i sig ute. Det är allt möjligt gammalt och ruttet och diverse konstiga saker. Jag tror så här: ju mer saker den är van vid att äta ju mer tålig blir den.
Tänk att du bara äter köttbullar dag efter dag, år efter år och plötsligt äter du en bit lax. Skulle gissa att många magar sparkar bakut då. Men om magen är van vid allt möjligt så blir den helt enkelt mer härdad.På bilden är det torrfoder blandat med lite rökt rådjur, blodpudding,lite fläskkorv och falukorv.  

Så om du hittar några foder som funkar för både dig och hunden, blanda gärna! Ge lite av det ena och lite av det andra. Släng i lite matrester när du har över. Till min kräsna hund Coco ger jag olika bra foder så tröttnar hon inte. Till min inte kräsna hund Lisa, där ger jag helt enkelt det som Coco inte äter. Till bägge hundarna lägger jag i matrester när det finns något lämpligt. För stark mat är inte lämpligt till hundar tex.
Till Lisa har jag en ”bas” av bra foder som fungerar för henne. Hon äter nu Orijen Senior. Men eftersom hon är van vid att få olika sorters mat blir hon i princip aldrig dålig i magen och då är hon en mästare på att stoppa i sig allt möjligt konstigt ute.
Dock ska sägas, har hunden gått på ett och samma foder länge så kan den vara känsligare vid foderbyte eller om den får matrester jämfört med hunden som är van vid att äta lite ditt och datt.

Det finns dessutom forskning på att om valpar och den dräktiga och digivande tiken får olika mat och diverse matrester så blir det mer tåliga mot matallergier. Det eftersom de utsätts för olika typer av mat tidigt.

Så, var inte rädda för att ge olika sorter, ju mer ni blandar ju tåligare blir hunden men se till att det är bra saker i de foder ni ger. Försök hålla er till foder med bra innehåll enligt det jag skrivit om tidigare! Läs på påsarna vad det innehåller helt enkelt. 

Läs hela inlägget »
Etiketter: blanda olika foder

Det finns olika typer av hundar, allt ifrån de som äter allt till riktiga finsmakare. Jag har en av varje, ni som känner Lisa vet ju att hon i princip skulle kunna äta taggtråd och småspik. Sen har jag Coco och hon är finsmakare. Smakar det inte gott så kan det kvitta. Man nosar på saker innan man äter anser hon. Hon kan titta på maten en stund, gå och lägga sig lite för att sen äta upp det. Lite försiktigt sådär, kula för kula liksom. Man äter ju inte vad skit som helst tycker hon. Nä, fint ska det vara! Det lustiga är att hon äter i princip vad som helst när jag har det som belöningsgodis vid träning. Men när det ligger i matskålen är det petigare.

Lisa däremot, hon väcker mig varje morgon strax efter kl 6, ”Gå upp nu matte, jag är SÅÅÅ hungrig!!” Hon studsar på stället och är helt vild, äter upp sin mat på 0,04 sekunder och sen var det över.
Lisa ligger alltid under bordet ifall den 4-åriga tvåbenta varelsen tappar något. Spelar ingen roll vad det är, det går alltid ner. Bägge hundarna är engelsk springer spaniel, Lisa är 9 år och alltid varit lika lätt att ge mat, Coco är 1½ år och har ett annat tänk vad det gäller mat.
Har man en sån hund som Lisa är det ju inga problem. De äter allt. Men Coco-varianten av hund, ja där får man tänka till.

Det har faktiskt varit rätt jobbigt ska jag erkänna. Visst, en hund äter när den blir hungrig, men vill man att den ska hålla hullet så behöver den en viss mängd mat. Ett tag åt hon bara om jag höll i matskålen, men ni vet när man ska iväg på morgonen och man bara vill att allt ska flyta på, ja då har man kanske inte tid till att vänta i 45 minuter på en hund som inte äter.
Jag har flyttat med matskålen in på toaletten så hon kan äta när jag borstar tänderna.
Jag har handmatat.
Jag har gjort som en del säger, ”vänta ut henne, de äter när de blir hungriga”.  Nej, de gör de inte, inte alla hundar varjefall. Inte Coco.  En period var det så dåligt att hon bara åt ca 4 dl på 4 dagar och då var det lite utspritt på dessa dagar. Jag kunde inte heller låta skålen stå för då var ju Hungriga Lisa framme för hon var ju fortfarande hungrig såklart…   
Jag har provat färskfoder av alla de sorter.
Jag har öppnat munnen och lagt in en bit av detta goda färskfoder tugga för tugga.
Jag har blandat ner matrester.
Jag har lagt ut maten på golvet ”för att det blir roligare att äta då”. Coco sa: ”Nej, det är inte alls roligt att äta på det viset”. 
Jag har petat in torrfoder i munnen. Kula för kula.
Jag har provat det mesta.
Det är helt enkelt jättejobbigt att ha en hund som inte äter.

Vissa hundar är helt enkelt kräsna!! Jag åkte till hundaffären och läste på massa påsar, vissa fick stå kvar i hyllan, vissa fick mitt godkännande så de köpte jag. Jag köpte de minsta påsarna, de var ca 2-3 kg, ibland finns de provpåsar men ibland får man helt enkelt lätta på plånboken och se glad ut!
Ska säga också att många märken har smakgaranti så äter inte hunden får du lämna tillbaka fodret och du får pengarna tillbaka. Kolla med din butik hur det funkar hos er.

Några sorter jag köpte luktade hon bara på men åt inte alls. Vissa sorter åt hon med stor aptit. De sorter just hon gillade var Nutrima Health Skin+ och Orijen. De sistnämnda gillar hon alla sorter av. Nutrima ska tydligen vara hög smaklighet på så det kan vara ett tips för er med kräsna hundar.

Så här ser det ut hemma nu med olika fodersorter
Så här ser det ut hemma nu med olika fodersorter

Det har ju blivit så att jag nu har en hel del olika foder hemma men den smällen får man ta tycker jag. Vissa sorter hon inte åt gick vidare till Lisa. Dock vill jag inte ge Lisa valpfoder eller högenergifoder. Men Lisa åt självklart alla sorter med glädje!! Men kan man verkligen ge en hund olika sorters foder?? Kommer skriva mer om det på bloggen framöver, om det här att man alltid ska ge samma mat vilket man faktiskt absolut inte behöver. Hundar har oftast inga problem med att växla foder.

Nu har det gått en tid och vi har inga problem med maten överhuvudtaget, nu äter hon upp maten varje morgon och varje kväll och kan till och med tänka sig att äta mer. Hon har också lagt på sig mer hull och ser bättre ut i kroppen. Hon får äta rätt mycket med tanke på att hon låg på den tunnare skalan plus att hon förbränner en hel del så nu kan hon utan problem äta ca 10 dl/dag vilket egentligen motsvarar en hund som väger ca 30-40 kg medan Coco väger ca 22-23 kg men hon behöver såpass för att vara i gott hull.

Tidigare gav jag dem Eukanuba Lamm & Ris och det var nog så att Coco inte tyckte det var gott, hon gillar uppenbarligen inte färskfoder heller, Lisa älskar ju all mat så där var det inga problem. Nu varvar jag Nutrima, både Helth skin+ och Nutrima Sport Intense, och Orijen, blandade sorter. Personligen tycker jag att Orijen är snäppet bättre foder men inget fel på Nutrima men där är lite korn, ris,potatis,betmassa som jag helst hade valt bort. Coco tycker om bägge dessa foder men där det med Lamm, nä det var inte hennes grej. Växlar man mellan olika foder så tröttar inte hunden heller om den nu är kräsen.

Sen tror jag det är som så att om hunden inte äter så krymper den magsäcken precis som vi människor gör. Har ni upplevt det när ni varit sjuka eller bara tappat matlusten någon gång? Man äter mindre och mindre och tappar liksom matlusten och man blir mätt på ingenting, borde rimligen vara så med hundar med plus att de enligt vissa kan få mer magsyra och det främjar inte matlusten. Jag vet inte om det är så men det låter inte ologiskt.

Så har du en hund som inte äter, prova olika foder, prova färskfoder, torrfoder, kanske koka egen mat? Prova att ge maten torr, blöt, med ljummet vatten, utan vatten, prova er fram helt enkelt!

Tänk på att torrfoder är som kaffe, när det kommer i kontakt med syre försvinner aromen så köp hellre mindre påsar, se till att påsen alltid är försluten alternativt köp en större påse men häll upp i en mindre burk/påse som du tar den dagliga maten ifrån.
Växla foder, hitta några foder som hunden tycker om och som har ett okej innehåll och ge några dagar av ett foder och sen några dagar av ett det andra fodret. Det gäller att hitta några sorter som den kräsna hunden tycker om!
Sen skulle jag kunna tänka mig att det blir lite psykologiskt med, när hunden inte vill äta blir vi stressade och hunden känner av denna stress och vi är inne i en dålig cirkel.

För Coco fungerar det så här:, gå ut morgonen och kissa och bajsa, jag häller upp maten, hon tittar lite på den, lägger sig i sin bädd som står bredvid matskålen men hon har stenkoll på maten så inte Lisa tar den. Efter en liten stund så börjar hon äta och då äter hon i stort sett alltid upp maten och då äter med lätthet ca 5 dl/mål. På em/kväll äter hon alltid upp. Hon vill ha sin mat torr vilket hennes matte inte tycker är optimalt men hon äter med glädje och det är jag väldigt nöjd med i dagsläget!

Så prova er fram och hitta det som just Er hund gillar bäst! När den väl fått upp aptiten brukar det gå av sig själv och de äter ofta bättre och bättre. 

Läs hela inlägget »

Jämförelse av olika foder
Allt foder innehåller olika saker och alla leverantörer pratar sig varma för just sitt foder. När jag hade butiken var vi på många föreläsningar som leverantörerna hade och alla sålde alltid det bästa fodret. Såklart!! Därför gäller det att vara uppmärksam som konsument och inte bara köpa all information rakt av. Det är mycket pengar bakom dessa foderföretag och således mycket pengar läggs i marknadsföring. Man ska också tänka på att det är olika innehåll i de olika påsarna så även om man hittar ett som är okej så innebär inte det att alla sorter den leverantören har är okej utan läs innehållet PÅ VARJE SORT

Vad innehåller då de olika fodren?
Ni som har läst mitt förra inlägg vet nu vad vi ska hålla utkik efter.

Jag har tagit 3 olika vanliga vuxenfoder till normalstor hund. Jag har också räknat ut dagskostnaden för en hund på 20 kg med normal aktivitetsnivå. Priset för en fodersäck har jag tagit från en av de större nätbutikerna, det finns givetvis olika prisnivåer i olika butiker men för att få en jämförelsebild har jag gjort så. Mängden mat man ska ge stämmer inte heller alltid som många vet men det är en riktlinje.

Foder 1:
Majs, majsmjöl, vetemjöl, torkat nöt- och fläskprotein*, torkat fågelprotein, animaliskt fett, vete, hydrolyserat animaliskt protein, mineraler, betmassa, fiskolja, sojaolja, jäst, jästhydrolysat (innehåller mannan-oligosackarider). *L.I.P.: protein utvalt tack vare dess mycket höga smältbarhet.

Så här tycker jag om detta foder: Nr 1 i detta foder är majs och som nr 2 majsmjöl. Det innebär att det är väldigt mycket majs. Nr 3 är vetemjöl???? Det vill då inte jag att min hund ska äta. Nr 4 är nöt och fläskprotein, det är okej även om jag hellre hade önskat köttmjöl av nöt och fläsk. Nr 5 är fågelprotein men frågan är vilken fågel då?? Sen fortsätter det: animaliskt fett men står inte vilket proteinkälla det är ifrån, sedan vete igen, alltså är vete splittat, det var ju vetemjöl som nr 3 så det innehåller rätt så mycket vete och sedan fortsätter det. 
Nej detta tycker inte jag om. Det hamnar i soptunnan som Sverker i Plus sa.
En säck på 15 kg skulle räcka i 50 dagar för en hund på 20 kg och dagskostnaden blir då 12,38

Foder 2:
Malt ris, mald majs, kyckling- och kalkonmjöl, majsglutenmjöl, torkade hela ägg, animaliskt fett, smakbuljong, vegetabilisk olja, linfrö, havrefiber, torkad betmassa, kaliumklorid, salt, L-lysinhydroklorid, L-tryptofan, vitaminer och spårämnen. Naturligt konserverat med blandade tokoferoler, citronsyra och rosmarinextrakt.
Nr 1 är ris, nr 2 är mald majs och det är inte så roligt, nr 3 är kyckling och kalkonmjöl och det är bra. Nr 4 är majsglutenmjöl, alltså majs igen, där har de gjort en s k splitting så det är väldigt mycket majs i detta foder, ägg är bra, animaliskt fett men står ej från vilken proteinkälla, betmassa är socker, kaliumklorid är ett konserveringsmedel med E-ämne som är bra för kroppen i lagom mängder, det används också som tredje substans vid giftinjektioner men så stor del är det självklart inte i detta foder men ändå något jag hade valt bort, L-lysinhydroklorid och L-tryptofan är tillsatta aminosyror vilket tyder på att det inte är tillräckligt med aminosyror naturligt i detta foder.
12 kg kostar 609 kr och skulle räcka i 40 dagar, dagskostnad 15,22

Foder 3:
Färsk benfri Black Angus (6%), färskt benfritt vildsvin (5%), färskt benfritt lamm (5%), färsk nötlever (5%), färsk benfri gris (5%), färsk grislever (5%), färsk hel sill (5%), färsk lammlever (5%), torkat nötkött (4%), torkat lamm (4%), torkad sill (4%), torkad lax (4%), torkad Pollock (4%), färsk nötvom (3%), färsk bison (3%), lammfett (3%), färska hela ägg (3%), röda linser, kikärter, gröna ärtor, gula ärtor, gröna linser, sillolja (2%), ärtfibrer, jams, soltorkad alfalfa, pumpa, butternutsquash, spenat, morötter, Red Deliciousäpplen, Bartlettpäron, tranbär, blåbär, kelp, lakritsrot, angelikarot, bockhornsklöver, ringblomma, söt fänkål, pepparmyntsblad, kamomill, maskros, sommarkyndel, rosmarin.
 
Här ser vi en mer detaljerad innehållsförteckning, kött är huvudingrediens och det står utförligt vilket kött det är. Det är inget ris,majs,potatis eller annat. Det är heller inga tillsatta vitaminer eller mineraler utan det kommer istället från frukt och grönt vilket gör det lättast för kroppen att ta upp. Vi förstår också allt i denna innehållsförteckningen vilket är ett bra riktmärke.
13 kg kostar 1095:- och skulle räcka i 65 dagar och dagskostnad blir då 16,84
Av dessa foder skulle jag inte vilja ge nr 1 eller 2 men väldigt gärna ge nr 3 även om det är några kronor dyrare.

Foder nr 1 är Royal Canin Medium Adult, Foder 2 är Hill’s Science plan Canine Adult Sensitive Stomach och foder 3 är Orijen Regional Red Dog.

Jag skulle inte vilja ge Hills till en hund med dålig mage med så mycket ris och majs och detta foder är då inriktat på hundar med ”Sensitive Stomach”. Skulle gissa att den hunden aldrig blir toppen i magen.  Orijen har däremot bra proteinkällor och är i mina ögon ett riktigt bra foder som jag också ger mina hundar.
Det finns även andra bra foder, här har vi bara gått igenom 3 stycken olika.

Några andra foder som är värda att titta på är Carnilove, Nutrima, Acana, Taste of the Wild. Det finns en uppsjö av foder och detta är bara några men kom ihåg att titta på varje enskild sort, det skiljer från sort till sort inom samma märke. Finns många bra foder och jag kan inte nämna alla men nu vet ni lite mer vad ni ska titta efter.
Och kom ihåg att alla foder fungerar olika på olika hundar!
 
Vill ni testa nytt foder så är ett tips att köpa en mindre säck så ser ni vad hunden gillar. Jag har en kräsen hund så har provat massa olika foder så har 10 olika större och mindre säckar här hemma men Orijen äter hon med glädje!
Ska skriva mer om kräsna hundar längre fram, helt hopplöst när de inte äter. Har en del bra tips om detta!!

Om ni vill prova Orijen kan ni nu få 100 kr rabatt genom mig, skicka mig er mailadress så kommer det en rabattkod ni kan använda. Maila mig på carro@ljungstorps.se

Läs hela inlägget »
Etiketter: foder jämförelse

Man står rådvill i hundaffären och tittar på alla dessa påsar. Vad är det som skiljer en sort från en annan??
För ett antal år sedan hade jag en djurbutik där vi sålde produkter till hund,katt och häst plus lite smådjurssaker. Vet att jag stod och tittade på alla påsar och bestämde mig för att försöka förstå vad det är för skillnad. Man lär sig nya rön hela tiden och jag tycker det är jätteintressant att gå på foderföreläsningar. Man ska alltid ha med sig att det är mycket pengar bakom dessa företag och de vill verkligen att vi ska köpa just deras foder.
Det finns ju också olika läror om vad man ska ge, torrfoder, färskfoder eller BARF. För mig fungerar det bäst med torrfoder, dels hur jag lever men också att jag är helt ärligt inte så sugen på att servera hästnackar, hela kaniner och andra köttstycken. Man kan ha olika åsikter om det men detta inlägg kommer att fokusera på torrfoder.

En hund är en blandning mellan Omnivor, dvs allätare och Carnivor dvs köttätare. En hund är inte vegetarian och mår inte helt bra på sådan kost heller, medan en katt är ren Carnivor och ska äta så mycket kött som möjligt, skulle en katt vara vegetarian så dör den faktiskt.

Allt går ned till mikroskopisk nivå, till cellen och cellen behöver riktig näring för att fungera. Får inte hunden riktig näring kan vi inte heller begära att den ska må bra och fungera bra.
Kött är dyrt, det vet de flesta. Då är det ju fiffigt att blanda i något billigare såsom vete,majs,soja  etc i fodret för att det ska bli billigare. Det ska hunden INTE äta.
Vad är det som är så dåligt med dessa ämnen då? Jo de retar tarmen och vill det sig illa så blir det något som heter ”leaking gut” ”Läckande tarm”. Då läcker patogener,alltså ämnen som kan framkalla sjukdomar tex olika gifter, in från tarmen in i kroppen och där har vi grunden till dålig hälsa. Det kan visa sig som Autoimmuna sjukdomar, sekundär foderallergi, hudproblem etc. Det finns något som heter Thight Junctions och det är som fogar i tarmen. Det är när de börjar läcka som dåliga ämnen kommer in i kroppen.

Så det vi ska undvika är:
- Gluten, (som finns i bl a vete)
- Kasein, ett mjölkprotein
- Soja
- Majs

Det intressanta är att både vi och hunden har liknande tarmar vilket gör att vi fungerar på samma sätt.
På många foderpåsar är det mycket majs och soja och i värsta fall även vete. Det gör ju att fodret blir mycket billigare men inte så bra eller hur?

Den första ingrediensen som står på innehållsförteckningen är den som det innehåller mest av. Ibland kan det stå i följande ordning: Ris,köttmjöl, majs, majsmjöl, majsprotein osv, där har de då splittat upp majsen i tre olika men egentligen skulle majset stå längre upp i innehållsförteckningen eftersom både majs,majsmjöl och majsprotein är majs. Och majs skulle ju inte vara med så det fodret ska vi inte ge hunden!

Men köttmjöl då, det är väl bra?? Jo, men frågan är ju vilket köttmjöl det är. Är det från fågel? Vilken fågel är det? Titta på vilken proteinkälla det kommer från. Är det köttmjöl eller köttmjöl eller köttbiprodukter?
Köttbiprodukter vill vi heller inte ha utan det ska tydligt stå vad köttet kommer från. Det kan tex stå köttmjöl från fågel, men vi vill att det ska stå vilken fågel det är ifrån. Ju mer exakt information desto bättre helt enkelt!

Ris och potatis är det också ofta i foder och det är inget hunden behöver. Det är kolhydrater och det ska vi försöka ge så lite av som möjligt. Däremot är det en billig råvara så det är ju en bra utfyllnadsprodukt för leverantören. Dock inte lika bra för vår hund…

Vitaminer då? Det är väl ändå bra att det är tillsatt?? Nja, är det tillsatta vitaminer och mineraler så är de gjorda på syntetisk väg och kroppen kan inte ta upp det på ett lika bra sätt som om det kom från naturen. De är också ofta gjorda av rester från petroleumtillverkning och det är inte helt toppen heller.
Ska det vara vitaminer så ska de komma från naturen, då synkar de med kroppen på ett mycket bättre sätt. Hittar du ett foder med naturliga frukter och grönt så är det mycket bättre.

Betmassa vill vi inte heller ha, det är ju en ren sockerprodukt och socker ska hunden absolut inte ha. Ej heller tillsatta aminosyror såsom L-karnitin, L-lysin,L-tryptofan eller liknande, det innebär bara att de viktiga aminosyrorna hunden behöver, alltså att de inte finns tillräckligt av i de proteinkällorna som fodret består av.

Detta är bara en kort inblick i hundfoder, finns mängder att skriva mer om i det här ämnet men i korthet kan man säga så här:
Kända proteinkällor, alltså där det står EXAKT var de kommer ifrån.
-Naturliga vitamin och mineralkällor
-Inga tillsatta aminosyror
-Fritt från gluten,soja,majs och kasein
- Du ska förstå allt som står på påsen. Det ska vara vanliga livsmedel i. Inga konstlade saker.
Så hem och läs på påsarna vad som ingår i det Du ger Din hund! Och kom ihåg, alla hundar är individer och det finns inget foder som passar alla hundar utan man får prova sig fram till vad som passar för varje individ men det gäller att hitta ett så bra foder som möjligt.


I nästa inlägg ska jag tipsa om några foder som jag tycker är bra och som min ena hund som varit fantastiskt kräsen faktiskt äter med glädje!

Läs hela inlägget »
Jag och Tuva, Ljungstorps Decero Amano, tiken ur min sista kull som bor hos sin fodervärd. Jag och Tuva, Ljungstorps Decero Amano, tiken ur min sista kull som bor hos sin fodervärd.

Hej och välkomna till min nya blogg! Här kommer jag att lägga in inlägg om friskvård,foder, träningstips och lite annat. Kommer kanske blanda lite högt och lågt.
Jag är utbildad Friskvårdskonsulent och Diplomerad massageterapeut för hund, en utbildning där jag verkligen lärt mig mycket. Jag har också gått en Instruktörsutbildning för apporterande hundar och håller en del kurser i detta.
Nästa inlägg kommer att handla om vad det är i foderpåsen vi köper. Vad är det som skiljer ett foder från ett annat och vad är det vi ska undvika. Varför är vissa foder så mycket billigare än andra och är de stora "kända" märkena alltid det bästa? Jag kommer också att kunna ge er en rabattkod på ett i mina ögon mycket bra foder!

Läs hela inlägget »
Etiketter: bloggen

Kennel Ljungstorps

 • Utställning i Kungsbacka

  11 april 2016 13:29
  Hela helgen var det SSRK utställning i Kungsbacka. Nära och bra och mycket trevligt att åka dit.
  Coco, Ljungstorps Chemin De Fer skulle gå för första gången på riktig utställning. Hon fick bra kritik bägge dagarna, slutade 3:a bägge dagarna med. Känns som hon fortfarande behöver växa i sin kropp, hon är 8 månader så hon är ju absolut inte färdigväxt än så vi får ge henne lite tid. Lite ringträning skadar nog inte heller;) Blev rätt sugen på att leka med de andra valparna några gånger..


  Lisa, SE VCH LP1 RLD N RLD F Storehalls Dourthe är ju en hund som i princip alltid levererar. Hon gick nu i veteranklass för första gången och dag 1 blev hon 1:a med Exc och dag 2 blev hon 2:a med CK! Saxat ur kritikerna " Underbar kondition, fin päls och muskelkondition för en veteran, som rör och visar sig som en unghund" (ja unghund var väl att ta i kanske, men så tyckte domaren varjefall), dag 2 blev det" In fabulous condition, has lots of breed type, is in good type and shape, nice head,well set ears,good bone depth amd well set tail. Presented in very good condition and holds a nice outline covering the ground"
  Vi tackar domarna Tiina Illukka och Frank Whyte för dessa fina orden om bästa Lisa!
  På söndagen var Mona-Lisa, Lisas uppfödare med, tack snälla du för trevligt sällskap och tack övriga runt ringen för två trevliga dagar!
  Hade inte kameran med så ni får nöja er med er äldre bild på Lisa  – Carolina Bohman
 • Coco debuterar på utställning

  27 mars 2016 19:45
  Då var det dags för debut på utställning för "Coco" Ljungstorps Chemin De Fer. Vi åkte på en inofficiell som Schäferklubben anordnade Har sagt det förr och säger det igen. Dessa inofficiella är så himla bra att åka på med oerfarna hundar och även bra för oerfarna handlers att öva på. Men Coco uppförde sig som hon varit med på sånt här 100 gånger förr. Hon är så oerhört skön för hon tar allt väldigt coolt och fokuserar på mig oavsett vad som är runt om. Jag gillar verkligen denna lilla pärla!! Hon är lugn när hon ligger i buren, cool när hon är ute och bland de andra hundarna, springer som hon aldrig gjort annat i ringen. Hon blev bästa tikvalp med HP, vann sedan gruppen och i BIS-finalen slutade hon på en hedrande 3:e plats! Duktig tjej och strålande debut!
  Coco, Ljungstorps Chemin De Fer, snart 8 månader
  Hennes kullbror "Cello", Ljungstorps Coin In Coin Out var också med, han fick tyvärr inte HP idag då han tycker det är lite onödigt att stå stilla.. Lite mer träning så kommer det bli jättebra! Jättebra jobbat matte Annelie!
  Cello, Ljungstorps Coin In Coin Out och matte Annelie
  Lite ståträning )

  Min gamla "Lisa"  SE VCH RLD N RLD F LP1 Storehalls Dourthe är ju numera veteran och fick följa med för skoj skull istället för att bara ligga hemma själv. Lisa gör mig aldrig besviken utan hon springer i sin veterandebut in på en snygg BIS-2 plats! Heja fina Lisa!!

  Lisa, SE VCH RLD N RLD F LP1 Storehalls Dourthe
  – Carolina Bohman
 • Sally på utställning

  20 mars 2016 22:12
  Stort grattis till duktiga Amanda Malm och hennes Sally, Ljugstorps Cash Game som var på den stora utställningen i Malmö idag och blev 2:a med Hp i valpklassen! Det var debut för dem bägge på utställning och det hade gått jättebra. Sally fick en riktigt fin kritik med.
  Sally var här i veckan för lite klippning så då tog vi något kort.


  – Carolina Bohman
 • Årsmöte Springer Väst

  11 mars 2016 22:20
  27 februari hade vi årsmöte med Springer Väst. Vi hade bokat in en, i våra ögon,  jätteintressant föreläsare, Anna Skog, hon skulle komma och föreläsa om friskvård för hund och vad vi själva kan göra för att förebygga skador mm för våra hundar. Tyvärr fick vi inte tillräckligt med bokningar för att genomföra föreläsningen så den fick tråkigt nog ställas in.
  Själva årsmötet förelöpte utan några konstigheter. Jag har ju suttit i styrelsen sedan 2009 och kommer i år att fortsätta som jaktansvarig men också ordförande för Springer Väst.
  Ska bli kul och jag känner verkligen att det är roligt att driva klubben framåt tillsammans med mina goa härliga styrelsemedlemmar och inte minst alla härliga människor i föreningen!
  Vi planerar en del kurser i vår bl a en avancerad viltspårkurs med Elin Söderlind. Elin är utbildad viltspårdomare och instruktör och hon äger också Putte pappa Perry. Kursen blir den 27-28 mars och det blir i skogarna kring varberg. Vill du vara med på kursen så hör av dig till mig på carro.bohman@hotmail.com, finns någon enstaka plats kvar i dagsläget.
  Vi kommer även att ha en grundkurs i apportering, istället för att ha 2 dagar i sträck blir det 2 dagar men med 14 dagars mellanrum så hinner man träna på det vi gjorde första gången plus att hundarna blir inte så himla trötta. Det är jag och Lisa Winbo som håller den kursen och platsen är Rävlanda. Vill du ha en plats på den kursen så maila mig också angående det.
  På årsmötet delades priser ut till Västras bästa springer. I år var det Charlotte Ryndal och Ljungstorps Being An Artist, "Assar" som drog det längsta strået och blev Västras Bästa Viltspårspinger. Han fick också ta emot vandringspriset som kommer från Kennel Springmoons. Förra året var det ju min "Putte" Ljungstorps Affection som vann det. Kul att priset gick till någon från vår kennel. Stort Grattis till Charlotte och Assar!
  Han fick även sin rosett för sitt viltspårchampionat som han erövrade under året.
  Fina "Assar" SE VCH Ljungstorps Being An Artist med sina priser för Springer Västras Bästa Viltspårhund 2015

  Övriga priser till Ljungstorpshundar blev :
  2:a Bästa Jakthund och 2:a Bästa Allroundhund samt 3:e Bästa Rallylydnadshund till "Putte" och "Lisa" Storehalls Dourthe blev 5:e Bästa Allroundhund. Det får man väl säga helt okej med tanke på att vi inte tävlade alls mycket under 2015. Varken tid,lust eller inspiration fanns under större del av året. Något som jag hoppas kommer tillbaka i år då vi strukturerat om en del här hemma så förhoppningsvis blir det mer tävlingar i år. Det är ju faktiskt så himla kul att träna och tävla med hundarna!
  På vägen hem var jag och tittade på en bil och köpte den också. Är nu lycklig ägare till en VW Passat, -10, bensin/gas. Måste säga att jag är sjukt nöjd med den! Har nu kört den en stund och finns inget att klaga på där inte. Billig i drift, går skönt, stort bagage, skinnklädsel, pigg och glad är den och dessutom under 500-hundringen i skatt/år. Vad mer kan man begära?!
  Nya Pärlan :)

  Snälla vännerna Marie och Anders Leandersson hjälpte mig att köra hem den och de hade planerat middag hemma men improviserade helt härligt och tog med sig mat och sina hundar ned till mig och så lagade vi mat här och tog ett glas rött till det. Vad sägs om Pilgrimsmusslor på blomkålspure med baconströssel, till huvudrätt var det underbart god oxfile med hasselbackspotatis och hemmagjord bearneaissås signerad Marie. HEEEEELT tokigt gott!! Tack snälla Marie och Anders för dels hjälp med biltitt,hemkörning av densamma och god middag och trevligt sällskap. Vänner som ni är guld värda!!…
  – Carolina Bohman
 • Året som gick 2015

  19 februari 2016 21:39
  Jag brukar alltid göra en årssummering sådär någon av de sista dagarna på året. Förra året blev det aldrig gjort. Varit en del grejer på det personliga planet som tagit all min energi men jag hoppas att detta får en lösning snart så jag kan fokusera framåt och satsa på roligare saker! Det är så jag funkar som bäst, när livet är roligt och det är massor med saker att göra, det ger mig energi och jag blir mer effektiv också.
  För att återgå till förra året, Lisa, Storehalls Dourthe gjorde två starter till i fortsättningsklass rally, hon hade ett godkänt resultat sen innan, fick två snygga rundor som också var godkända så nu får hon ytterligare en titel och heter SE VCH RLD N RLD F LP1 Storehalls Dourthe. Duktiga fina Lisa är alltid pålitlig och gör sitt jobb så bra! Mycket mer än det blev det inte tävlat med Lisa under året. Måste verkligen ändra på det i år!!
  Putte, Ljungstorps Affection var ute litegrann med. Han började året med att bli BIS-4 på en inofficiell utställning i Sätila och sen var vi också och tävlade rally. På tre raka starter fick han lika många godkända resultat och får lägga till RLD F framför sitt namn. Han var endast med på några få utställningar under 2015.  Putte gjorde också klart sitt vattenprov så därmed är han helt godkänd Nybörjarprov B och är även klar för start i öppen klass jakt. Men det var ju det där med att träna... Ska göra så gott jag kan under året!!


  Vi parade Lisa under året men hon resorberade tyvärr fostren så hon gick tom men vi fick istället låna Lotta Buskes fina championtik "Liza"Big Brazzel Hot And Wild. Vi parade henne med "Ludwig", Hot Feet Claudius och fick vår C-kull i juli. Än en gång,tack snällaste Lotta för lånet av underbara Liza! En riktigt go,härlig hund! Det blev 7 valpar, 4 hanar och 3 tikar och vi behöll Coco, Ljungstorps Chemin De Fer.
  I augusti åkte jag och Putte till vårt grannland Norge och startade Norskt Jaktanlagsprov och blev godkända! Även Puttes mamma Lisa är godkänd på detta, det blev hon 2012.
  Vi fick även tillfälle att praktisera våra kunskaper då vi var med på riktigt jakt några gånger och det gick riktigt bra! Jättekul när man ser att det man tränar på fungera i verkligheten.


  Efter vi kom hem från Norge var Putte sig inte riktigt lik och jag gjorde en komplett undersökning på honom vilket visade sig att han hade en fraktur i höger tass. Det var en gammal skada men det har gjort att han har gått och spänt sig och så har stelheten gått upp i armbågen och upp i ryggen så han har blivit behandlad för det, dels genom bioresonans hos Karin på Aniwave i Halmstad och dels har han fått följa med upp till skolan där jag går en av mina utbildningar. Han har inte varit riktigt på G heller, lite trött och sur men det är ju inte så konstigt när man går med konstant värk.Han känns bättre nu men inte helt 100.
  Skolan jag går på det är på UPH, jag läser till Friskvårdskonsulent Hund och även Canineopat. Han har där fått massage. Han var rejält stel i bogen, det är ungefär 90% av alla hundar. Är jättekul att gå denna utbildningen och jag har redan lärt mig massor!!


  Jag har också påbörjat min andra utbildning, till instruktör för jaktträning och apportering av fågelhundar. Går denna genom tjejerna i Klickerförlaget. Även detta är riktigt roligt och jag ser fram emot att kunna praktisera detta mera! Blir färdig i augusti så då är det tänkt att jag ska kunna ha lite kurser i detta.
  Mina valpköpare har också varit duktiga! Eftersom jag gör detta så sent så minns jag inte riktigt allt så ni får ha ursäkt för det men Pernilla och Millie, Ljungstorps Best Picture har varit på NoseWork och fått flera godkända resultat, de har verkligen presterat!! Louise och Smilla, Ljungstorps Build By Art har varit ute och tävlat i rally och fått 3 godkända rundor och RLD N och även varit på några utställningar.
  Charlotte och Assar har varit på någon utställning och även startat en del i viltspår. Det är verkligen Assars grej, han är så duktig på att spåra. Ja det är de allihop i den kullen, alla verkar ha riktigt bra näsor och är spårsäkra som tusan.


  De fina resultaten gjorde att vi blev 2:a Årets Springeruppfödare och Putte blev 5:a Årets Springer!! Galet roligt verkligen!! Jag hoppas att vi kan hamna på de listorna följande år med!


  Håll ut kära vänner så ska jag samla ihop mig och försöka hålla bloggen bättre uppdaterad. Har varit duktig på att uppdatera hemsidan tidigare men den är helt hopplös att göra nu efter one.com gjorde om sitt system så det är inget jag rekommenderar till någon. Håller på att kika på ny hemsida, vi får se om vi får någon bra lösning på det hela!…
  – Carolina Bohman
 • Valpträff med C-kullen

  20 december 2015 19:15  Idag hade vi valpträff med C-kullen. Fem stycken av sju kunde komma och så kom även Petra Plumridge med "Semla" Mountjoy Veracious Velvet. Semla är en dotter till min Putte( SE VCH RLD N RLD F Ljungstorps Affection) så de ingår ju också i vår "familj"!
  Vi började med kontaktövningar, det är ju så viktigt att ha denna grundläggande kontakt. A och O inför all framtida träning så det kan man inte träna nog av.
  Sen blev det "stå-och-gå"träning, dvs ringträning inför framtida utställning. Känns helt fantastiskt att ha så många goa valpköpare och även roligt att många kan tänka sig att hänga med på utställning framöver. Alla var jätteduktiga och gjorde fina framsteg under dagen!
  Snälla Mona-Lisa Andersson, (min Lisas uppfödare, Kennel Storehalls) kom också idag och hjälpte till med gänget. Tusen tack snälla Mona för att du ställer upp och även hjälpte till med trimning mm. Du är guld värd!!
  Efter att ha tränat en stund så fick valparna vila och även de tvåbenta. Vi hade tänt grillen och grillade korv och hamburgare. Tusen tack snälla Robban (Texas husse) som tog hand om grillande. Bästa grillkocken!

  När vi hade fått i oss lite mat, kaffe och pepparkakor mm så började Mona-Lisa att trimma första hunden och vi andra fortsatte med lite träning och fotografering. När alla var fotade och klara så blev det äntligen hopp och lek! Med sex valpar så kan det inte bli annat än kul! Mycket bus blev det och jag tror att alla valparna sover gott ikväll!
  Tusen tack allihop för att ni tog er tid att komma idag och tack för en härlig dag! Jag är jätteglad för att ni tar så fint hand om de små godingarna!


  Hela gänget,Amanda och Sally, Peter och Challe, Petra och Semla,Ulla och Texas, jag och Coco och Annelie och CelloCoco, Ljungstorps Chemin De Fer. Coco bor här på kenneln med oss.


  Annelie Andersson och Cello, Ljungstorps Coin In Coin Out
                                        


  Semla, Mountjoy Veracious Velvet

  Amanda Malm och Sally, Ljungstorps Cash Game


  Peter Nyman och Challe, Ljungstorps Call The Chef
  Matte Ulla och Texas, Ljungstorps Cash Is King


  Sen blev det bus med hela gänget!!  – Carolina Bohman
 • Bioresonansbehandling med Putte

  17 december 2015 14:22
  Vi har varit på något riktigt häftigt och spännande, nämligen bioresonansbehandling. Det är duktiga Karin Sjöberg med företaget Aniwaves och det ligger i Halmstad Hundarena.
  Anledningen till att jag åkte dit är dels för att jag tycker det är bra att göra en hälsokoll men även för att jag ville få ned honom i stress. Putte är en väldigt pigg och glad hund men kan ha lite svårt att slappna av och jag ville se om detta kunde hjälpa honom. Har hört väldigt gott om detta, dels då en vän fick jag hjälp med sin hund som blivit skotträdd, men även många människor som fått hjälp med obalanser i kroppen, allergier mm. En tjej blev av med sin mjölkallergi på ett par behandlingar.

  Jag sa inget direkt om vad problemet var utan vi började arbeta med hjälp av maskinen Karin arbetar med och det är olika frekvenser som ger signaler om vad som kan vara fel. Lite mysko är det men allt stämde ändå!
  Vi fick fram att han har lite ont i en tå på höger framtass. Vilket stämmer då vi hittade en fraktur på en tå vid en röntgen vid ett tidigare besök på ett djursjukhus. Det är inget som man gör något direkt åt och det är jättevanligt att hundar har det. Det visade sig ha gått spänningar från tån upp till armbågen och sedan till ryggen. Han har svankat lite om jag borstar honom på ryggen och även när jag badar honom men jag har inte kopplat det till ryggont. (Vilket jag såklart borde gjort och kollat upp tidigare men nu gör jag ju det..)
  Man stämmer av mot mängder med olika ampuller då man kan se vad hunden reagerar på och Karin fick upp en som är rätt ovanlig; han är väldigt känslig hur omgivningen är, dvs om någon är på dåligt humör eller om det är dålig stämning så tar han in det väldigt lätt och blir påverkad av det. Och det hänger nog ihop med hur han är som hund. Han har lätt att lära sig, är snabb i tanken, oerhört lättläst vid tex spår mm.
  Vi hittade också lite bakterier och virus och han reagerade även lite på fästing. Det kan vara så att han har haft någon mindre fästinginfektion som immunförsvaret NÄSTAN kunnat ta hand om och lite bakterier och virus är väldigt vanligt att många hundar har.

  Vi har nu gjort två behandlingar och jag märkte skillnad redan efter den första. Han är helt stadig i ryggen, även om jag trycker genom hela ryggen. Han ser mycket mer "obekymrad" ut i blicken. Han bemöter andra hundar på ett gladare sätt vilket säkert kan bero på att faktiskt haft lite ont tidigare. Vi kommer att fortsätta göra några behandlingar till så får vi se vad vi kommer fram till. Ska bli spännaden att se om det blir någon större skillnad!

  Jag gillar ju detta holistiska synsätt framför den vanliga vården där man proppar hundarna fulla med kortison och antibiotika till höger och vänster.
  Har man tex en hund med allergier,magproblem eller andra smärtor så är detta absolut värt att pröva!

  Utdrag från Aniwave.com
  Bioresonans är en elektromagnetisk frekvensterapi som direkt kommunicerar med och stimulerar kroppens cellaktivitet. Genom terapin kan kroppsliga funktioner och specifika områden stöttas och regleras. Målet med behandlingen är att hitta orsaken till ett visst problem och därefter balansera kroppens olika system så att dom jobbar mer effektivt och kommer i fas med varandra. Detta är en förebyggande så väl som aktiv behandlingsmetod där patientens samlade stressbelastning ligger till grund för terapin. I maskinens breda databas hittar vi bl.a. program som kan:Lösa upp blockeringar Stötta, stärka samt optimera immunfunktionenFörbättra kroppens naturliga detox- och avgiftningsförmågaReducera och eliminera stressfaktorer - allergier, matintoleranser, tungmetallexponering och andra miljögifterEliminera kvarvarande eller existerande reaktioner från parasiter, virus, bakterier eller svampBalansera energiflöden, öka vitalitet och stötta allmänt välmåendeMaskinen fungerar inte enbart som ett diagnostiseringsverktyg. Den är också effektiv som support för de obalanser som hittats vid undersökningen. Kroppens energibalans kan återupprättas och genom denna process följer välmående, bättre kroppsfunktioner och ökad livsvitalitet.   – Carolina Bohman
 • Första delen på instruktörsutbildningen

  15 december 2015 10:25
  Äntligen så var det dags för första delen av den efterlängtade instruktörsutbildningen. Det är genon de duktiga tjejerna som står bakom boken"Apportering till vardag och fest", Elsa Blomster, Lena Gunnarsson och Åsa Davidsson. Mycket av tänket är baserat på klicker och även på att hunden hela tiden ska ha roligt. Det är mycket lek, BRA kamp med leksak och att hunden ska göra det frivilligt. Allt för att vi ska få så fina apporteringar som möjligt. Vill den komma till dig med en trasa och leka så gör den även den med en dummie och sen även med fågel. Leker gör vi dock inte med fågeln.. Men då har hunden fattat så pass att den kommer in och lämnar av snyggt och prydligt.
  Det var en mycket trevlig och inspirerande helg med deltagare från alla olika delar av landet och även från Norge och Danmark.
  Jag själv har varit dålig på att leka och kampa med mina hundar men vi jobbar på det nu! När man kampar så är det viktigt att man inte drar från sida till sida utan att hunden drar RAKT BAKÅT. Och man behöver inte ta i för kung och fosterland utan bara se till att hunden har ett bra grepp. Detta har man nytta av sedan i apporteringen. Att den har lärt sig att hålla bra i apporten. Och nej, de blir inte hårda i munnen av det, snarare lär det sig att lönar sig att komma till sin förare med grejerna!
  Jag kommer att hålla en kurs till våren, är ni intresserade att komma så hör av er!
  – Carolina Bohman
 • Film på spanielsök

  15 december 2015 10:29
  Många undrar hur en spaniel ska jobba. Jag tycker det är bra att ha en målbild när man tränar. En bild av hur det färdiga momentet/momenten ska se ut. Just söket är det många som har svårt att få till.
  Denna videon tycker jag visar bra hur en spaniel ska jobba. Nu är detta en jaktcocker i videon. Cockern springer lite annorlunda än våra springrar men man ser ändå arbetet från sida till sida.
  Han har placerat ut några levande duvor som hunden få hitta, den är stadig i uppflog och skott och då slänger han ut kallvilt. Han skjuter heller inte fågeln utan använder endast lösa skott. Det är ett bra sätt att träna. Inga fåglar som behöver sätta livet till men hunden får bra träning.  Personligen tycker jag han använder pipan lite väl mycket, jag vill hellre ha en hund som jobbar lite mer själv men det är en smaksak.
  Se det som en inspiration!
  https://www.youtube.com/watch?v=am43awYnfFE&feature=youtu.be…
  – Carolina Bohman
 • Mössor och Kuddar

  27 november 2015 10:42
  Jag har tidigare sytt en hel del mössor till barn och vuxna och fick förfrågan om att göra en serie med Engelsk Springer Spaniel. Letade tyg och hittade ett snyggt tyg som fanns i olika material. Det blir även kuddar med samma mönster. Kuddarna( endast kuddfodral) finns i två varianter, en i storlek 50X50 cm i bomullstyg och en i 45x45 cm och den är i mjuk velour. Pris för kudden är 279:-Kudde i bomullstyg
  Kudde i velour
  Mössorna är i ekologiskt bomullsstretch och finns till början i dam och herrstorlek. Krymper max 5%. Pris för mössa är 179:-. Frakt ingår. 
  Skulle du vilja ge bort något till en vän så fixar vi en snygg presentförpackning för endast 25:- och skickar direkt till den önskade mottagaren. Ange om du vill ha en vanlig etikett eller God Jul-etikett. 
  Går också att få kudde med innerkudde så du kan använda den med en gång, kul också om man vill ge bort i present! Pris 359:-
  Allt finns i begränsad upplaga. Vill du också ha mössa eller kudde med allas vår favoritras Springer Spaniel så skicka ett mail till carro.bohman@hotmail.com.
  Leverans blir i mitten av december, lagom innan jul😉…
  – Carolina Bohman
 • Helgens andjakt

  25 oktober 2015 22:04
  På lördagen var vi tillfrågade om vi ville följa med som apportörer på andjakt. Tackade självklart ja för det finns ingen bättre träning än riktig jakt! Tog med mig både Putte( SE VCH RLD N RLD F Ljungstorps Affection) och Lisa ( SE VCH LP1 RLD N RLD F Storehalls Dourthe).
  Det var fyra skyttar och fem hundar. Vi åkte ner till Asige strax söder om Slöinge till en gård där de har flera dammar med änder.
  Det första släppet tog jag med mig Putte på, då hade vi en vorsteh och ytterligare en springer med oss. Alla tre hundarna var taggade till tusen och även skyttarna skulle jag tro. Vi tog oss försiktigt ned till dammarna men hade lite otur då flera änder lyfte innan vi kom fram. Men det blev ändå några skjutna och hundarna fick börja jobba. Det var mycket vass i dammarna och de fick verkligen arbeta för att ta sig fram. Jag och Putte gick för att leta reda på en som låg i en damm och vi fick leta en stund innan vi hittade den.  När jag fick syn på den kunde jag skicka honom med ett UT-kommando och han fick den sen i vinden och tog hem den mycket snyggt och detta var hans första apportering med and. Han gjorde även mycket snyggt sök på en åker, där hade han perfekta vändningar och han går lagom långt ut och vänder antingen själv eller på min signal.
  På väg in med anden 
  Efter det var tomt på fågel där så åkte vi till ett annat ställe och det var dags för Lisa att komma ut och jobba lite. Hon fick två apporter uppe på land rätt så snart men tyckte det var lite läskigt att ta dem. De är stor skillnad på varm och kallvilt och det är även lättare för hunden att ta dem i vatten jämfört med på land. Efter lite stöttning från mig så tog hon med sig fågeln hem.
  Sen åkte vi tillbaka och tog lite fika. Vi fick fin service då en av skyttarna hade gjort härliga picknickpaket, mycket gott och uppskattat! Och ni kan vara helt lugna då det var alkoholfri öl!!

  När vi var mätta och nöjda så gick vi ner mot det första stället vi hade varit på och då fick både Putte och Lisa vara med. Putte fick två apporter uppe på land som jag såg men valde att låta honom gå på ett sök fram, lite för att testa honom. Han gick mycket snyggt och vände på lagom avstånd, jag såg när han fick fågeln i vind och han apporterade in bägge snyggt. Han fick sedan en fågel i vattnet som han gick ut på, även den tog han med sig in fint.
  Strax efter det fick Lisa en fågel en bit ut på åkern, hon sprang ut och tog den direkt och in och lämnade av fint. Märktes att hon behövde bli lite varm i kläderna (pälsen??) då hon var mycket bättre på andra släppet och även bättre apporteringsmässigt då med. Det var ju ett tag sedan hon var med och fick varmvilt.
  Även Putte gick bättre på andra släppet, då hade han hunnit tagga ned lite grann. Det är väldigt kul och roligt att få bekräftelse på att det man tränar funkar, Att alla stopp och vändsignaler jag tränat på våra promenader och träningar har gett resultat. För där och då kunde jag blåsa en stoppsignal som funkade . Jag kunde blåsa vändsignal som också funkade och att även dirigeringar fungerade . Att det man tränat hemma på gräsmattan och i skogen och på åkrar att det faktiskt fungerade i verkligheten!
  När man tränar så kan jag kasta en apport och jag vet var den landar, jag vet när den kastas och framförallt jag kan ge hunden den tiden den behöver för att få in den. På riktig jakt vet man inte alltid var fågeln landar, man vet inte när skottet kommer och det kommer inte bara ett skott utan det kan komma flera i följd och det gäller för mig som hundförare att ha koll på min hund.
  Jag behöver träna ännu mer stadga vid skott, ännu mer dirigering och även att hunden lyssnar till 100% på pipan. Men jag är jättenöjd med bägge, speciellt vid andra släppet. Riktigt kul och jag ser fram emot mer jaktdagar!
  Några av änderna vi fick under dagen.
  – Carolina Bohman
 • Sally på BPH

  23 oktober 2015 22:08
  Förra lördagen åkte jag med Jan Bengtsson som har "Sally" Lost'N Found Dancing Queen till Halmstad där Sally skulle göra BPH. Jag har inte varit med på BPH tidigare utan bara varit med på MH. Det var jätteintressant att se hur detta fungerade. Det är många saker som är ungefär likvärdigt som ett MH. Utan att vara helt insatt i hela upplägget känns ett BPH inte så stort och belastande för hunden. Ett MH känns som det är fler stationer och att det påverkar hunden mycket mer. Däremot bedöms ett BPH på ett annat sätt och tiden som hunden reagerar på spelar stort in. Det är mer bedömningspunkter på ett BPH så det känns som man får mer information av ett BPH men att det inte är lika mentalt jobbigt för hunden. Finns det någon som har åsikter, postitivt eller negativt så får ni gärna höra av er, det är alltid intressant att diskutera mentalitet på hundar!

  Sally gjorde ett jättefint BPH, testledaren Ken Lundahl tyckte det var en mycket trevlig,glad och energisk hund. Hon var nyfiken och framåt utan att vara dumdristig. Inte rädd för ljud, lekte gärna med testledaren, inga problem med att vare sig följa med främmande personer eller att låta dem undersöka henne. Sally är en trygg,go tjej med ett mjukt följsamt sätt.
  Att leka med testledaren var superkul!
  Den där figuren var allt lite läskig. Men med stöd av husse var det okej att kika på den. 
  Äh, jag bara skojade. Den var inte alls läskig! 
  Men vänta nu.. VAD är det som kommer där????
  Nån hemsk fågelskrämma?????????
  Den försvann inte fastän jag skällde och reste ragg över HELA ryggen..  

  Det röda strecket är Sally och det blå är rasens genomsnitt.

  – Carolina Bohman
 • Lisa blir veteran

  16 oktober 2015 13:27
  Idag firar vi vår Allra Bästa Lisa som fyller 8 år och därmed blir veteran! Lisa, SE VCH LP1 RLD N RLD F Storehalls Dourthe köpte jag av MonaLisa Andersson på kennel Storehalls när Lisa var 9 månader. Hon är en riktig klippa till hund. Lugnet själv när det behövs och sedan fokus på jobb när det blir dags. Hon skulle aldrig få för sig att stressa upp sig i onödan utan lägger sin energi där det behövs. Det är en hund som vem som helst kan passa, hon är from som ett lamm. Hon är snäll mot barn och andra hundar och lätt att ha. Hon är lika pigg idag som hon var för några år sedan, nästan ännu piggare!
  Lisa är en riktig allroundhund, hon har CK på utställning, har genomfört MH, hon har LP1 (3 x förstapris i lydnadsklass 1), RLD N och F, (3 x godkända resultat i bägge klasserna varav en klassvinst i nybörjarklassen med 100 poäng), är SE VCH (Svensk Viltspårchampion), har godkänt Vattenprov och Godkänt Norskt Jaktanlagsprov. Hon används också i praktisk jakt på både fågel och rådjur och har även gjort lyckade eftersök i skarpt läge. Vi deltog i Springer Östgöta Cup 2012 där hon även blev Bästa Jakthund.
  Lisa är mor till vår A och Bkull.
  Tack MonaLisa för att jag fick köpa Världens Bästa Lisa!!
   …
  – Carolina Bohman
 • Chippen flyttar hemifrån

  14 oktober 2015 09:51
  Så var dagen kommen för siste man ut och det var Chippen, Ljungstorps Chipper Champ. Killen som ironiskt nog föddes först. Först in och sist ut,det är väl så ordningen är? ;)
  På förmiddagen var vi ute så han och Coco, (tiken som vi ska spara, Ljungstorps Chemin de Fer) fick busa av sig. Tog med kameran och tog lite kort på dessa två. De har verkligen haft roligt ihop, två små busfrön precis som valpar ska.
  Chippen till vänster och Coco till höger
  Coco, Ljungstorps Chemin De Fer
  Coco
  Chippen
  Chippen

  Coco i full fart
  Coco
  Två busar
  Coco
  Chippen
  Partners in crime
  Nu är det dags att gå hem och hoppa i badet för Chippen
  Coco kommer fint på inkallning
  Självklart var även Lisa och Putte med och härjade på åkern.Alltså dessa öron!! Blir en del crazy bilder :))
  Ja sen var det dags för Chippen att hoppa i badet och göra sig ren och fin till hans nya ägare skulle komma. Han ska nu bo hos Fredric och Jenny i Hallabro där han kommer få en storebror då de har en 11-årig springer sedan tidigare. Fredric jagar en del och det kommer passa Chippen alldeles utmärkt skulle jag tro, Han har mycket energi och är orädd av sig så det ska bli spännande att se hur han utvecklas. Jag fick en jättefin blomma och Fredric som jobbar med träslöjd hade gjort jättefina presenter till mig! Jag är nu stolt ägare av Sveriges finaste skärbrädor signerade "Ljungstorps Kennel". Återigen tusen tack!! Jag blev så glad och rörd av detta!

  Jenny och Fredric med Chippen, Ljungstorps Chipper ChampVerkar som Chippen gillar sin nya husse! Kärlek!Och med det så har alla valpar flyttat och en ny vardag börjar för oss. Tack till alla er som köpt valp hos oss, jag är jätteglad att ni har hittat oss och det känns jättebra med er allihop! Goa,härliga människor!! Har fått rapporter från alla och det verkar flyta på för valparna i de nya hemmen. Och ni vet att ni alltid är välkomna att svänga förbi eller höra av er om det är något, kram till er alla!
  – Carolina Bohman
 • Välkomna på Spanielträning

  12 oktober 2015 09:22
  Jag kommer nu i november påbörja en instruktörsutbildning för jaktträning av spaniel och redan nu kommer det finnas tillfälle att komma och träna. Träningen kommer i huvudsak ligga på dagtid,vardagar. Kommer försöka att ha en fast dag i veckan beroende på hur det passar med de som vill deltaga. Vi kör första gången nästa onsdag den 21 oktober och då ses vi hemma hos oss i Ljungstorp, strax utanför Varberg. Kostnad per gång och ekipage 100:-.
  Anmäl er antingen via telefon 0708-182918 eller mail carro.bohman@hotmail.com
  Tider kommer finnas på min facebooksida "Kennel Ljungstorps"

  Jag kommer försöka anpassa träningen för varje ekipage så att vi lägger oss på en nivå som passar hunden och även dig som förare. Vi kommer att träna på avlämningar, stadga,visselsignaler såsom stanna och vänd och inkallningssignal. Jag har många olika typer av dummies som det kommer ges tillfälle att prova, jag har även tillgång till apporteringsvilt och vi kommer att använda skott när hundarna är mogna för det. Vi kommer även att träna spanielsök mm och vi kommer även att förbereda inför start på Nybörjarprov.
  Det blir också väldigt bra tillfälle att träna med andra hundar dels så hundarna lär sig att fokusera bland andra men även för att det är så det ser ut när det är prov.

  Har ni speciella frågor eller problem försöker vi ta det under  resans gång.
  Hör av er om ni har frågor, annars är ni varmt välkomna!  – Carolina Bohman
 • Millie på Nosework

  10 oktober 2015 20:21
  Stort Grattis till duktiga Pernilla Clausson och "Millie" SE VCH Ljungstorps Best Picture, som idag har blivit godkänd i klass 1,2 och 3 i Nosework! Jättebra jobbat!!

  Stort Grattis även till kompisen Kristina med "Olle" som även han blev godkänd i alla tre alla klasser!
  Duktiga hundarna Olle till vänster och Millie till höger
  – Carolina Bohman
 • Fågelträning med Putte

  7 oktober 2015 21:36
  Oj vilken bra träning vi fick till idag! Har några träningskompisar som har satt ut rapphöns i en bur där man kan ta ut en höna och träna på. Man sätter den i en mindre hage av kompostgaller där det sitter en uppkastare som man trycker av så fågeln flyger iväg. Rapphöns beter sig som så att de flyger iväg en bit och sedan tar de sig tillbaka till utgångsburen. Bra fåglar att träna på och finurligt att de inte flyger all världens väg. Vi skjuter alltså inte dessa fåglar utan har de endast till att träna stadga vid uppflog.
  Det var första gången jag hade tillfälle att följa med och egentligen första gången som jag släppte Putte på fågel. Har tidigare inte varit helt nöjd med hans fart(ja, jag är kritisk...) men det var inga problem idag. Det är därför jag varit sparsam att släppa honom på tomma sök. Han ska bara få gå på marker med vittring på och helst då även där det finns fågel. Det gör ju att hunden blir mer taggad när det finns vilt i marken. Ska man starta prov lite högre så måste ju stadgan på fågel finnas med.
  Han hade ett helt annat driv idag, jättefin fart, söker av marken bra, gör snygga vändningar och stoppar bra på stoppsignal. Han är lyhörd för signaler och har ett naturligt fint sökmönster. Han sökte av marken bra och vi kom fram till buren där fågeln fanns, när fågeln flög upp satte han sig fint även om han lätt hade kunnat tänka sig att dra efter den. Men han var förhållandevis lätt att stanna.
  Efteråt körde vi lite allmänt sök och hade med bössa och sköt för att träna stoppsignal. Han gjorde även det jättefint, stoppar i princip på skottet men behöver också lägga på visselsignal. Sätter sig ner fint. Vi slängde iväg en rapphöna som var lite frusen. Ett problem som vi också haft innan är att han inte varit klockren på att hämta fågel när man slängt den på land. I vatten har det inte varit några problem. Han har också ibland noppat och dragit i fjädrarna. Vilket jag VERKLIGEN inte vill att han ska göra. Nu sprang han rätt ut, tog fågeln med en gång utan att tveka och kom in och lämnade fint.
  Är SÅ nöjd med honom idag! Hade verkligen en jättefin fart när han fick riktig fågel i näsan. Att han har en superhärlig attityd till jobb är ju också helt underbart skönt!
  Han är lite rolig med det, han kan vara helt galen här hemma och sen när vi går ut på promenad tänker jag att han kommer springa som bara hejsan.. Men nä,han springer lite grann men håller sig runt mig hela tiden. Spelar ingen roll hur länge vi går, tar jag fram träningsgrejer när vi kommer hem, ja då blir han helt överlycklig. Är precis som att han går hela tiden och väntar på att få jobba. Kul med en hund som älskar att arbeta!
  – Carolina Bohman
 • 8-veckorsbilder på tikarna C-kullen

  5 oktober 2015 19:35
  Och här kommer tikarna i C-kullen


  Först ut är "Cola" som nu heter "Sally" och bor hos Jonna utanför Helsingborg. Ljungstorps Chipleader


  "Caya" som nu också heter "Sally", Ljungstorps Cash Game, bor hos Amanda i Göteborg
  Och den tredje tiken "Coco" Ljungstorps Chemin De Fer som stannar här hos oss


  – Carolina Bohman
 • 8-veckors bilder på hanarna i C-kullen

  29 september 2015 20:33
  Vi tog bilder på alla valparna förra helgen när de var 7 veckor och 5 dagar. Har inte haft tid att lägga in dem förrän nu. Här kommer hanarna.

  "Cello" Ljungstorps Coin In Coin Out  "Culan" (Texas) Ljungstorps Cash Is King


  "Chippen" Ljungstorps Chipper Champ

  – Carolina Bohman
 • Culan och Challe flyttar

  26 september 2015 22:32
  I torsdags var det dags för en av grabbarna att flytta. Det var då dags för "Culan" Ljungstorps Cash Is King, att ta steget ut i vida världen . Han ska nu få bo strax utanför Borås, hos Ulla och Robban Lindberg och deras barn och han har fått namnet Texas. Vi kommer förhoppningvis att se Texas på lite utställningar och annat kul framöver. Jag önskar er all lycka till med denna goa coola kille!
  Familjen Lindberg och Ljungstorps Cash is King, "Texas"
  Har fått rapport från dem att allt gått jättebra. Han sover och äter fint och det känns ju såklart väldigt skönt och glädjande att höra!

  Dagen efter, på fredag, så var det ytterligare en kille som åkte härifrån. Ljungstorps Call The Chef, "Challe" och han ska bo hos Jessica Fröjdendahl och Peter Nyman i Nol som ligger strax norr om Göteborg. Jättekul att de flesta inte bor alltför långt bort, är ju alltid kul om man kan ha kontakt och ses framöver. Även Challe kommer att testa på lite olika saker, är inte alltid så lätt att veta innan vad man gillar att hålla på med utan man får testa sig fram så brukar det visa sig vad man tycker är roligt att göra. Kul med människor som är öppna för att testa olika grejer med sin hund!Stort lycka till med härliga Challe!Peter och Jessica med Challe, Ljungstorps Call The ChefFick hälsning idag att allt gått jättefint även med Challe, härligt att höra!
  – Carolina Bohman
 • Cola och Caya flyttar hemifrån

  26 september 2015 22:33
  Så var det tjejernas tur. Två stycken åkte idag och den tredje tiken stannar här hemma hos oss.
  Först på tur var Cola, Ljungstorps Chipleader. Hon ska bo hos Jonna Persson strax utanför Helsingborg och hon kommer nu att heta Sally. Där kommer hon att få sällskap av Jonnas tre andra hundar, springer spanieln Fanny som kommer från Trollängen, precis som Lizas pappa, dvs valparnas morfar. Där finns också en pomeranian och en rottweiler. Jonna bor på en gård och jagar mycket så det är tanken att Sally ska få göra med. Önskar dig all lycka till med Sally och hoppas hon blir en fin jaktkamrat!
  Jonna och Ljungstorps Chipleader "Sally"

  Lite senare på dagen var det dags för Caya, Ljungstorps Cash Game att ta ett bad och göra sig fin. Hon skulle åka andra hållet, norröver och bli Göteborgare. Hennes nya matte heter Amanda Malm. Familjen har tidigare haft en golden så hundvana finns i familjen. Blir spännande att se hur det går i framtiden, Amanda är öppen för att prova lite olika saker så vi får se vad de fastnar för, rallylydnad, lydnad, viltspår, utställning eller kanske något annat kul?
  Jag önskar er stort lycka till med Caya även hon ska heta Sally!
  Amanda och Ljungstorps Cash Game " Sally"

  – Carolina Bohman
 • Dags för avresa för Liza och Cello

  23 september 2015 22:06
  Ja nu har är valparna 8 veckor och det börjar bli dags att lämna oss. I helgen kom Lotta och Annette Buske ned för att hämta hem Liza och även titta på valparna. Återigen ett stort tack för att jag fått låna fina Liza, SE (u)CH Big Brazzel Hot And Wild. En sån underbar hund på alla sätt och vis. Hon har verkligen varit en fantastisk mamma för valparna.
  Här är det Culan och Liza som delar på ett ben, som den goa mamma hon är så låter hon Culan få benet.


  Finaste LizaLiza och gängetTack Lotta och Annette för en trevlig helg! Liza tyckte nog det var skönt men lite konstigt att komma hem igen och slippa dessa små pirayor.
  Det har även varit dags för veterinärbesiktning och dags för valparna att lämna oss. Cello, Ljungstorps Coin In Coin Out var först att lämna oss. Han skulle inte så långt utan han ska bo i Smålandsstenar hos Annelie. Där kommer han få sällskap med deras andra hund, schäfern Buster. Buster och Annelie tränar och tävlar lydnad och bruks och troligen blir det så även för Cello.
  Pratade med Annelie dagen efter och allt hade gått så bra, han sov hela vägen hem och sov sedan hela natten lugnt och skönt i sängen bredvid matte. Stort lycka till med Cello!!

  Ljungstorps Coin In Coin Out "Cello" och hans nya matte Annelie


  – Carolina Bohman
 • Jaktprov

  23 september 2015 09:20
  I helgen hade vi jaktprov här i Varberg. Det var ett Nybörjarprov B, jag sitter ju som jaktansvarig här i Springer Väst och det innebär att jag arrangerar proven här.
  Tyvärr har vi fått ställa in två av årets vattenprov för vi inte fått ihop tillräckligt med starter. Jättetråkigt när man lägger mycket tid för att få ihop datum som klaffar och få tag i domare mm.
  Hur som helst så fick vi ihop 6 starter till detta B-prov och vi kunder genomföra provet.

  Domare för dagen var Royne Svensson och med sig hade han en domaraspirant, Marcus Sjöborg. Jag gick som provledare och skytt var Jan Olofsson.

  Det är inte alltid så lätt att få till alla bitar med fart,stadga,apportering mm vilket visade sig under dagen. Vi hade många duktiga hundar men det brast ibland på någon punkt. Vi fick endast en godkänd och det var Ingrid hammarlind med "Stuns" Caper Cailie´s Vodoo Six.
  Stort Grattis till er!!
  Tack Janne för fina bilder!


  Genomgång av domarens kritiker, Marcus och Royne
  Duktiga Stuns i väntan på start
  Fr vänster, Jan Olofsson, skytt,Royne Svensson,domare,Marcus Sjöborg,domaraspirant, godkänt ekipage Ingrid Hammarlind och Caper Cailes´s Vodoo Six och jag som provledare

  Tack alla inblandade för en jättetrevlig dag!
  – Carolina Bohman
 • Blandade valpbilder och rådjursklöv

  23 september 2015 09:03
  Lite blandade valpbilder från sist. Varit rätt mycket så har inte hunnit riktigt att uppdatera. Tiden rinner iväg ibland och det är svårt att hinna med allt.

  Hela denna kullen har varit väldigt behagliga och har rört sig hyfsat fritt på gården och sen kommer de in och lägger sig och sover lite hur som helst.
  Culan
  Cello längst fram, Chippen till högerChippen
  Vi har varit ute och busat en hel del med


  Och vi har även provat rådjurslöv, det var väldigt spännande tyckte alla valparna.

  – Carolina Bohman
 • Duvor och Skogen

  17 september 2015 20:54
  I helgen var jag, Putte och min Lisa på duvjakt. MammaLiza fick vara hemma och ta hand om valparna. Vi satte upp ett snyggt gömsle och sen var det bara att ta fram lite fika och invänta duvorna. Vi hade inte jättetur, det var inte ett överflöd av fågel men vi fick lite grann och bägge hundarna fick apportera. Det är stor skillnad för dem att i en fingerad situation apportera dummy eller kallvilt mot att i en äkta situation apportera varmvilt.
  Duva är inte världens bästa fågel att träna på egentligen då de släpper väldigt mycket fjäder och om hunden inte tar den rätt, dvs över ryggen utan tar den över bröstet, ja då får den munnen full av fjäder. Men övning ger färdighet så efter ett antal apporter brukar det funka.

  Duvorna tog jag med hem, stoppade i nylonstrumpor och så fick valparna testa detta. Alla var väldigt intresserade av fågeldoften, en del tyckte själva nylonstrumpan var väldigt rolig att dra i istället... Jag gillar att valparna får viltkontakt tidigt, så man liksom planterar ett frö i dom. Några av valparna kommer att användas i praktisk jakt så vi får hoppas det blir små fina fågelapportörer!

  Cello gillade verkligen fågeln! Bra det eftersom han ska bli jakthund!

  Igår kom Mona-Lisa hit och jag,Tobbe och Jonna packade in Liza och alla valparna i bilen och åkte upp till skogen. Det var spännande för dem att åka bil och upptäcka skogen. Alla var lugna och fina i bilen men så har de världens tryggaste mamma också! När vi kom hem hade alla slocknat i bilen och sov så gott så vi lyfte in dem, så fick de kvällsmat och sen sov de vidare. Tar på krafterna att upptäcka nya saker!Tack snälla Mona-Lisa för hjälpen!!


   Alltså jag måste säga att detta är ett skönt gäng! Tog ut dem innan jag skrev detta, städade rent hos dem, så var alla ute och busade och fick även mat ute. Jag hade dörren öppen så de kom och gick lite som de ville. Nu när jag nästan var klar tittade jag till dem, då hade alla kommit in och gått och lagt sig igen. Inga konstigheter, ingen som försvinner eller hittar på något konstigt. Och som väl är, ingen som äter grus heller så de kan gå helt fritt här på gården. Då är det härligt och mysigt att ha valpar!

  Snart är det dags för dem att lämna oss, veterinärbesiktning är beställt till på måndag och sedan kommer de att flytta till sina nya hem under veckan. …
  – Carolina Bohman